Penilaian kesedaran memasukkan transkripsi fonemik mengenal pasti kemahiran kognitif yang lemah perlu untuk pembelajaran

Penilaian kesedaran memasukkan transkripsi fonemik mengenal pasti kemahiran kognitif yang lemah perlu untuk pembelajaran

Penilaian memasukkan transkripsi fonemik kesedaran yang boleh membantu anak anda mengenal pasti lemah kemahiran kognitif yang diperlukan untuk pembelajaran. Lemah kemahiran kognitif adalah satu faktor yang besar dalam majoriti bermasalah pembelajaran yang mempengaruhi orang-orang dari semua lapisan masyarakat. Memasukkan transkripsi fonemik kesedaran adalah keupayaan untuk mendengar dan menganalisa bunyi yang bijaksana. Ia merupakan kemahiran kognitif yang membolehkan kita untuk menyambung ucapan bunyi huruf dalam perkataan. Terdapat pelbagai peringkat yang anak-anak anda akan melalui dalam pembangunan pembelajaran mereka, dan anda boleh melihat jika mereka tidak memasukkan transkripsi fonemik kesedaran pada setiap peringkat tersebut. Jika anda mendapati mana-mana daripada faktor-faktor risiko yang menunjukkan kekurangan kesedaran memasukkan transkripsi fonemik kanak-kanak anda anda adalah amat digalakkan untuk menjadualkan satu penilaian kesedaran memasukkan transkripsi fonemik yang lengkap pada pembelajaran berkelayakan latihan Pusat.

Pelajar-pelajar yang seawal pra-K umur tadika boleh kekurangan kesedaran memasukkan transkripsi fonemik. Tanda-tanda amaran untuk menonton untuk termasuk kesukaran dalam mengenali pantun, masalah mengingat nama-nama kawan-kawan atau rakan sekelas, dan kesukaran yang dengan perkembangan pertuturan biasa. Pada akhir gred pertama yang termasuk tanda-tanda amaran untuk menonton bagi orang-orang yang disebutkan di atas dan jika anak anda mempunyai kesukaran dengan ejaan perkataan-perkataan yang biasa, membaca dengan kuat, membunyikan keluar perkataan, pengadunan Bunyi, dan masalah menggunakan mekanik bunyi dalam perkataan untuk bacaan dan ejaan.

Pada akhir gred kedua anda akan terus melihat tanda-tanda amaran yang akan menunjukkan kemahiran kesedaran memasukkan transkripsi fonemik yang lemah. Jika anda mendapati anak anda mempunyai fakta-fakta ringkas yang recalling di kesukaran dan butir-butir yang penting untuk mendapatkan mereka diuji. Faktor-faktor lain yang mempengaruhi kanak-kanak anda di penghujung kelas kedua mungkin ejaan kesukaran yang pernah dikaji dan kata-kata yang biasa dilihat, kesukaran membaca dengan kuat, dan kesukaran menggunakan phonics kepada bunyi keluar kata-kata.

Oleh usia lima tahun, kesedaran memasukkan transkripsi fonemik biasanya ditubuhkan kira-kira 80% daripada kanak-kanak. Dalam 20% yang lain akan terus menunjukkan tanda-tanda amaran lepas umur sembilan dan dalam tahun-tahun remaja, dan seterusnya. Tanda-tanda yang biasa untuk berhati akan sejarah bacaan dan ejaan perjuangan, yang tidak suka membaca, tidak mahu membaca dengan kuat, atau setelah masa tambahan yang melakukan kerja rumah. Jika anda melihat mana-mana gejala-gejala ini Jadual kanak-kanak anda untuk penilaian kemahiran kognitif yang lengkap. Penilaian kesedaran memasukkan transkripsi fonemik yang akan dimasukkan ke dalam penilaian ini secara keseluruhan pada kualiti pembelajaran pusat latihan. Ujian ini juga akan menunjukkan apa-apa lain lemah kognitif kemahiran yang mungkin, atau pun adalah satu masalah bagi anak anda. Dengan menjalankan ujian ini anda akan membantu mengelakkan bermasalah pembelajaran masa depan, memastikan anak anda sihat pembelajaran sepanjang hayat mereka. Pembelajaran latihan Pusat akan merangka satu pelan untuk mengukuhkan kemahiran kognitif ini.

Untuk selanjutnya menekankan kepentingan kesedaran memasukkan transkripsi fonemik yang kukuh kemahiran Institut Kesihatan dan perkembangan kanak-kanak mendapati bahawa 88% daripada masalah membaca adalah hasil daripada kesedaran memasukkan transkripsi fonemik yang lemah. Telah diperolehi semasa kajian sepuluh tahun dari tahun 1985 hingga 1995. Pastikan anda mendapatkan anak anda diuji jika anda perasan sebarang tanda-tanda amaran dan perjuangan yang disenaraikan di atas. Masa depan mereka bergantung kepada tindakan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *