Penglibatan komuniti adalah masyarakat besar adik – tapi siapa yang peduli?

Penglibatan komuniti adalah masyarakat besar adik – tapi siapa yang peduli?

Masyarakat besar David Cameron telah menyaksikan acara seluruh UK sejak sebelum pakatan tersebut kerajaan telah ditubuhkan. Ideologi mencapai seluruh yang bermakna ia boleh digunakan untuk setiap hidup berjalan dan sektor penjagaan kesihatan juga tidak terkecuali.

Penglibatan komuniti adalah sebahagian daripada masyarakat yang besar dan satu faktor yang penting dalam pembangunan, pemantauan dan penilaian teknik-teknik penglibatan komuniti yang berjaya. Tetapi ia bukanlah satu idea yang baru. Kerajaan buruh yang sebelumnya menjadikannya satu keperluan bagi Amanah NHS ingin menjadi asas Amanah. Jadi, bagaimana tidak visi Persatuan besar menterjemah ke dalam sektor penjagaan kesihatan? Lebih penting lagi, Adakah sesiapa yang cukup prihatin tentang Cameron visi untuk membuat ia bekerja?

Pada mulanya, idea ahli-ahli yang melibatkan masyarakat tempatan di dalam membuat keputusan proses sekitar penyampaian perkhidmatan tempatan dan perbelanjaan keutamaan adalah sangat menarik. Yang tidak mahu ditanya pendapat mereka pada di mana pendapatan dikenakan cukai mereka sendiri patut dibelanjakan? Tetapi Bilakah kali terakhir anda meminta Perkhidmatan tempatan apa yang anda rasa perlu bertambah baik, ditukar atau walaupun ditutup? Bilakah kali terakhir anda telah berbual dengan anda Amanah NHS tempatan tentang Perkhidmatan pesakit luar atau penyediaan jururawat pakar kencing manis di seluruh rantau ini? Sedikit daripada kita mendakwa telah berunding. Walaupun kurang mendakwa gembira dengan hasil – atau setidaknya sedar tentang hasil dan proses membuat keputusan yang telah membawa kepada mereka. Kemungkinan adalah bahawa, melainkan jika anda secara langsung dipengaruhi oleh mana-mana kawasan-kawasan ini, anda tidak pernah mempunyai perbualan tersebut.

Di sektor swasta, organisasi membuat keputusan tentang di mana untuk menghabiskan wang mereka berdasarkan siapa pelanggan mereka dan apa yang pelanggan yang memerlukan. Jika perniagaan tidak sibuk mencipta keperluan mereka akan cuba untuk memenuhi keperluan rakyat. Pengurus produk akan jalankan Kumpulan fokus yang besar, pensampelan ramai pelanggan yang berpotensi untuk membuat tertentu bahawa Syarikat menawarkan produk yang betul untuk penonton yang betul dan tiap-tiap bahagian produk seperti ciri-ciri, manfaat dan harga diterokai.

Akhirnya, menguntungkan perniagaan menghasilkan produk dan perkhidmatan yang orang mahu dan membentangkan mereka pada harga yang orang-orang yang telah disediakan untuk membayar. Mereka juga terus-menerus akan menyemak angka jualan, kedudukan kepuasan pelanggan, jenama persepsi dan demografi altering mereka asas pelanggan untuk memastikan bahawa mereka berhubung dengan apa yang ada perlu untuk mengekalkan kelebihan daya saing mereka.

Jadi mengapa tidak kes dengan penyampaian penjagaan kesihatan ini? Kenapa mahu masyarakat tempatan perlu dianggap mana-mana berbeza? Selepas semua, kami adalah semua pelanggan UK plc.

Dalam usaha sektor awam untuk benar-benar terlibat dengan ‘pelanggan’ dan memberikan kecekapan yang penting hak melalui sektor penjagaan kesihatan, ia perlu mengikuti penyambung ahli pengurus produk di dalam perniagaan komersial. Pihak berkuasa tempatan perlu mewujudkan: siapa pengguna perkhidmatan mereka (pelanggan) dan Apakah Perkhidmatan perlu (produk pelanggan mahu); saiz komuniti yang perlu diservis (saiz pasaran berpotensi); Berapa banyak wang yang perlu dibelanjakan untuk memberikan perkhidmatan ini (apa perlu dicaj untuk produk); cara-cara untuk menyedarkan orang-orang dalam Perkhidmatan (peringkat pemasaran yang dikehendaki) dan cara-cara yang terbaik untuk pengguna untuk melibatkan diri dengan perkhidmatan (cara terbaik untuk membawa produk ke pasaran).

Ini adalah soalan-soalan semua bahawa penyedia perkhidmatan kesihatan perlu sentiasa bertanya diri mereka jika mereka ada untuk kekal relevan, berguna dan berharga kepada pengguna tempatan mereka. Cabaran dalam perkhidmatan kesihatan adalah untuk melibatkan diri dengan masyarakat setempat di peringkat yang lebih luas daripada hanya dengan orang-orang yang pada masa ini akan mengambil kesempatan daripada perkhidmatan yang disediakan. Kumpulan pesakit dan dalam sektor sukarela, sudah tentu, membekalkan maklumbalas penting namun kita juga perlu mendapatkan orang-orang yang mengikut sejarah sukar untuk membuat hubungan dengan. Hanya dengan memahami sepenuhnya apa masyarakat setempat perlu akan Perkhidmatan pembekal dapat memperuntukkan atau menghapuskan sumber yang sesuai dan berkesan.

Silverbear Kesihatan bekalan yang bermutu tinggi untuk penglibatan komuniti. Dibina sekitar Microsoft Dynamics CRM, dan menggunakan Internet maklumat pelayan (IIS) dan aplikasi Microsoft Office (terutamanya Outlook, Word dan Excel), Silverbear kesihatan komuniti penglibatan penyelesaian (CIS) menyampaikan keahlian pengurusan, analisis keahlian boleh mewujudkan dan mengekalkan program perhubungan berterusan masyarakat. Akhirnya, CIS memberi kuasa penyedia penjagaan kesihatan untuk membuat keputusan ditentukan oleh maklumat yang jelas dan perwakilan. Manakala syarikat-syarikat seperti Silverbear Kesihatan wujud, lebih perlu dilakukan untuk menggalakkan kerjasama yang lebih besar antara mereka dan sektor awam jadi pengetahuan yang berkaitan dengan penglibatan dan interaksi masyarakat dan pelanggan boleh digunakan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan.

Kerjasama tersebut telah berlaku sebagai sasaran kecekapan kerajaan bermakna bahawa perkhidmatan tempatan yang pembekal sekarang perlu sumber mereka. Pihak berkuasa tempatan sudah bekerja lebih dekat dengan Amanah NHS untuk menyediakan perkhidmatan tempatan jadi platform yang mempunyai dialog terbuka dan bermakna yang sedang dibina. Tetapi ia cukup untuk membantu mencapai visi Persatuan besar Cameron?

Persatuan yang besar boleh menjadi penawar kepada Britain yang rosak tetapi dari sudut pandangan Kesihatan ia bergantung pada dua perkara: orang yang cukup prihatin untuk mahu suara mereka akan didengar dan mereka mempunyai akses kepada alat-alat yang membolehkan mereka berkongsi suara itu. Saya berasa bahawa orang-orang yang membentuk komuniti mereka mahu suara mereka akan didengar. Mereka hanya perlu tahu cara untuk melakukannya. Sektor swasta mempunyai sumber untuk membantu kerajaan mencapai sasaran-sasaran bisnesnya melalui penglibatan komuniti dan Kesihatan Silverbear Perjanjian ini. Tetapi sebelum sektor awam boleh berkesan mendengar suara masyarakat ia berfungsi ia terlebih dahulu mesti mendengar kepada sektor swasta, untuk itu kita yang akhirnya akan membantu kerajaan mencapai matlamat kecekapan dan memainkan peranan yang penting dalam membuat kerja-kerja masyarakat besar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *