Pengubahsuaian rumah anda selepas kemalangan

Pengubahsuaian rumah anda selepas kemalangan

Orang-orang yang cedera dalam kemalangan kenderaan bermotor di Ontario umumnya layak untuk manfaat kemalangan berkanun (kadang-kadang dipanggil faedah kemalangan, atau ABs atau SABS atau manfaat no-fault).

Orang-orang yang cedera, terutamanya bagi mereka yang mengalami kecacatan mobiliti, sering menghadapi cabaran yang dibebaskan dari Pusat Pemulihan, (The Pusat Pemulihan Ottawa, The kampus Ottawa Hospital-sivik atau Elizabeth Bruyere, di Ontario Timur) hanya untuk kembali ke rumah mereka yang tidak dapat menampung mereka.

Masalah ini adalah ditangani, sebahagiannya, oleh manfaat kemalangan termasuk pengubahsuaian rumah / kerja-kerja pengubahsuaian sebagai sebahagian daripada faedah-faedah yang boleh mencederakan orang di Ontario.

SKIM MANFAAT KEMALANGAN BERKANUN

Secara umumnya, orang-orang yang cedera dalam kemalangan kereta Ontario boleh menerima manfaat kemalangan. Faedah-faedah yang biasanya dibayar oleh syarikat insurans kereta sendiri. Walau bagaimanapun, skim ini juga menyediakan perlindungan bagi orang-orang yang tidak mempunyai insurans mereka sendiri.

Biasanya, kemalangan berkanun faedah di sana untuk menggantikan gaji yang terlepas, penjagaan atendan, pemulihan dan keperluan perubatan serta faedah-faedah kematian.

Terdapat satu bahagian dalam rejim manfaat kemalangan (Seksyen 15) yang menyatakan bahawa “Semua munasabah dan perlu” pemulihan perbelanjaan yang perlu dibayar. Tujuan perbelanjaan pemulihan adalah untuk mengurangkan atau menghapuskan kesan kecacatan yang disebabkan oleh kemalangan. Kerja-kerja pengubahsuaian rumah, tempat kerja penyesuaian, peranti kelainan dan pengubahsuaian kenderaan akan semua item yang dilindungi di bawah Seksyen 15 rejim manfaat kemalangan untuk faedah “pemulihan”.

Perumahan

Syarikat insurans juga menyatakan bahawa syarikat insurans perlu membayar orang yang tercedera bagi semua munasabah dan perlu pengubahsuaian rumah dan alat-alat rumah, termasuk bantuan komunikasi.

Peraturan manfaat kemalangan berkanun membenarkan orang yang cedera untuk membeli sebuah rumah baru untuk beliau atau dia perlu jika itu adalah pilihan yang lebih banyak rasa daripada renocating sebuah rumah yang sedia ada. Justeru itu, diberikan wang untuk membeli rumah tidak boleh melebihi anggaran kos pembinaan mana-mana renos yang secara teorinya diperlukan untuk memenuhi keperluan orang yang tercedera.

Jika rumah sedia ada tidak mampu sedang diubahsuai untuk menampung orang yang tercedera, had hanya pada amaun yang terdapat untuk membeli rumah baru adalah had polisi bagi kategori ini manfaat.

APAKAH HAD POLISI? BERAPA BANYAK YANG ANDA PERLU BELANJAKAN?

Faedah perubatan dan pemulihan sepatutnya membayar untuk semua perbelanjaan perlu dan munasabah yang timbul kerana kemalangan.

Pengubahsuaian rumah datang di bawah perubatan / pemulihan kategori.

Untuk mengira berapa banyak wang yang ada, faedah perubatan dan faedah-faedah pemulihan digabungkan.

Jika orang yang tercedera pula menderita yang “bencana kemerosotan” seperti yang diterangkan dalam rejim manfaat kemalangan, jumlah perubatan / pemulihan faedah $100,000 dan faedah tamat selepas 10 tahun dari tarikh kemalangan

Jika orang yang tercedera pula menderita “kemerosotan bencana” perubatan / manfaat pemulihan meningkat kepada $1 juta dan buat seluruh orang yang hidup.

BAGAIMANA ANDA BOLEH MENDAPAT MANFAAT?

Anda perlu memberitahu syarikat insurans anda bahawa anda tidak mempunyai satu kemalangan dalam tempoh 7 hari dari tarikh kemalangan, atau seberapa segera yang mungkin, dan anda mesti melengkapkan permohonan anda untuk manfaat kemalangan dalam tempoh 30 hari. Walaupun ia tidak membawa padah kepada permohonan anda jika anda terlepas tarikh akhir ini dengan margin yang kecil, anda perlu menghantar permohonan anda secepat mungkin.

Sebaik sahaja anda telah berjaya mengaplikasikan kepada syarikat insurans untuk manfaat kemalangan, langkah pertama untuk mendapatkan pengubahsuaian adalah untuk mendapatkan penilaian laman rumah yang.

Penilaian ini memberikan cadangan yang praktikal, realistik untuk membantu orang yang tercedera untuk hidup dengan selamat dan berpatutan di rumah beliau. Fokus penilaian adalah untuk mengembalikan orang yang tercedera, setakat yang didapati, tahap fungsi dengan cepat, selamat dan ekonomi yang mungkin sebelum kemalangan.

Orang yang cedera dengan bencana atau berhampiran bencana kecederaan mungkin memerlukan penilaian lain juga, termasuk kemudahan perumahan yang laporan, sebuah laporan alternatif perumahan.

Biasanya, syarikat insurans akan membayar untuk penilaian rumah jika mereka diberitahu terlebih dahulu. Untuk mendapatkan kelulusan penilaian jenis ini, para pihak yang tercedera atau peguam beliau telah mengatur untuk menyempurnakan satu borang yang dipanggil “OCF-22: permohonan untuk kelulusan daripada an penilaian atau peperiksaan”.

Perlu diingat bahawa orang yang menjalankan penilaian sering tidak profesional kesihatan yang terkawal dan oleh itu tidak akan dibenarkan untuk melengkapkan OCF 22. Ahli terapi pekerjaan, kes Pengurus atau bahkan sebuah keluarga doktor atau ahli fisioterapi boleh melengkapkan borang.

Syarikat insurans akan mengkaji OCF 22. Penilaian boleh berlaku jika ia diluluskan. Penilaian akan mengakibatkan laporan. Selepas laporan ini ditulis, borang lain yang dipanggil “OCF 18: rawatan pelan” difailkan dengan syarikat insurans, memperincikan perbelanjaan anggaran cadangan tersebut dalam laporan. Renos yang boleh mula setelah 18 OCF (Pelan rawatan) telah diluluskan.

PENGUBAHSUAIAN RUMAH DIBENARKAN UNTUK KECEDERAAN BENCANA?

Kadang-kadang, jawapan kepada soalan itu adalah ya. Di mana orang yang tercedera telah mengalami kecederaan yang menyebabkan kemerosotan tetapi di hujung spektrum yang kurang serius, dan jika kerja-kerja pengubahsuaian tersebut tidak akan menjadi luas, ahli terapi pekerjaan akan melaksanakan penilaian yang utama.

Penilaian aktiviti-aktiviti kehidupan harian orang yang tercedera dimasukkan ke dalam penilaian yang utama. Penilaian ini kelihatan pada penjagaan peribadi, housekeeping, rumah penyenggaraan dan penjagaan yang memberi tugas. Dalam laporan yang ditulis oleh ahli terapi pekerjaan yang akan menggariskan Senarai mana-mana peranti kelainan dan perubahan yang diperlukan untuk rumah. Contoh cadangan dalam penilaian jenis ini termasuk menambah sebuah tangga railing, meningkatkan atau mengurangkan, katil atau kaunter atau menambah hip-tahap Menyimpan di dapur.

Jika renos yang dicadangkan oleh terapis akhir, mereka boleh difailkan dengan syarikat insurans, dengan 18 OCF untuk (Pelan rawatan) yang perbelanjaan cadangan yang mendapat kelulusan syarikat insurans untuk meneruskan.

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN MANFAAT ORANG CATASTROPHICALLY CEDERA

Jika orang yang cedera parah dan memerlukan pengubahsuaian rumah yang ketara seperti tanjakan, penambahan, penaik, dinding berpindah, rumah akses laporan yang diperlukan.

Laporan mengenai rumah kebolehcapaian tertumpu pada keperluan perumahan orang cedera. Laporan mengenal pasti keperluan perumahan pelanggan, penerangan dan gambar atau lukisan di rumah semasa. Ia juga menggariskan pengubahsuaian rumah dan kerja-kerja pengubahsuaian yang diperlukan untuk memenuhi keperluan perumahan pelanggan di rumah semasa.

Laporan rumah akses akan itemize kos dan akan merangka rancangan bagi mana-mana renos yang contemplated. Laporan alamat municipal undang-undang dan isu-isu pembinaan yang umumnya di luar skop amalan ahli terapi pekerjaan.

Selepas laporan sedia, dan orang yang tercedera memutuskan untuk pergi ke hadapan dengan reno satu cadangan, pelan treament (OCF 18) difailkan dengan syarikat insurans untuk diluluskan.

Kadang-kadang orang yang tercedera akan memutuskan bahawa kerja-kerja pengubahsuaian yang dicadangkan tidak masuk akal dan tidak dalam kepentingan terbaik mereka. Dalam keadaan itu, ia boleh menjadi lebih baik untuk hanya membeli sebuah rumah baru untuk bukannya cuba untuk mengubahsuai semasa.

Faktor-faktor yang boleh memberi kesan kepada keputusan untuk membeli rumah baru daripada pengubahsuaian rumah yang sedia ada adalah seperti berikut:

* Sama ada rumah sedia ada adalah disewa atau dimiliki oleh bandar?

* Adakah kerja-kerja pengubahsuaian yang diperlukan begitu luas bahawa mereka akan ekzos atau melebihi had polisi atau hanya tidak masuk akal kewangan?

* Adakah kerja-kerja pengubahsuaian yang tidak dibenarkan disebabkan oleh sekatan-sekatan Perbandaran?

* Sama ada orang yang cedera masih tinggal dengan keluarga beliau apabila kemalangan itu berlaku?

* Bagaimana Adakah rumah sedia ada kepada perkhidmatan yang diperlukan oleh orang yang Kurang Upaya?

Faedah perumahan di bawah s. 15 faedah kemalangan adalah antara aspek yang paling penting Tempahan para penuntut tidak bersalah tuntutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *