Penghuraian kerja bagi seorang juruteknik kesihatan pekerjaan

Penghuraian kerja bagi seorang juruteknik kesihatan pekerjaan

Kesihatan Pekerjaan memberi tumpuan kepada bahaya yang ada di tempat kerja, termasuk tahap toksik agen-agen kimia, logam berat seperti merkuri atau ejen-ejen yang membawa dan fizikal seperti getaran dan bunyi-bunyi yang kuat, dan bahaya fizikal berbahaya seperti elektrik atau mesin atau jentera yang berbahaya. Mereka yang bekerja dalam bidang ini bertujuan untuk memantau dan mengurangkan risiko-risiko ini di banyak jenis tempat kerja. Mereka memantau udara, memeriksa peralatan dan keseluruhan Reka bentuk persekitaran yang selamat bagi pekerja.

Tanggungjawab

Kesihatan Pekerjaan juruteknik menjalankan pelbagai ujian seperti mereka mengumpul maklumat untuk dianalisis oleh pakar-pakar.

-Bunyi atau radiasi: juruteknik boleh menyediakan peralatan yang digunakan untuk mengukur item-item dengan betul. Mereka juga akan mengumpul bahan-bahan yang berbahaya seperti habuk, gas dan Wap, yang akan menguji radiasi dan bahan kimia.

-Pemeriksaan jentera dan peralatan: menular mengandungi pelbagai jenis mesin yang digunakan oleh pekerja-pekerja di tempat kerja setiap hari. Juruteknik menyemak peralatan, dan amati dalam operasi untuk memastikan ia berfungsi dengan betul, dan memastikan bahawa semua langkah-langkah keselamatan, seperti pengawal. Pemeriksaan juga mungkin termasuk penelitian peralatan perlindungan pekerja. Item seperti perlindungan kacamata, pernafasan, topi keras dan topeng harus tanpa kerosakan dan digunakan secara kerap. Juruteknik juga akan memeriksa kawasan tersebut di mana jentera dan peralatan beroperasi, ujian bagi wap toksik, cendawan, kulat, dan campuran gas-udara mungkin letupan. Satu pemeriksaan lengkap termasuk kedua-dua pemeriksaan semasa waktu bekerja, dan pemeriksaan individu persekitaran tempat kerja.

Secara keseluruhan, juruteknik kesihatan pekerjaan membuat pasti bahawa majikan menyediakan persekitaran kerja selamat yang boleh didapati untuk pekerja-pekerja mereka.

Pendidikan

Juruteknik boleh memasuki bidang ini melalui banyak cara yang berbeza. Beberapa melengkapkan pendidikan postsecondary untuk mendapatkan Ijazah atau Sijil sebuah syarikat bersekutu. Lain-lain mula bekerja dalam bidang, mendapat latihan dan pengalaman, dan secara beransur-ansur memindahkan tangga. Semua juruteknik akan menerima pendidikan formal mengenai undang-undang dan prosedur pemeriksaan yang perlu dilakukan secara kerap. Biasanya pendidikan formal ini termasuk kerja-kerja di bilik darjah dan latihan hand-on.

Jika individu ingin memajukan peranan penyeliaan, adalah lebih baik untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda atau ijazah lanjutan lain dalam medan. Mereka kemudian boleh layak untuk menjadi seorang pakar kesihatan dan keselamatan pekerjaan. Kerana kemajuan boleh berdaya saing, ia memang ideal pendidikan sebanyak dan pengalaman sebanyak mungkin. Mengambil kesempatan daripada pembelajaran peluang dan peranan kepimpinan dengan syarat di peringkat anda sedang bekerja.

Pendapatan

Bulan Mei, 2008 pendapatan median bagi juruteknik Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan adalah kira-kira $45,000. Dalam pertengahan tahun – 50% mendapat $35,000 hingga $57,000 setahun, manakala 10% yang rendah diperolehi AS kira-kira $ 27.000 bagi dan 10% tertinggi yang diperolehi sehingga $73,000 setiap tahun. Kebanyakan pekerjaan yang disediakan oleh firma swasta atau Persekutuan, Negeri, dan agensi-agensi kerajaan tempatan.

Sebagai teknologi terus berkembang pada kelajuan leher putus, juruteknik akan diperlukan bagi memastikan peralatan yang baru ini adalah selamat. Itulah sebabnya kerja ini terus berkembang dengan teknologi berkembang lebih dan lebih setiap tahun!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *