Penjagaan kesihatan di Amerika yang menyatakan Hit dan hal-ehwal Miss

Penjagaan kesihatan di Amerika yang menyatakan Hit dan hal-ehwal Miss

Memang diketahui bahawa Amerika Syarikat tidak mempunyai satu sistem penjagaan kesihatan sejagat seperti kebanyakan negara perindustrian yang lain di dunia. Sistem ini dibina di atas peribadi syarikat insurans yang menyediakan sebut harga kesihatan untuk rakyat, keluarga dan Syarikat-Syarikat. Ini juga bermakna penjagaan kesihatan adalah sebuah perniagaan, dengan itu garis bawah yang petikan Kesihatan disediakan kepada mereka yang mempunyai peluang terbaik untuk menjadi memendekkan (tidak bernilai sistem wang terlalu banyak).

Kira-kira 85 peratus rakyat Amerika Syarikat mempunyai insurans kesihatan melalui majikan mereka atau secara individu. Terdapat juga beberapa program-program kerajaan yang menyediakan insurans penjagaan kesihatan untuk pekerja-pekerja mereka. Ramai orang tidak menyedari tiada pembiayaan awam dituang ke dalam beberapa program penjagaan kesihatan – biasanya orang-orang yang memberi bantuan kepada kanak-kanak, warga tua, cacat, miskin dan veteran. Oleh undang-undang orang-orang yang tidak mampu membayar untuk Perkhidmatan hendaklah mempunyai akses kepada semua perkhidmatan kecemasan.

Pembiayaan awam ini akaun kira-kira 45 peratus daripada jumlah perbelanjaan penjagaan kesihatan di mana-mana tahun tertentu. Angka-angka ini akan meningkat sejajar dengan keadaan fizikal mereka yang menggunakan sistem ini mula merosot. Terdapat lebih 47 juta orang di Amerika Syarikat yang tidak mempunyai apa-apa jenis insurans kesihatan dan tiada harapan mendapatkan mana-mana sama ada.

Terima kasih kepada bentuk miskin penduduknya am adalah, kos penjagaan kesihatan dengan cepat badan luar kawalan. Malah, kos penjagaan kesihatan meningkat lebih cepat daripada upah atau harga inflasi. Hakikat ini mendatangkan telah memberi kesan yang dramatik terhadap ekonomi.

Satu penyelesaian yang berkesan adalah satu perkara yang sukar untuk diperolehi, tetapi walaupun pada orang tahap seorang individu boleh mula cuba untuk memulihkan perkara dengan mengambil lebih banyak tanggungjawab untuk kesihatan diri sendiri. Ia bermula dengan tidak sentiasa berjalan ke doktor untuk perkara-perkara yang mereka boleh mungkin menjaga sendiri.

Lebih ramai rakyat Amerika terus berlebihan suatu sistem yang pada mulanya dicipta untuk menangani hidup yang mengancam situasi, semakin tinggi kos mengekalkan sistem itu akan meningkat. Jika sesuatu tidak dilakukan untuk mula mengawal arah aliran, banyak lagi Amerika akan tanpa insurans kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *