Penjagaan kesihatan di Iraq – memerlukan lebih perhatian perubatan

Penjagaan kesihatan di Iraq – memerlukan lebih perhatian perubatan

Penjagaan kesihatan di Iraq telah mengalami banyak naik dan turun disebabkan dengan ketidakstabilan politik dan sosial. Dengan sedikit kesihatan awam pembiayaan semasa pemerintahan Saddam Hussein, Healthcare di Iraq mengalami satu anjakan yang besar. Ketika itu para doktor dan pakar perubatan telah dibayar gaji minima dan institusi-institusi penjagaan kesihatan berada dalam keadaan yang abysmal.

Mulai tahun 2004, berlaku beberapa perkembangan dalam sektor penjagaan kesihatan di Iraq. Dengan bantuan pembiayaan daripada luar negara, banyak pusat-pusat penjagaan kesihatan dan hospital-hospital telah dibina. Fasa ini dalam sejarah Iraq mula mendedahkan jenis wajah baru untuk penjagaan kesihatan di Iraq. Sejak keadaan kesihatan miskin di Iraq yang datang ke dalam fokus antarabangsa, senario penjagaan kesihatan telah mengalami banyak perubahan dan peralihan.

Perkembangan dalam sektor penjagaan kesihatan di Iraq termasuk latihan intensif daripada pakar perubatan yang banyak. Apakah sektor kesihatan di Iraq amat tidak telah berpengalaman dan terlatih doktor. Krisis ini profesional perubatan yang datang ke dalam fokus sejak tahun 2004 dan banyak penambahbaikan telah dilaksanakan sejak.

Semasa tahun 1970-an, Iraq menikmati manfaat-manfaat sistem penjagaan kesihatan percuma yang berpusat. Melalui sistem ini, majoriti penduduk di bandar dan di luar negara mendapat akses percuma kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan di Iraq. Walau bagaimanapun disebabkan pelbagai pergolakan politik, Healthcare di Iraq telah curam berubah-ubah selama ini.

Keadaan kesihatan di Iraq memerlukan perhatian yang lebih mendesak. Terdapat beribu-ribu orang yang menjadi mangsa perang dan keganasan. Pada masa yang ada terlalu ramai pesakit panggilan keluar untuk urgent penjagaan perubatan dan doktor-doktor yang terlalu sedikit. Kecederaan yang ditanggung daripada bom letupan permintaan khas penjagaan dan perhatian, dan Iraq masih tidak dilengkapi dengan sistem penjagaan kesihatan yang canggih untuk mengendalikan kes-kes tersebut.

Mengikut laporan PBB, Terdapat beratus-ratus khusus profesional perubatan di Iraq yang telah meninggalkan rumah masing-masing untuk lebih selamat pantai seluruh dunia. Ini meninggalkan Iraq dengan beberapa kakitangan perubatan yang mahir. Tidak dinafikan keperluan tersebut adalah untuk mendapatkan kakitangan perubatan terlatih dan cekap yang lebih banyak untuk menguruskan keganasan yang dilanda negara seperti Iraq.

Di Iraq terdapat banyak pesakit yang menunggu giliran untuk menjalani pembedahan yang rumit dan operasi. Manakala di antara pesakit-pesakit ini adalah bernasib baik untuk mendapatkan dirawat cepat, beberapa perlu menunggu masa yang lama sebelum menerima apa-apa jenis rawatan perubatan.

Kesan selepas perang telah meninggalkan satu tol membimbangkan keadaan kesihatan di Iraq. Penjagaan kesihatan di Iraq memerlukan pendekatan perubatan yang khusus untuk merawat beribu-ribu mangsa perang yang menunggu bantuan perubatan. Terdapat ramai orang yang hidup dengan masalah kesihatan yang kronik akibat Perang; kebanyakan kes-kes ini adalah serius dan memerlukan bantuan perubatan segera.

Terdapat banyak keganasan di Iraq di mana penjagaan kesihatan masih ingin menderita. Walau bagaimanapun, berbanding dengan masa apabila terdapat krisis kesihatan di Iraq yang serius, keadaan sekarang terasa seperti satu lonjakan besar. Amerika Syarikat telah membelanjakan sejumlah besar wang untuk membiayai penjagaan kesihatan di Iraq selama bertahun-tahun, dan kesan-kesan yang boleh dilihat dalam Pusat Hospital dan penjagaan kesihatan banyak yang telah tumbuh di bahagian-bahagian yang banyak negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *