Peningkatan dalam deria pendengaran melalui Yoga

Peningkatan dalam deria pendengaran melalui Yoga

Ia memang dipercayai bahawa walaupun perkataan pertuturan didengar oleh semua, keistimewaan mempunyai keupayaan untuk mendengar perkataan lembut pertuturan adalah semata-mata diberikan kepada orang-orang yang telah dikurniakan dengan rasa yang wajar mendengar. Oleh itu, adalah penting bagi setiap individu untuk memiliki rasa baik pendengaran untuk berada dalam kedudukan untuk terus hidup di alam semesta ini luas dan ini akan diperolehi melalui amalan yoga secara kerap.

Yoga perkataan telah berasal dari yuj perkataan Sanskrit yang bermaksud menyatukan atau mengurus dan jadi seni purba ini melibatkan penyatuan fizikal, mental juga sebagai aspek sekular bebas pengamal. Kerana paling objektif yoga adalah untuk membantu individu untuk bertenang dan membangunkan wawasan yang mendalam, kesedaran ini yang dicapai boleh digunakan dengan berkesan untuk mendapatkan orang-orang mata tenaga dalam badan yang dipanggil seimbang chakra.

Tubuh manusia adalah rumah kepada tujuh seimbang chakra yang tinggal di tujuh bahagian badan yang sama sekali berbeza dan masing-masing yang seimbang chakra tujuh menyerupai roda atau dikelilingi oleh beberapa terpilih pokes atau kelopak bunga. Ia adalah chakra ini yang merupakan focal point tenaga antara badan dan juga Madara yang merangkumi telinga dan mempengaruhi kami rasa pendengaran dirujuk sebagai Madara vishuddhi, yang dilambangkan oleh lotus biru biru yang dikelilingi oleh enam belas kelopak. Sejak chakra ini adalah bertanggungjawab kepada kejelasan dalam komunikasi, kefasihan pemikiran kemerdekaan di samping itu cara Keselamatan semasa jiwa, ia patut terus terbuka dan berfungsi sebagai untuk masuk bagi ilmu, pengetahuan dan pembelajaran.

Yoga yang menyebabkan Madara vishuddhi untuk membuka cawangan yang dipanggil kundalini yoga dan ini melibatkan amalan biasa yang pelbagai yogasanas, pranayama, dan membakar jalandhara bandha dan khecari. Asanas yogic yang berkaitan dengan deria pendengaran manusia dan membawa kepada peningkatan yang melalui susulan yang kerap disenaraikan seperti berikut:

Tadasana, sebuah asana berdiri, bukan sahaja terus telinga sihat, tetapi conjointly meningkatkan baki fizikal seseorang dan menambah fleksibiliti sekurang-kurangnya tulang belakang orang.
Jal neti adalah satu teknik di mana air dialami bahagian-bahagian dalaman muka itu membuat tertentu berkesan membersihkan telinga dalam dan seterusnya mengurangkan kebarangkalian sesuatu jangkitan penyakit.
Karma dhauti boleh menjadi satu kaedah yang mana lilin telinga dimatikan dari telinga dengan memasukkan jari tidak mencukupi dan berputar dalam semua arah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *