Penjagaan kesihatan Media sosial yang menggunakan semua platform

Penjagaan kesihatan Media sosial yang menggunakan semua platform

Media sosial menjadi alat yang penting dalam perhubungan awam. Pengamal perhubungan awam menggunakan media sosial, setiap hari untuk publisiti pelanggan mereka dan memulakan perbualan dua hala. Blogger, Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter dan YouTube adalah penting semua saluran untuk media sosial. Sebagai sebuah syarikat atau organisasi dalam industri kesihatan, ia tidak mungkin kelihatan penting untuk menyertai dan berinteraksi di media sosial. Semua terlalu kerap penjagaan kesihatan pengamal memecat media sosial sebagai tidak terpakai bagi industri mereka. Mengapa seseorang mahu ikut hospital di Twitter? Atau menjadi rakan Facebook dengan sebuah syarikat farmaseutikal? Sebenarnya terdapat banyak sebab yang penonton mahu berhubung dengan orang-orang dalam industri penjagaan kesihatan pada platform media sosial. Oleh itu, penjagaan kesihatan media sosial menjadi semakin penting.

Untuk membangunkan strategi media sosial penjagaan kesihatan, Syarikat dan organisasi terlebih dahulu perlu hadir pada platform media sosial. Ini bermakna penyediaan akaun Blogger, Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter dan YouTube. Mungkin ada sesetengah platform media sosial yang tidak kelihatan seperti paling cocok untuk Syarikat atau organisasi anda. Cara terbaik untuk tertentu adalah untuk melihat apa yang pesaing anda lakukan. Jika pesaing utama anda mempunyai saluran YouTube maka demikian sekiranya anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak mahu mengenepikan platform untuk penjagaan kesihatan sosial media menggunakan, walaupun jika pesaing anda tidak hadir di atasnya. Ini mungkin peluang bagi anda untuk mendapatkan kelebihan persaingan berbanding pesaing anda. Sebagai contoh, mungkin tiada di hospital-hospital di kawasan mempunyai laman Facebook. Dengan mewujudkan satu dan menggunakannya dengan berkesan, anda mungkin dapat mencapai beberapa penonton yang akan telah dicapai melalui lain-lain bentuk media sosial.

Sebaik sahaja anda telah mencipta akaun pada semua platform media sosial yang relevan, strategi media sosial kesihatan anda boleh mula. Mula berkomunikasi maklumat yang relevan dan mesej kepada penonton dan converse dengan Syarikat, organisasi dan individu dalam industri kesihatan yang lain. Media sosial sesuai digunakan apabila ia memupuk komunikasi dua hala dan mencapai kebanyakan individu. Industri kesihatan mempunyai pelbagai maklumat yang semakin penting untuk menyebarkan keluar. Menerima maklumat ini boleh membuat satu perbezaan yang penting dalam kehidupan seseorang. Khalayak ini telah menggunakan platform media sosial untuk kehidupan seharian mereka, itulah sebabnya ia masuk akal untuk berhubung dengan mereka pada platform media sosial penjagaan kesihatan ini. Menggunakan semua platform media sosial untuk potensi penuh mereka akan meningkatkan komunikasi dan publisiti untuk syarikat anda atau organisasi dalam industri kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *