Penjagaan Haruan gergasi: Menggunakan ikan Feeder hidup

Penjagaan Haruan gergasi: Menggunakan ikan Feeder hidup

Memiliki Haruan gergasi yang memerlukan banyak makanan dan ikan feeder hidup telah ruji daripada pengurusan kemudahan dan kos. Ini tidak pergi hanya gergasi jalak, tetapi apa-apa ikan pemangsa yang lain. Selama ini telah banyak perdebatan pada nilai sebenar menggunakan ikan hidup sebagai makanan untuk haiwan peliharaan dalam air anda lariannya. Kebimbangan itu bangkit daripada isu-isu dengan nilai pemakanan makanan hidup, potensi masalah kesihatan yang berkaitan dengan ikan feeder dan juga sebab berpunca untuk rawatan berperikemanusiaan Pengetuk itu.

Mari kita mulakan dengan membandingkan Pro dan Con ikan feeder hidup sebagai makanan dan bagaimana ia memberi kesan secara langsung kepada Haruan gergasi.

Yang Pro daripada hidup suapan—

Kos 1) – hak daripada kelawar, suapan secara langsung adalah mungkin salah satu cara-cara Tempahan ekonomi kukuh untuk mengekalkan anda Haruan gergasi yang penuh. Alternatif lain cenderung untuk mempunyai kos yang lebih tinggi, seperti menggunakan daging ikan hidup yang ditangkap dari pasaran.
Penyelenggaraan 2) – faktor kemudahan menggunakan makanan hidup mungkin adalah satu alasan terbaik untuk menggunakan mereka, terutama bagi ikan pemangsa yang sangat agresif seperti Haruan gergasi. Kemungkinan yang beliau akan makan setiap benda hidup yang anda meletakkan ke dalam tangki itu, supaya pembersihan cenderung menjadi minimum.
Pencerobohan membina 3) – Jika anda bekerja untuk Haruan gergasi yang sangat agresif, live suapan adalah benar-benar satu-satunya cara untuk pergi. Memaksa beliau untuk aktif memburu bukan sahaja memberikan Nya latihan, ia membantu meningkatkan tahap kelangsangan (keagresifan) beliau.

Yang terhad di dalam hidup suapan—

1) Masalah kesihatan – ini adalah keprihatinan utama menggunakan ikan feeder hidup. Secara amnya kebanyakan pemilik Haruan gergasi akan menggunakan suapan kana, yang secara semula jadi sangat tinggi suatu enzim yang dipanggil Thiaminase. Enzim ini terkenal menyebabkan tiamin (atau Vitamin B1) untuk pecahan kepada dua bahagian yang berasingan, menyebabkan kekurangan Vitamin B1 untuk berlaku. Tanpa masuk ke kimia yang hodoh itu, ini mempunyai potensi untuk menyebabkan masalah kesihatan yang serius dalam Haruan gergasi anda.
Kandungan pemakanan 2) – kana Feeder yang menghairankan rendah protein dan tinggi lemak. Ini adalah mungkin disebabkan oleh hakikat mereka menghabiskan seluruh hidup mereka duduk dalam tangki penuh sesak dengan gerakan yang sangat sedikit. Atas dari kekurangan kepelbagaian dalam diet mereka meninggalkan mereka dengan sedikit cara mineral dan vitamin.
3) Pencemaran kebimbangan – syarat-syarat hidup feeder kana yang sengsara di best. Sentiasa hidup dalam tangki yang sempit, kotor akan mewujudkan potensi untuk penyakit yang berlaku dalam lingkungan kana yang. Haruan gergasi adalah ikan tahan lasak, tetapi ini tidak menjadikan dia kebal untuk penyakit daripada mengambil ikan feeder yang sakit.

Jadi apa yang perlu anda lakukan? Jelas sekali anda boleh memilih untuk tidak menggunakan ikan feeder sekali dan melekat menggunakan lain-lain sumber makanan seperti ikan fresh market ditangkap atau kerana Majlis thawed ikan sejuk beku seperti udang dan kerang. Daging mentah dari potongan daging lembu juga adalah satu lagi pilihan, tetapi Haruan anda tidak boleh mengambil untuk mereka. Jika anda ingin terus menggunakan ikan feeder hidup seperti yang saya lakukan saya akan cadangkan perkara-perkara berikut: apabila anda membawa anda makanan yang utama, mempunyai tangki yang berasingan, bersih dan ditapis untuk mereka. Air perlu sedikit suhu yang lebih tinggi maka biasa, berkata kira-kira 70-72C kana untuk membantu membunuh mana-mana penyakit. Biasanya tinggi suhu untuk kana mengurangkan jangka hayat mereka, tetapi lelaki-lelaki ini tidak akan berada di sekeliling untuk tempoh yang lama. Penggunaan makanan berubat dan makanan ikan berkualiti tetap juga adalah idea yang baik kerana ia membantu meningkatkan tahap kesihatan dan nilai pemakanan makanan anda. Selepas kira-kira seminggu anda kana harus sihat maka mereka adalah apabila anda membawa mereka dari kedai haiwan peliharaan.

Pada Nota akhir: saya telah menggunakan ikan feeder semata-mata untuk Haruan gergasi saya dan beliau telah tidak pernah mengalami sebarang penyakit dalam tempoh dua tahun. Faktor kemudahan yang jauh ke besar bagi saya untuk melakukan sebaliknya dan beliau gembira setiap kali saya membawa makan malam rumah untuknya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *