Penjagaan kesihatan di Mexico

Penjagaan kesihatan di Mexico

Mexico merupakan salah satu daripada negara-negara yang mempunyai banyak cara mencapai kemajuan yang hebat tetapi tanpa merebut tajuk berita. Ini adalah situasi dan strategi yang telah diikuti di sistem penjagaan kesihatan di Mexico, satu sistem yang dilihat oleh ramai sebagai salah satu terkemuka perkhidmatan penjagaan kesihatan di kawasan. Walau bagaimanapun, Mexico adalah sebuah negara yang besar dan sebagai negara-negara jiran yang lain di rantau ini terdapat perbezaan yang besar antara mereka dalam kemiskinan dan mereka pada akhir yang lebih tinggi daripada skala pendapatan. Jadi apakah peruntukan telah dibuat bagi pelbagai sektor masyarakat Mexico?

Kesihatan am di Mexico

Di bawah peraturan-peraturan kerajaan penjagaan kesihatan yang percuma ada disediakan untuk semua ahli-ahli penduduk Mexico dan semua bebas-warganegara yang menetap di sana. Walau bagaimanapun, Terdapat pelbagai lapisan ke dalam sistem penjagaan kesihatan Mexico yang ramai yang percaya mengurangkan impak dan kekuatan pembiayaan untuk perkhidmatan dan boleh dalam banyak kes merumitkan masalah. Terdapat juga tumbuh kebimbangan mengenai perubahan dalam piawaian rawatan yang disediakan untuk orang-orang di bandar-bandar besar dan orang-orang di kawasan luar bandar.

Penjagaan kesihatan keselamatan sosial di Mexico

Seperti yang kita sebutkan di atas, penjagaan kesihatan percuma terdapat di Mexico walaupun agak bizarrely pihak berkuasa telah memperkenalkan perlindungan tambahan dan untuk orang-orang yang diambil kerja oleh pihak berkuasa. Ramai orang juga akan terkejut untuk mengetahui bahawa Mexico mempunyai salah satu daripada hospital-hospital yang tertua di dunia yang tarikh kembali ke tahun 1791 dan memang mempunyai salah satu sistem penjagaan kesihatan yang tertua.

Penjagaan kesihatan swasta

Apabila ekonomi Mexico mulai berkembang begitu permintaan untuk penjagaan kesihatan sektor swasta walaupun ianya masih hanya sebahagian kecil daripada saiz negara-negara seperti Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda bahawa pihak berkuasa sedang mencari untuk menggalakkan insurans penjagaan kesihatan swasta di Mexico untuk cuba mengurangkan beban dalam bajet negeri dan membenarkan pihak berkuasa untuk sasaran kawasan-kawasan yang tertentu daripada penduduk.

Masa depan penjagaan kesihatan di Mexico

Walaupun ada keraguan yang besar kemajuan telah dibuat peruntukan perubatan dan perkhidmatan perubatan di Mexico yang ada juga keraguan yang variasi yang besar masih wujud di antara tahap penjagaan kesihatan yang diharapkan oleh orang-orang di bandar-bandar dalaman dan orang-orang di kawasan luar bandar. Ini adalah jauh dan dari aspek tempahan mengecewakan sistem penjagaan kesihatan di Mexico walaupun terdapat kebimbangan mengenai pelbagai lapisan pentadbiran dari kerajaan kepada pihak berkuasa tempatan.

Pasangan di Mexico

Ramai pasangan di Mexico akan melihat ke arah sektor kesihatan swasta bagi memastikan mereka dapat menerima rawatan kecemasan apabila diperlukan. Jika anda sedang mencari ke arah penjagaan perubatan kesihatan swasta banyak percaya ada nilai yang lebih baik jika anda pergi melalui syarikat-syarikat insurans yang Mexico dan bukannya Syarikat penjagaan kesihatan antarabangsa di, yang boleh menawarkan satu polisi yang sesuai untuk mereka yang melancong seluruh dunia.

Kesimpulan

Seperti dengan negara-negara yang begitu banyak di benua Amerika adalah tidak syak lagi bahawa jurang antara penjagaan kesihatan untuk orang-orang garis kemiskinan dan orang-orang yang di hujung spektrum pendapatan lebih tinggi masih kelihatan sangat. Walau bagaimanapun, kemajuan yang telah dibuat dan pihak berkuasa seolah-olah menegaskan bahawa orang-orang yang memerlukan pembiayaan khusus untuk penjagaan kesihatan perubatan akan menerima ini di masa hadapan, manakala orang-orang yang mampu untuk menyumbang sekurang-kurangnya akan diminta untuk berbuat demikian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *