Pengharaman Gmail di Iran.

Pengharaman Gmail di Iran.

Agensi telekomunikasi Iran telah mengumumkan penggantungan terus G mel, Perkhidmatan e-mel Google, di negara ini, mengikut Laman web Wall Street Journal. Dalam usaha mengatasi Khamis 31 tahun penubuhan Republik Islam Iran, agensi Kebangsaan telekomunikasi di Tehran berkata bahawa ia akan mengharamkan G mel dan sebaliknya akan memudahkan perkhidmatan e-mel negara sendiri.

Keputusan yang mula-mula dilaporkan oleh Wall Street Journal, datang hanya sebulan selepas Google mengugut untuk meninggalkan China tengah-tengah kebimbangan bahawa sistem telah diserang oleh penggodam Cina.

Pengumuman Iran difahami untuk menjadi sebahagian daripada tindakan keras bantahan pembangkang menjelang ulang tahun hari ini, yang mungkin membawa protes yang ketara daripada kedua-dua pembangkang itu menyelaraskan dan penyokong revolusi Islam yang lebih luas.

Pembangunan datang tengah-tengah laporan penting gangguan perkhidmatan internet di seluruh negara yang terakhir minggu, serta kelewatan dalam mesej teks yang dihantar. Ia kekal tidak jelas sebagai untuk Apakah kesan pengumuman telah benar-benar mempunyai perkhidmatan mel G dalam negara. Tiub, yang dimiliki oleh Google, kau salah satu cara utama di mana rakaman video protes alang seluruh dunia.

Gergasi web berkata bahawa penurunan telah berlaku walaupun rangkaian yang telah bekerja dengan betul. Laman web pembangkang telah menggesa demonstrasi utama pada hari yang paling penting dalam kalendar politik negara.
Google kata trafik e-mel di Iran telah menurun secara mendadak, di tengah-tengah laporan capaian yang terhad untuk ulang tahun revolusi Islam. Gergasi web berkata bahawa penurunan telah berlaku walaupun rangkaian yang telah bekerja dengan betul. Laman web pembangkang telah menggesa demonstrasi utama pada hari yang paling penting dalam kalendar politik negara. Ketua Polis Iran berkata bahawa beberapa aktivis telah ditangkap kerana mereka bersedia untuk protes. Google berkata pengguna mel G yang mengalami kesukaran berikutan laporan akhbar tentang sekatan rasmi.

Jurucakap Google berkata: “kami telah mendengar daripada pengguna di Iran bahawa mereka menghadapi masalah untuk mengakses mel G. Kami boleh mengesahkan kejatuhan mendadak dalam trafik dan kami telah melihat rangkaian kami sendiri dan mendapati bahawa mereka bekerja dengan betul.
“Bila-bila masa yang kita hadapi blok dalam perkhidmatan kami kami cuba untuk menyelesaikannya kerana cepat yang mungkin kerana kami percaya bahawa orang-orang di mana-mana harus mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi secara dalam talian. Malangnya, kadang-kadang ianya bukan dalam kawalan kita Tehran perhimpunan rasmi acara akan diadakan di seluruh Iran tetapi perhimpunan utama akan di Tehran Dataran Azadi, di mana Presiden Ahmadinejad dijangka akan bercakap.

Laman-laman web yang anti-kerajaan telah menyeru penyokong mereka untuk menghadiri perhimpunan tersebut juga, peningkatan kemungkinan Konfrontasi. Ke hadapan daripada commemorations, Ketua Polis Esmail Ahmadi Moghaddam berkata pengawal revolusi dan Basij militan Islam telah bersedia untuk apa-apa masalah. “Kami sepenuhnya disediakan untuk mengadakan perhimpunan selamat dan gemilang,” katanya kepada agensi berita Fars, menurut agensi. “Kami rapat menonton aktiviti-aktiviti pergerakan hasutan dan beberapa orang yang bersedia untuk mengganggu perhimpunan 11 Februari telah ditangkap,” katanya. Ulang tahun datang sehari selepas Amerika Syarikat melanjutkan sekatan Iran, bertujuan pengawal revolusi. Perbendaharaan AS akan membekukan aset komander kanan pengawal, serta empat anak syarikat sebuah syarikat pembinaan yang dia berjalan. Bergerak mengikut pengumuman oleh Iran penggantungan yang kekal apabila kita menghadapi blok dalam perkhidmatan kami, kami cuba untuk menyelesaikannya secepat mungkin, ini dinyatakan oleh sebuah syarikat yang berasaskan California berkata dalam satu kenyataan. “Malangnya, kadang-kadang ianya bukan dalam kawalan kita.

Wall Street Journal melaporkan bahawa Iran telekomunikasi agensi telah mengumumkan penggantungan perkhidmatan e-mel Google Inc yang kekal. Washington – yang pada hari Rabu yang dilanjutkan sekatan terhadap Tehran – berkata sebarang usaha untuk menyimpan maklumat daripada Iran akan gagal. Jurucakap Jabatan Negeri AS PJ Crowley mengatakan: “maya dinding tidak akan bekerja dalam abad ke-21 apa-apa yang lebih baik daripada fizikal dinding yang bekerja di abad ke-20. Ulang tahun 31 revolusi dapat melihat bantahan dari penyokong pembangkang yang mengatakan Jun lepas di pemilihan semula Presiden Mahmoud Ahmadinejad adalah rigged. Pemimpin-pemimpin pembangkang yang Mir Syakirin Mousavi dan Mehdi Karroubi telah menyeru kepada penyokong mereka untuk Perhimpunan pada hari Khamis. Laman-laman web yang anti-kerajaan telah menyeru Amerika untuk memaparkan hijau lambang kebesaran atau pakaian – warna yang diguna pakai oleh gerakan pembangkang selepas pilihan raya ini dipertikaikan. Maut keganasan meletus selepas mengundi, dan dari masa ke masa sejak itu. Laman mikro-blog, Twitter dan lain-lain laman rangkaian sosial telah digunakan secara meluas semasa protes post-election.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *