Penggunaan haba atau ais untuk melegakan kecederaan

Penggunaan haba atau ais untuk melegakan kecederaan

Soalan yang kerap yang saya perolehi daripada pesakit adalah kira-kira sesuai penggunaan pek panas dan pek sejuk untuk rawatan kecederaan. Seolah-olah salah beberapa faham sebagai apabila menggunakan suhu pek atau pek sejuk, apa yang baik untuk menggunakan dan berapa lama mana-mana satu harus digunakan. Artikel ini bertujuan untuk membersihkan salah faham yang biasa sekitar terapi ini.

PERTAMA, MEMAHAMI KECEDERAAN

Sebelum kita boleh membuat keputusan sama ada untuk memohon pek panas atau pek sejuk, kita perlu mengkategorikan jenis kecederaan.

Kecederaan kronik adalah hasil daripada penggunaan berlebihan atau keadaan sedia ada. Contoh-contoh kecederaan kronik akan bursitis, artritis, tendonitis dan penyakit degenerative bersama.

Kecederaan akut adalah kecederaan yang secara amnya telah berlaku baru-baru ini atau yang disebabkan oleh peristiwa yang traumatik. Contoh-contoh kecederaan akut ialah keretakan, sprains ligamen dan otot menangis.

AKUT KEKAL SEJUK, TETAPI KRONIK BERMULA DENGAN HABA…

Apabila berhadapan dengan kecederaan yang kronik, mulakan dengan haba – memohon sebelum aktiviti dirancang atau pada permulaan setiap hari yang baru. Penggunaan haba akan meningkatkan keanjalan tisu penghubung bersama dan merangsang aliran darah ke kawasan tersebut. Ini juga membantu untuk mendapatkan tisu yang longgar dan dihangatkan untuk aktiviti harian. Pek haba adalah satu perkara yang baik sebelum memulakan aktiviti anda atau pada permulaan hari anda.

Selepas aktiviti atau pada akhir hari, pek sejuk perlu digunakan untuk kecederaan kronik sebagai satu cara untuk mengurangkan keradangan, kesakitan sebarang kesakitan.

Begitu juga, bagi kecederaan akut, pek sejuk harus digunakan untuk membantu mengurangkan keradangan, kesakitan dan kesakitan. Gunakan pek sejuk pada bila-bila masa yang anda boleh atau bila-bila masa anda mahu untuk melegakan kesakitan, tetapi tidak pernah menggunakan haba untuk kecederaan akut. Ia hanya tidak akan membantu, dan mungkin, malah memburukkan lagi keadaan.

AIS SEJUK, TETAPI APA PANAS

Satu lagi topik kekeliruan adalah jenis haba atau ais untuk menggunakan…

Apabila ia datang kepada ais, apa-apa kerja yang beku. Pilihan yang paling berkesan adalah pek gel beku yang boleh mematuhi bahagian badan. Tetapi, jika anda tidak mempunyai yang, beg kacang pea beku adalah pilihan kedua yang baik, diikuti dengan kiub ais kosong yang lama dalam sebuah guni. Hanya perlu sekurang-kurangnya beberapa bahan antara kulit dan ais supaya pembekuan kulit.

Untuk pek haba, haba sentiasa harus haba lembab dan haba yang tidak pernah kering. Contoh-contoh haba lembap: botol air panas, mandian panas, pad Pemanas elektrik yang lembap atau tuala yang direndam dalam air panas. Seperti yang anda lakukan untuk pek sejuk, pastikan untuk memastikan halangan – seperti satu kain tebal – antara kulit dan pek panas untuk mengelakkan pembakaran. Jangan gunakan pad Pemanas elektrik yang kering. Ia mungkin merasa baik, tetapi ia akan mempunyai kesan pengeringan buruk pada tisu yang cetek, menyebabkan kapilari untuk melepaskan lebih banyak cecair, yang meningkatkan kesesakan di kawasan tersebut dan melambatkan proses penyembuhan.

berapa lama?

Peraturan am adalah 15-minit setiap jam, dengan masa yang mencukupi antara aplikasi yang membolehkan kulit kembali ke suhu badan. Satu peraturan umum adalah bahawa apabila ais berhenti rasa sejuk (atau haba berhenti berasa panas) maka ianya tidak lagi berguna. Penggunaan berlebihan haba atau pek sejuk menyebabkan badan anda untuk menghantar lebih banyak darah ke kawasan untuk anda (menyejukkan anda) yang seterusnya menyebabkan keradangan. Dan yang tidak berfaedah.

Bagi anda itu luar sana, ini bermakna bahawa anda tidak perlu untuk tidur dengan panas atau sejuk pek pada kawasan yang terjejas. Ia mungkin rasa baik untuk mula, tetapi berakhir menjadi idea yang buruk – terutamanya jika ia kekal untuk tempoh yang lama.

BAGAIMANA BERGUNA KERANA HABA/SEJUK KECEDERAAN SAYA?

Terapi ais dan haba yang sangat berguna untuk proses penyembuhan. Dalam pengalaman saya, sepatutnya penggunaan haba dan ais ketika menerima rawatan yang sesuai untuk kecederaan ketara kelajuan proses penyembuhan. Manfaat sebenar bergantung, sudah tentu, sifat kecederaan anda, keadaan fizikal anda dan pelbagai faktor-faktor lain.

MEMPERTIMBANGKAN MELIHAT DOKTOR

Bagi anda yang tidak dapat berdiri melawat doktor – tahu ini… kebanyakan do-it-yourselfers akan misdiagnose atau menganiaya kecederaan tanpa nasihat profesional.

Jadi, jika anda mempunyai kecederaan, sama ada ia bersifat kronik atau akut, sila dapatkan rawatan daripada profesional kesihatan yang berkelayakan. Klinik sukan HealthSource kami, kami menyediakan rawatan yang cepat dan berkesan untuk pelbagai kecederaan melalui penggunaan teknik-teknik pengeluaran yang aktif, teknik Graston, manipulasi dan pemulihan yang progresif.

Dan jika anda rujukan artikel ini dalam lawatan anda, kami akan menghantar anda rumah dengan percuma berkualiti tinggi doktor-gred gel pek panas/sejuk yang anda boleh gunakan hanya dengan cara yang anda patut!

Terbaik dari semua untuk orang-orang yang benar-benar benci doktor Lawatan kerana menunggu – anda akan gembira mendengar bahawa kita bekerja pada sistem perlantikan yang ketat yang Kepujian masa anda dan kita! Menunggu diminimumkan, dan kerana kita merawat kecederaan tidak penyakit, Terdapat tiada bilik menunggu penuh batuk, bersin dan kuman sama ada!

Berada di luar sana berhati-hati, dan datang melihat kami apabila anda mencederakan diri sendiri. Anda akan senang kau lakukan!

Semua yang terbaik – Dr Alice Mei-Sexton, www.HealthSourceSport.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *