Penggunaan teknologi cahaya Uv-c menentang pepijat Super

Penggunaan teknologi cahaya Uv-c menentang pepijat Super

Sepanjang dekad yang lepas telah banyak kepentingan media dalam kebangkitan Superbug – organisma tersebut berjangkit yang membuat pesakit hospital sakit dengan jangkitan sekunder dan dalam banyak kes menyebabkan kematian. Tidak terdapat banyak super tentang itu. Tetapi mereka adalah super selepas jangkitan berlaku. Mereka adalah sangat sukar untuk dirawat kerana mereka telah menjadi tahan kaedah tradisional kemusnahan yang menggunakan antibiotik.
Pepijat Super ini tidak terhad kepada yang mungkin paling terkenal, MRSA. Antaranya ialah nama-nama seperti:

• Clostridium bertingkah (C.Diff)
• Tahan vancomycin enterococci (VRE)
• Tahan Carbapenem Klebsiella pneumoniae (CRKP)
• Necrotizing fasciitis, penyakit bakteria daging-makan.

Pada 2010 terdapat 485 bilangan kematian di hospital UK dan rumah-rumah penjagaan di mana MRSA dicatat sebagai punca. Angka-angka ini adalah jauh lebih teruk di Amerika Syarikat dengan yang dianggarkan 1.7 juta dijangkiti setiap tahun.

• Kebanyakan organisma-organisma ini terdapat secara semulajadi dalam persekitaran kita tanpa membuat orang sakit di bawah keadaan biasa

Pepijat Super • tidak dapat dilihat dan boleh hidup tiga hari pada permukaan – jadi sangat mudah menjangkiti orang lain – terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang terjejas yang mungkin lemah melalui utama penyakit atau jangkitan.

• Pemindahan jangkitan boleh berlaku apabila seseorang yang dijangkiti menyentuh lain atau apabila pesakit menyentuh sesuatu seperti stethoscope, alat kawalan jauh TV, telefon, komputer tetikus, ketuk, pemegang pintu atau lampu hidupkan patogen yang tinggal.

Peningkatan masalah ini telah membawa kepada peningkatan amalan kebersihan dalam sistem penjagaan kesihatan UK. Basuh tangan dan sanitisation pada barisan ini amalan terbaik dan melalui media yang berkesan untuk kempen telah menimbulkan kesedaran di kalangan orang ramai yang melawat pesakit (dan yang mungkin selidikilah memperkenalkan jangkitan ke wad hospital), pekerja-pekerja kesihatan dan pesakit sendiri – yang lebih takut dijangkiti Superbug satu daripada rawatan penyakit asal mereka.

Cahaya UV-C telah juga telah dikenal pasti sebagai alat yang boleh didapati di armoury itu.
Cahaya UV-C bukanlah teknologi baru untuk sanitising dan membunuh kuman. Malah ia telah digunakan sejak tahun 1880-an. lewat untuk membunuh mikroorganisma. Ia digunakan secara meluas selepas Perang Dunia II sterilising udara di hospital-hospital, tempat menyimpan makanan dan tumbuh-tumbuhan farmaseutikal. Ia kemudian digunakan dalam tahun 1950-an dalam peperangan dalam menentang penyakit tibi.

Pada 1960-an ubat-ubatan baru dan pembersih sterilising diperkenalkan dan penggunaan teknologi cahaya UV-C jatuh dari nikmat.

Walau bagaimanapun cahaya UV-C telah dibicarakan sebagai alat yang baru untuk memerangi pepijat Super dalam penjagaan kesihatan
seting. Ia telah berjaya dinobatkan sebagai alternatif semula jadi yang baik, yang bersih dan mudah untuk digunakan. Ia selamat dan meninggalkan tiada bau kimia atau sisa untuk terus marah pesakit. Ianya sangat berguna untuk terus membasmi wad dan bilik-bilik pengasingan dan walaupun ia seharusnya tidak pernah dilihat sebagai satu alternatif untuk rutin pembersihan tetap dan ketat ia menyediakan jaringan Keselamatan ‘tali pinggang dan pendakap’.

Cahaya UV-C menggunakan radiasi ultraviolet gelombang pendek, dalam band “C” (200-280 nanometers). Juga dirujuk sebagai UVGI (sinaran ultraviolet yg memadam rembasan penyakit), UV-C menembusi struktur luar
sel dan mengubah molekul DNA, mencegah Replikasi dan menyebabkan kematian sel. Penyelidikan saintifik telah menunjukkan bahawa cahaya yg memadam rembasan penyakit UV-C adalah satu kaedah yang telah terbukti dan berkesan terhadap
kuman, bakteria dan virus.

Ia seolah-olah bahawa teknologi cahaya UV-C mungkin menawarkan cara yang sebenar dan sangat berkesan untuk memerangi pepijat Super dan dengan lebih banyak Hospital trialling penggunaannya yang kita hanya boleh berharap penghujungnya yang di sisi untuk kesengsaraan MRSA dan C.Difficle antara pesakit-pesakit hospital sakit dan tua kami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *