Penjagaan kesihatan gigi untuk pesakit-pesakit kencing manis

Penjagaan kesihatan gigi untuk pesakit-pesakit kencing manis

Penyelenggaraan dalam penjagaan kesihatan oral yang betul adalah penting untuk memastikan bahawa salah seorang adalah sejauh mungkin dari masalah pergigian. Mereka yang mempunyai kencing manis hendaklah dua kali ganda lebih berhati-hati dalam memastikan bahawa kesihatan gigi mereka adalah dijaga dengan cara yang terbaik mungkin, kerana masalah gigi boleh menyebabkan komplikasi apabila digabungkan dengan diabetes kehadiran.

Pesakit kencing manis mempunyai risiko lebih tinggi menghidap masalah pergigian berikut, terutamanya apabila Kesihatan mulut yang baik itu tidak diamalkan atau dikekalkan:

• Penyakit gusi – mereka yang mempunyai penyakit kencing manis mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidap masalah berkaitan keradangan gusi (gingivitis atau periodontitis) yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.
• Mulut kering – kencing manis (dan ubat-ubatan kencing manis) boleh menyebabkan isu-isu mulut yang kering, yang seterusnya boleh menyebabkan nafas, kerosakan gigi dan lain-lain masalah pergigian.
• Oral Thrush – mengambil antibiotik untuk kebimbangan berkaitan dengan kencing manis boleh menyebabkan jangkitan kulat pada lidah dan dalam mulut; kulat yang hidup subur di air liur dengan kadar gula yang tinggi, menyebabkan seriawan mulut untuk membangunkan.
• Kerosakan gigi-apabila bakteria berinteraksi dengan gula dan kanji di dalam mulut, plak boleh membentuk pada permukaan gigi. Tanpa betul kebersihan mulut, kerosakan gigi boleh berkembang.

Petua untuk kencing manis yang betul penjagaan kesihatan pergigian:
Untuk mengelakkan masalah gigi tersebut di atas, seseorang yang mengidap penyakit kencing manis perlu mengambil sedikit tambahan pergigian daripada orang biasa. Berikut adalah beberapa tips penting yang perlu dipatuhi oleh pesakit kencing manis untuk memastikan penjagaan kesihatan gigi yang betul.

Memberus gigi kerap dan menggunakan gigi flos-memberus gigi yang betul dan tetap akan menjaga permukaan gigi, lidah dan bahagian dalam mulut bersih – supaya bakteria tidak akan mempunyai peluang untuk berkembang dalam persekitaran ini. Penggunaan Nexavar akan pastikan ruang di antara gigi dan di sepanjang garis gusi juga bebas daripada sampah-sarap makanan, yang boleh menyebabkan plak menjadi.

Memantau dan menyelenggara tahap gula dalam darah-tahap gula dalam darah perlu dipantau ketat untuk memastikan bahawa mereka kekal pada tahap biasa – untuk mengelakkan komplikasi kesihatan pergigian daripada timbul.

Tetap pergigian pemeriksaan – lawatan yang kerap ke doktor gigi akan membantu mengekalkan kesihatan mulut yang baik. Ianya juga penting untuk memastikan gigi yang dikemaskini tentang keadaan kencing manis anda supaya langkah-langkah yang sesuai boleh diikuti. Ia juga adalah idea yang baik untuk memaklumkan doktor gigi tentang ubat kencing manis yang diambil, maka ini boleh diambil kira sebelum sebarang rawatan Pergigian boleh dilaksanakan.

Walaupun Penghidap kencing manis mudah terdedah kepada penyakit-penyakit pergigian, kerap melakukan pemeriksaan dan penyelenggaraan harian kebersihan gigi yang betul akan melepaskan mereka daripada risiko komplikasi pergigian ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *