Penjagaan kesihatan Oral yang betul boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan

Penjagaan kesihatan Oral yang betul boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan

Kesihatan mulut anda adalah tetingkap ke seluruh tubuh. Jangkitan di mulut anda boleh reek perandakan di tempat lain dalam badan anda. Untuk masa yang lama, ia adalah berfikir bahawa bakteria adalah faktor utama yang dikaitkan penyakit periodontal jangkitan lain dalam badan anda. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih terkini telah menunjukkan bahawa keradangan mungkin pautan yang lebih besar antara penyakit periodontal dan lain-lain keadaan yang kronik.

Dengan betul menjaga kesihatan mulut anda, anda boleh membantu melindungi tubuh daripada penyakit-penyakit berbahaya. Kajian telah menunjukkan bahawa terdapat korelasi langsung antara penyakit periodontal dan lain-lain keadaan radang yang kronik, seperti kencing manis, penyakit kardiovaskular dan Penyakit Alzheimer. Apabila terdapat satu keadaan asas dalam permainan, doktor gigi anda mungkin dapat menarik hubungan yang penting antara Kesihatan mulut anda dan kesihatan anda secara keseluruhan.

Apa itu penyakit Periodontal?

Penyakit periodontal berasal pada gusi, di mana borang jangkitan dari bakteria yang berbahaya dan perkara lain yang ketinggalan dari makan. Tanda-tanda amaran awal termasuk kronik nafas berbau, gusi bengkak tender atau menyakitkan, dan kecil pendarahan selepas memberus atau menggunakan flos. Dalam banyak kes, penyakit gusi boleh pergi tanpa disedari bulan sehingga kerosakan teruk. Apabila penyakit gusi menetapkan, toksin yang dihasilkan oleh bakteria yang merosakkan gigi dalam tisu dan tulang, akhirnya memusnahkan mereka dan membawa kepada kehilangan gigi.

Sebagai berkembang penyakit gusi, tulang cenderung tetapi. Dalam sesetengah kes, akar gigi anda boleh menjadi terdedah, menyebabkan sensitiviti gigi. Sejak kemelesetan tulang yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar, kiri tidak dirawat ia, boleh menyumbang kepada kehilangan gigi. Ia adalah sangat penting untuk melawat doktor gigi anda untuk peperiksaan profesional dan pembersihan gigi dengan betul dan berkesan mengenalpasti penyakit gusi dalam peringkat yang terawal.

Memahami penyakit kencing manis dan Kesihatan mulut

Gusi berdarah, mulut Kering, jangkitan kulat dan rongga akan semua tanda-tanda yang mungkin tidak tahu masalah kesihatan serius: penyakit kencing manis. Gejala-gejala ini juga boleh mencadangkan syarat-syarat lain yang serius seperti HIV dan leukemia. Kajian menunjukkan bahawa pesakit diabetes akan lebih terdedah kepada jangkitan mulut dan penyakit periodontal.

Jangkitan mulut kelihatan lebih teruk dalam pesakit kencing manis daripada pesakit pesakit kencing manis kerana mereka mungkin mengalami susut salivary aliran dan rasa Bahang dari mulut atau lidah yang boleh membawa kepada insiden yang lebih tinggi daripada kerosakan gigi. Jika anda adalah pesakit kencing manis adalah penting untuk mengawal tahap gula dalam darah anda, sebaliknya terdapat kecenderungan untuk peningkatan masalah kesihatan mulut, khususnya gusi kemelesetan.

Pesakit kencing manis yang menerima penjagaan gigi yang betul dan mengawal insulin mereka berdiri peluang yang lebih baik untuk mengelakkan penyakit gusi. Di samping itu, mereka perlu mengekalkan rawatan kesihatan gigi yang tepat untuk mengelakkan mulut dan gusi jangkitan termasuk penyakit periodontal, yang memerlukan perhatian segera. Untuk memastikan anda gigi dan gusi yang kuat, pesakit kencing manis harus sedar tahap gula dalam darah mereka dan mempunyai tahap trigliserida dan kolesterol mereka disemak secara kerap. Ini mungkin menjadi hubungan yang langsung dalam perkembangan penyakit periodontal.

Melawat doktor gigi di London untuk pemeriksaan gigi yang kerap untuk mengenal pasti masalah sebelum ia menjadi lebih teruk. Ingat, kesihatan badan anda secara langsung dipaparkan melalui kesihatan anda mulut-supaya mewujudkan penjagaan kesihatan oral yang betul sekarang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *