Peningkatan pasaran komunikasi wayarles M2m

Peningkatan pasaran komunikasi wayarles M2m

Apakah komunikasi wayarles M2M?

Mesin-mesin atau M2M merujuk kepada teknologi yang membolehkan kelengkapan untuk berkomunikasi antara satu sama lain melalui sistem tanpa wayar. M2M menggunakan alat, contohnya satu meter atau sensor untuk merakam peristiwa, seperti suhu, yang disampaikan melalui rangkaian tanpa wayar untuk aplikasi seperti aturcara perisian, yang kemudian diterjemahkan ini ke dalam maklumat yang bermakna.

Dalam rangka kerja asas, Terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk membuat seperti bagaimana Mesin disambung, Apakah jenis komunikasi yang digunakan dan bagaimana data yang digunakan. Walaupun ia boleh menjadi kompleks apabila Syarikat yang tahu apa yang kita hendak buat dengan data, opsyen untuk menyediakan permohonan adalah biasanya berterus-terang.

Dua hala komunikasi wayarles antara peranti M2M boleh digunakan, dengan data mengalir 2 cara:

• Uplink untuk mengumpul maklumat produk dan penggunaan
• Pindah-turun untuk menghantar arahan atau kemas kini perisian, atau peralatan yang memantau dari jauh.

Komunikasi wayarles M2M telah berkembang dan kini digunakan untuk menghantar data kepada peralatan peribadi. M2M digunakan dalam aplikasi titik jualan terminal pengangkutan dan logistik, sistem Keselamatan, pesakit pemantauan dalam penjagaan kesihatan dan sambungan tanpa wayar untuk peranti dalam kereta, bacaan meter, Mesin Layan Diri.

Bagaimana ia berfungsi

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana komunikasi wayarles M2M kerja.

Bacaan Meter automatik

Ini secara automatik mengumpul data penggunaan, diagnostik dan status dari air, gas atau elektrik meter untuk memberikan maklumat kepada pangkalan data Pusat yang mungkin merangkumi isu-isu penyelenggaraan, bil, penyelesaian masalah dan analisis.

Ini menjimatkan banyak masa untuk jurutera-jurutera, yang akan datang dan check meter dan bil boleh ditetapkan berdasarkan penggunaan masa nyata dan bukan hanya anggaran.

Pemantauan Mesin Layan Diri

Ini membolehkan Mesin Layan-Diri secara automatik mengira tahap saham, transaksi jualan, Layan Diri suhu dan boleh menghantar penggera dari segi kekurangan jenayah atau saham. Data yang dihantar melalui komunikasi wayarles kepada sistem Pusat.

WAVE2M adalah komuniti syarikat-syarikat yang telah menerima pakai piawaian terbuka mereka. Mereka menggalakkan penggunaan standard tanpa wayar kuasa rendah, rangkaian mesh jarak jauh. WAVE2M percaya penstandardan untuk komunikasi wayarles adalah penting bagi industri M2M untuk menjadi cekap dan bersepadu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *