Penjagaan gigi palsu betul – bagaimana untuk memanjangkan kesihatan gigi palsu lisan

Penjagaan gigi palsu betul – bagaimana untuk memanjangkan kesihatan gigi palsu lisan

Dengan di Akademi daripada Periodontology menganggarkan bahawa hampir 25 peratus daripada orang-orang yang lebih tua daripada 65 yang mengalami kehilangan jumlah gigi, penjagaan gigi palsu yang betul adalah menjadi kebimbangan bagi orang-orang yang lebih banyak dan lebih banyak.

Anggaran ini termasuk jumlah orang yang kehilangan gigi mereka dan memakai gigi palsu separa. Menggabungkan nombor-nombor ini bersama-sama dan anda mempunyai segmen penting penduduk dewasa yang kekurangan pengetahuan penjagaan gigi palsu yang betul menjadikan mereka terdedah kepada kesihatan gigi yang miskin.

Pentingnya penjagaan gigi palsu untuk mengekalkan kesihatan keseluruhan yang baik

Menjaga gigi palsu dengan betul ini bukan sahaja penting untuk memastikan mereka dalam keadaan yang baik dan memanjangkan kegunaan mereka. Ianya juga diperlukan untuk mengelakkan nafas berbau, masalah gusi dan mengekalkan kesihatan keseluruhan yang lebih baik.

Statistik dari kajian yang diterbitkan di dalam pakar perubatan keluarga Amerika Syarikat jurnal pautan rawatan gigi yang tepat dengan kejadian radang paru-paru di warga tua yang rendah. Kajian-kajian lain juga menunjukkan korelasi antara masalah kesihatan oral dan meningkatkan risiko untuk kencing manis, penyakit kardiovaskular dan kanser mulut.

Jelas sekali, kesihatan mulut dan penjagaan gigi palsu yang betul memainkan peranan yang penting dalam memastikan kesihatan keseluruhan yang baik. Ikuti syor-syor penjagaan gigi palsu ini untuk kesihatan mulut yang baik:

* Keluarkan gigi palsu anda tidur

Walaupun mengeluarkan gigi palsu setiap hari sebelum pergi ke katil mungkin kelihatan menyusahkan, ia adalah sangat penting untuk memelihara kesihatan sihat dan lebih baik lisan yang baik. Memakai gigi palsu semua masa menyumbang untuk mempercepatkan kemerosotan gusi yang menyokong mereka dan akan mengubah cara mereka patut jadi mengeluarkan mereka setiap malam adalah penting untuk memastikan bahawa mereka patut lebih baik lagi.

Di samping itu, mengeluarkan gigi palsu itu juga membolehkan gusi dan gigi sekitar mana-mana untuk berehat, yang menghalang kerosakan.

* Amalan pengendalian berhati-hati

Gigi palsu cenderung sangat mudah patah jadi sentiasa amalan selamat pengendalian.

Menjatuhkan mereka walaupun beberapa inci di atas permukaan yang keras boleh menyebabkan mereka untuk berehat atau cip. Mengelakkan kemungkinan ini dengan meletakkan tuala berlipat di kaunter sinki atau mana-mana kawasan kerja sebelum mengeluarkan gigi palsu dari mulut atau bekas gigi palsu.

Hati-hati bahawa mereka tidak jatuh ke lantai sama ada.

* Bersihkan gigi palsu kerap

Ia adalah yang terbaik untuk bilas zarah makanan dari gigi palsu selepas setiap kali makan. Mereka juga perlu namun sekurang-kurangnya sekali sehari untuk mengelakkan membina plak naik, walaupun dua kali setiap hari adalah ideal.

Berus gigi palsu khas adalah jenis berus gigi untuk gunakan yang terbaik, tetapi tetap berus gigi juga boleh digunakan selagi bristles yang sangat lembut. Memberus bersungguh-sungguh, sukar berus gigi bristles, pembersih yang kasar dan ubat gigi boleh semua kerosakan permukaan enamel gigi palsu.

Ringan tangan sabun, cecair dishwashing, atau gigi yang disyorkan doktor gigi palsu bersih boleh digunakan untuk membersihkan permukaan gigi palsu semua perlahan-lahan.

Pembersih ultrasonik juga boleh digunakan selain memberus, tetapi tidak perlu menggantikan memberus setiap hari. Bilas penyelesaian pembersihan dengan teliti dalam air sejuk.

* Simpan Wet gigi palsu

Gigi palsu tidak akan dibenarkan untuk kering kerana mereka boleh Meleding dan kehilangan bentuk mereka. Simpan dalam kes gigi palsu pada waktu malam, benar-benar tenggelam dalam air atau merendam khas atau penyelesaian pembersihan.

Gunakan air sejuk atau suam sahaja, kerana pendedahan kepada air yang sangat panas juga akan menyebabkan warping. Tidak pernah memakai gigi palsu dengan sendirinya dalam laci di meja sisi katil. Meletakkan diri dalam gigi palsu di tempat yang selamat, di mana kanak-kanak dan haiwan peliharaan tidak boleh mendapat kepadanya.

Ingat untuk penjagaan untuk seluruh mulut

Ingatlah bahawa menjaga seluruh mulut adalah juga penting kerana penjagaan gigi palsu betul. Hal ini berlaku Bahkan jika kehilangan gigi adalah jumlah.

Selepas mengeluarkan gigi palsu ini, Bersihkan lidah, lelangit, gusi dan bahagian dalam gigi yang bersih menggunakan jari, berus gigi atau lidah.

Berus dan flos gigi tinggal apa-apa.

Perkhidmatan Urutan gusi untuk beberapa minit untuk merangsang peredaran darah dan meningkatkan kesihatan gusi yang baik.

Basuh mulut dengan penyelesaian limpahan yang hangat atau yang Cecair kumur selepas memberus gigi.

Melakukan perkara yang sama di sebelah pagi sebelum re-inserting gigi palsu tersebut. Memberus gusi sebelum re-insertion mengurangkan plak membina dan merangsang peredaran dalam tisu-tisu mulut.

Pemakanan yang baik dan tabiat mengunyah juga memanjangkan jangka hayat gigi palsu. Elakkan memakan makanan yang boleh dengan mudah kotor gigi palsu untuk mengelakkan pramatang penuaan mereka. Membuat ia satu tabiat untuk menggunakan kedua-dua belah mulut apabila mengunyah untuk mengelakkan abrading hanya sebelah gigi palsu itu.

Juga, ingat bahawa gigi hadapan gigi palsu yang direka untuk mengunyah, jadi makanan mesti berpindah ke bahagian belakang mulut.

* Gunakan hanya ADA produk penjagaan gigi palsu yang diluluskan

Terdapat banyak produk penjagaan gigi palsu yang boleh didapati di pasaran hari ini, tetapi Persatuan pergigian Amerika (ADA) mengesyorkan hanya produk yang mempunyai Mohor kelulusan kerana mereka telah diuji selamat dan berkesan.

Ini termasuk gigi palsu yang kering, tablet, krim, serbuk dan penyelesaian, pelekat gigi palsu, berus dan produk pemutihan gigi palsu.

Pelekat gigi palsu khususnya, hendaklah hanya digunakan pada asas kes kepada kes dan hanya berdasarkan syor daripada doktor gigi. Mereka hanya bertujuan untuk membekalkan keselamatan tambahan untuk well-fitted gigi palsu dan tidak untuk memberikan pampasan bagi buruk dipasang gigi palsu.

Gigi palsu yang patut menjadi longgar atau telah mula bergerak perlu dikemaskan atau diganti. Terus menggunakannya walaupun dengan pelekat gigi palsu akan menyebabkan sakit gusi dan memburukkan lagi masalah.

* Jadual lawatan tetap ke doktor gigi

Gigi palsu tahan di mana-mana dari 5 ke 15 tahun dengan penjagaan gigi palsu betul. Ini tidak bermakna anda tidak perlu melawat doktor gigi untuk jangka hayat keseluruhan gigi palsu yang walaupun. Lawatan ke doktor gigi atau prosthodontist perlu dijadualkan setiap enam bulan supaya doktor gigi boleh menilai sesuai untuk gigi palsu itu dan membuat apa-apa pelarasan kecil.

Secara purata, gigi palsu perlu rebased, relined, atau benar-benar dikemas selepas kira-kira lima tahun, walaupun penjagaan gigi palsu yang sangat baik dengan ketara boleh kelewatan ini.

Di samping itu, lawatan pergigian harus dibuat sekiranya terdapat sebarang tanda lisan yang bermasalah seperti gusi berdarah, bengkak atau sakit, kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, nafas dan kehilangan rasa.

Walaupun penjagaan gigi palsu yang sangat baik, gigi palsu mungkin menjadi berwarna, menyampuk atau rosak dan perlu dibawa ke doktor gigi untuk penilaian dan pembaikan. Melakukannya sendiri pembaikan boleh kerosakan menjadi lebih teruk dan mengakibatkan lebih mahal kos pembaikan atau penggantian gigi palsu.

Jika anda serius untuk belajar bagaimana untuk menjaga gigi palsu anda dengan mudah…Jika anda tidak sihat untuk mendapatkan gigi palsu yang baru setiap sekarang dan kemudian… kemudian anda mendapati orang yang betul. Saya akan membuat penyelesaian penjagaan gigi palsu mudah dan menyeronokkan untuk anda… DAN TIDAK MEMBOSANKAN!

Pertama, klik pautan di bawah untuk mendapatkan bantuan berkuasa yang anda perlukan untuk berurusan dengan masalah anda sekarang. Ini akan membantu anda untuk bantuan serta-merta proaktif yang anda perlukan sekarang.

Kedua, melihat-lihat Laman web saya kerana ada beberapa sumber lain untuk membantu, termasuk rawatan baru ditemui, penyelesaian semula jadi dan nasihat serta pelan tindakan do-it-yourself jika anda lebih suka hanya tahu bagaimana.

Ketiga, dengan nasihat saya anda boleh memanjangkan kesihatan gigi palsu lisan, kembali anda untuk menyediakan kemudahan kesihatan dan dapatkan kembali kepada keyakinan yang mengetahui anda akan berfungsi 100%, manakala mendapat akses kepada tenaga yang dipenuhi bintang anda layak. Anda pernah mendengar semua sebelum… Saya mendapatkannya. Tetapi kami telah membantu menyelamatkan berjuta-juta pun, dan tahu semua ‘helah’ dalam buku ini untuk membantu anda merasa lebih baik secara semula jadi.

Keempat, Terdapat empat tiada. Hanya menikmati sumber-sumber yang kami mengumpul untuk kebaikan anda, mengambil tindakan dan menggunakan tenaga anda diperbaharui untuk apa sahaja yang anda mahu! Jika anda tidak menjumpai penyelesaian kepada hak anda masalah sekarang… Saya akan menakjubkan terkejut!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *