Penggunaan Enam Sigma meningkatkan Pengimejan Diagnostik

Penggunaan Enam Sigma meningkatkan Pengimejan Diagnostik

Industri penjagaan kesihatan ini masak dengan peluang-peluang bagi enam Sigma metodologi digunakan. Perhatian perubatan yang berkualiti adalah satu kebimbangan di seluruh dunia, dan seperti negara-negara yang lebih banyak mencari jalan untuk memperbaiki dan memperkemaskan sistem penjagaan kesihatan mereka, enam Sigma pendekatan pengurusan yang berkesan yang diamalkan di beberapa hospital, klinik, pejabat-pejabat perubatan dan pusat-pusat diagnostik. Jika ada apa-apa cara untuk membuat rawatan perubatan yang lebih banyak, maka ia adalah satu idea yang baik.

Pusat Kesihatan dan institusi yang telah dikendalikan di bawah idea-idea pengurusan kualiti menyeluruh dan kawalan kualiti selama bertahun-tahun mula melihat ke arah Enam Sigma sebagai potensi penyelesaian isu-isu mereka. Penduduk di negara-negara yang banyak penuaan, dan ini telah menghalang ketersediaan dan kualiti penjagaan kesihatan, terutama apabila ia datang untuk kepuasan pesakit dan kos operasi Pusat-pusat perubatan. Pertambahan bilangan pesakit dan kos perubatan pemasangan untuk kedua-dua pesakit dan pusat-pusat perubatan adalah menjadi kebimbangan utama di kalangan orang-orang yang bekerja dalam penjagaan kesihatan.

Radiologi dan Pengimejan Diagnostik adalah dua bidang amalan dalam penjagaan kesihatan yang pentadbir sering berusaha untuk memperbaiki dari segi kitaran penyampaian. Sebuah sistem Pengimejan Diagnostik menggunakan diperhalusi dalam satu kemudahan perubatan adalah penting untuk menyampaikan penjagaan pesakit yang holistik. Di antara masalah-masalah yang termasuk Jabatan-Jabatan radiologi yang sering menghadapi: amat menggalakkan bilangan menunggu janji temu, sebagaimana yang terpapar, lalu-lintas yang tidak dapat ditangani, dan kakitangan yang akan hantar diasak terlalu berat. Kesan kumulatif dan pembaikan inkremental daripada enam Sigma adalah khusus untuk Pengimejan Diagnostik, satu proses yang tidak boleh dihentikan hanya untuk membaik-pulih.

Penggunaan Enam Sigma pendekatan kepada industri penjagaan kesihatan pada asasnya adalah sama seperti menggunakan pendekatan Hippocratic Mukhriz sekumpulan data dan membuat diagnosis perubatan waktu. Terdapat lima fasa yang terlibat. Ini termasuklah menentukan masalah, melakukan pengukuran, menganalisis data, membuat penambahbaikan dan mempunyai beberapa kawalan. Setiap fasa ini boleh dengan mudah akan diterap oleh profesional penjagaan kesihatan dan Pengurus. Konsep di sebalik Enam Sigma telah digunakan kepada institusi-institusi yang utama dalam kedua-dua Amerika Syarikat dan negara-negara maju yang lain.

Salah satu masalah yang terharu muka Pusat Pengimejan yang diagnostik yang 20 hingga 30 peratus daripada peperiksaan yang mereka lakukan tidak sentiasa perlu. Pakar-pakar perubatan boleh dengan mudah jatuh ke dalam corak yang berulang-ulang pesanan ujian pengimejan untuk pesakit-pesakit mereka, sekali gus encumbering Jabatan Radiologi dan mendedahkan pesakit kepada tahap radiasi yang lebih tinggi. Masalah telah dihadapi oleh Minnesota manusia Jabatan (DHS) sehingga ia memutuskan untuk menggunakan penyelesaian Enam Sigma. Minnesota DHS sekarang menggunakan alat perisian yang merekacipta satu proses membuat keputusan sebelum pesanan yang peperiksaan Pengimejan Diagnostik. Berdasarkan markah yang diberikan oleh alat perisian, profesional penjagaan kesihatan boleh menentukan sama ada ujian Pengimejan Diagnostik yang yang benar-benar diperlukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *