Penjagaan kanak-kanak – asas nasihat ibubapa-Drypers untuk mandi dan membersihkan bayi

Penjagaan kanak-kanak – asas nasihat ibubapa-Drypers untuk mandi dan membersihkan bayi

Kebersihan peribadi semasa bayi:

Aktiviti seperti mandi, membersih dan menjaga kebersihan Khas kanak-kanak itu perlu dijaga oleh ibu. Mandi dan membersihkan bayi adalah paling penting kerana ia memastikan bayi bebas dari jangkitan. Pembangunan tabiat yang baik perlu diamalkan dari usia awal.

Untuk memenuhi keperluan penting bayi itu adalah penting untuk mandi bayi dalam air suam luke di waktu pagi dan malam. Ini membantu bayi kekal segar dan bersih sepanjang hari. Terdapat salah faham mandian air sejuk itu menguatkan bayi. Sebaliknya, ia mungkin membuktikan berbahaya untuk kesejahteraan bayi itu dan boleh akar untuk pelbagai penyakit. Ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan sejuk air mandian untuk bayi yang berusia beberapa minggu.

Mandian pagi:

Mandian pagi melibatkan sponging dengan air suam. Mandi menggunakan air panas yang boleh diamalkan untuk malam. Mandi dalam air suam itu membuktikan untuk menjadi sangat bertenaga dan menyenangkan kepada bayi.

Apabila bayi menjadi beberapa moths lama ia boleh menurun dalam air selama beberapa minit, bayi akan menikmati banyak. Suhu air juga dapat dikurangkan. Mempunyai bayi yang terdedah kepada air sejuk untuk jangka masa yang berpanjangan boleh membawa kepada mengalirkan tenaga. Ia juga boleh menyebabkan kehilangan cahaya di kulit. Ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan air sejuk untuk kanak-kanak yang sensitif. Status kesihatan bayi itu telah dianggap serius ketika membuat keputusan sama ada kanak-kanak memerlukan mandian air panas atau sejuk.

Penjagaan kulit:

Ia adalah sangat penting untuk rub dan kering kulit bayi itu dengan flanel selepas mandi. Ia perlu dilakukan dengan cepat kerana kelewatan dalam proses boleh menyebabkan jangkitan kepada bayi. . Pengeringan kulit juga mendorong warmness dan rangsangan, yang penting bagi perkembangan kekuatan otot bayi.

Lubang lengan dan pangkal paha Wilayah mesti disimpan bersih dan kering untuk mengelakkan sebarang jangkitan. Dusting dengan talkum menghalang pembangunan yang sakit dan excoriations, yang sering menyebabkan pelbagai masalah kulit kepada bayi. Sabun boleh digunakan untuk bahagian-bahagian yang terdedah kepada kotoran dan habuk.

Kepentingan mandi:

Hari ibu akan menjadi cuai dan sejahtera dengan mencuci tangan dan muka. Ia adalah amalan yang sangat salah kerana ia boleh menyebabkan pengumpulan kuman di dalam bahagian-bahagian lain badan. Kanak-kanak mungkin membangunkan jangkitan sangat banyak kerana ini. Oleh itu kering bayi dengan teliti dan kerap adalah benar-benar penting.

Seorang kanak-kanak yang sihat merupakan salah satu yang aktif dan segar di waktu pagi kerana tidur malam yang baik. Menjaga keamanan bagi malam tidur boleh terhutang kepada mandian bersih yang diambil pada waktu malam. Kanak-kanak boleh diberi mandi mandi di pagi hari, yang akan membuktikan sangat berkesan. Sesetengah kanak-kanak mungkin takut mandi. Dalam mana-mana sponging seluruh badan dengan sedikit air garam perlu dilakukan. Garam ini juga akan mengurangkan kemungkinan jangkitan.

Semasa cuaca sejuk air sedikit suam boleh digunakan untuk mandian. Jika Kesihatan membenarkan ia adalah ideal untuk mandi di air sejuk. Dengan serta-merta selepas mandian, pengeringan badan kanak-kanak tersebut telah siap dengan pantas. Persalinan bayi perlu diikuti dengan serta-merta kerana badan kanak-kanak itu tidak boleh menanggung sejuk sebagai badan untuk orang dewasa.

Mandian laut yang menyeronokkan dan baik:

Mandi di laut adalah amalan yang baik walaupun penjagaan harus diambil bahawa bayi tidak mendapati kelesuan. Jika kanak-kanak itu telah membina lemah, Mandian laut yang berpanjangan mungkin membuktikan sangat berbahaya. Mandi laut juga membantu dalam pembelajaran renang yang dianggap senaman yang sangat baik. Mandian laut boleh mempunyai banyak kelebihan seperti meningkatkan stamina, meningkatkan selera makan, kulit yang baik cahaya dan lain-lain. Jika gejala-gejala yang positif itu tidak ditemui, Mandian laut mesti dihalang.

Kepercayaan berkaitan dengan mandi:

Ia adalah mitos bahawa mandi dalam air suam adalah sangat penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Mandi air sejuk boleh menjadi berguna dalam toning badan dan semua sistem. Ia juga boleh meningkatkan semangat ini dan aktif bayi itu. Ia perlu dianalisis dengan teliti tentang sama ada bayi itu akan berdiri mandi air sejuk kerana ia boleh menyebabkan masalah menggigil atau lain-lain kepada kanak-kanak yang lemah. Oleh itu, mandian panas biasanya membentuk kesan-kesan yang positif terhadap Yayasan minggu untuk kanak-kanak dan air sejuk membawa hasil yang baik untuk asas yang sihat untuk kanak-kanak.

Pandangan muktamad:

Bayi perlu dibersihkan dengan mandi setiap hari oleh apa-apa cara dan boleh diteruskan oleh sponging bersama-sama dengan air garam. Pengeringan dan menggosok mencukupi adalah diperlukan dengan serta-merta selepas mandian. Cahaya di kulit kanak-kanak itu akan dapat dicapai dengan ini. Dalam kes-kes tertentu jika ia tidak tercapai sedikit cuka boleh ditambah kepada air suam dan cuba.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *