Pengimejan definisi dalam pengimejan resonans magnet-MRI otak

Pengimejan definisi dalam pengimejan resonans magnet-MRI otak

Pengimejan otak adalah antara cadangan alat diagnostik di dalam rawatan gangguan saraf. Ia membolehkan insight komponen fungsional dan struktur otak yang disyaki daripada rosak. Ini membantu untuk membina sebuah tambahan tajam dan objektif diagnostik laluan, iaitu dengan menyediakan kehidupan sebenar wawasan ke dalam otak berfungsi, membantu membuat prognosis yang lebih baik, lebih tepat dan juga menilai kemajuan dengan pesakit. Pengimejan otak sering dinamakan sebahagian daripada Neuroimaging yang mewakili semua kaedah pengimejan yang digunakan untuk melihat bahagian-bahagian yang banyak dalam sistem saraf khususnya otak.

Mungkin kaedah pengimejan otak Tempahan biasanya digunakan yang telah tumbuh menjadi meresap dalam dekad termasuk:
. Tomografi pancaran positron-haiwan Perliharaan
. Pelepasan foton dikira tomografi-SPECT
. Pengimejan resonans magnet-MRI
. Electro-Encephalography-EEG

Semua teknik-teknik ini bertujuan untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan yang telah masuk ke imej komputer yang dihasilkan amat tepat pada komposisi struktur otak, membenarkan mereka untuk secara dekat memerhati beberapa aspek dari fungsi saraf sebagai contoh Menyimpan tab ke atas perubahan neuro-kimia yang komponen penting dengan otak berfungsi.

Tomografi pancaran positron
Haiwan kesayangan menggunakan sejenis radioaktif pengimejan. Betul-betul di sini pelepasan dari radioaktif bahan kimia akan dinyatakan. Ini adalah bahan kimia yang buatan akan disuntik ke dalam aliran darah pada pesakit sebelum meletakkan beliau di bawah pengimbas. Data berkaitan pelepasan yang membantu membina imej 2/3-dimensi, iaitu sebaik sahaja bahan kimia itu merebak di dalam otak. Kajian haiwan kesayangan menggunakan mesin yang kompleks seperti cyclotron yang akan digunakan untuk pelabelan pelbagai jenis ubat-ubatan supaya ketepatan pengimejan radioaktif dapat dipastikan. Ini termasuk mengambil kira cara di mana sebatian semulajadi badan akan bertindak balas dengan agen-agen radioaktif.

Pelepasan foton tunggal dikira tomografi
Sistem pengimejan otak ini adalah amat serupa dengan haiwan kesayangan kerana program ini imagining juga menggunakan tracers radioaktif plus pengimbas bagi menghasilkan maklumat yang jelas pada dasarnya perwakilan yang pada bahagian otak yang aktif. Ia biasa dianggap sebagai tracers yang digunakan dalam SPECT yang sedikit lebih kurang tepat berbanding haiwan kesayangan tracers. SPECT tracers cenderung merosot dengan ketara lebih lambat daripada binatang yang tracers-ini bermaksud bahawa ujian SPECT mengambil tempoh yang lebih lama dan juga pesakit dikehendaki memastikan agen radioaktif dalam waktu yang lebih lama. Terdapat juga satu kelebihan untuk menggunakan SPECT kerana tracers yang tidak memerlukan kehadiran jentera berat seperti cyclotron. Kajian SPECT akan sedikit lebih murah, memerlukan kepakaran teknikal dan tenaga kerja yang kurang daripada PET.

Pengimejan resonans magnet
MRI adalah antara Tempahan penggunaan pengimejan yang menggunakan gelombang radio daripada tracers radioaktif. MRI jentera menggunakan Pengesan yang lebih maju untuk membaca isyarat pentafsiran tepat sama ke dalam fakta-fakta yang berkomputer yang membantu membina imej-imej dari pelbagai bahagian di dalam otak. Menggunakan MRI, struktur otak juga boleh diterokai untuk Ijazah yang lebih tinggi, membantu pakar-pakar yang menganalisis dengan teliti butiran Anatomi dari otak. Pendahuluan baru di ceruk ini termasuk MRI berfungsi atau fMRI yang menggunakan sifat-sifat magnet dengan darah manusia untuk mencipta imej-imej bagaimana darah mengalir dari otak.

Kajian
Kajian adalah satu lagi otak-pengimejan proses yang menggunakan elektrod-elektrod yang diletakkan di seluruh kulit kepala untuk mengesan aktiviti elektrik dalam otak. EEG telah menyaksikan kemajuan teknologi utama beberapa tempahan dan data menjadi lebih tepat. Ia membantu neurosurgeons untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai aktiviti otak, membantu mereka mengesan bahagian otak yang tidak aktif. Ini juga berlaku untuk menjadi sangat kuat untuk mengesan perubahan kimia otak yang berpuncakan penyalahgunaan dadah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *