Penggunaan asbestos di Limbungan Tentera Laut Boston

Penggunaan asbestos di Limbungan Tentera Laut Boston

Terletak di Charlestown, mass, Limbungan Tentera Laut Charlestown adalah antara tapak-tapak pembinaan kapal pertama di negara ini. Ia dikendalikan dari 1801 hingga 1974, dan telah dikenali sebagai Limbungan Tentera Laut Boston sejak tahun 1945. Seperti banyak shipyards lain di seluruh Amerika Syarikat, Limbungan Tentera Laut Boston digunakan asbestos.

Tentera itu Setiausaha laut dibuka di Boston limbungan untuk membina kapal-kapal untuk pertahanan negara dan untuk membaiki orang-orang yang telah rosak. Kebebasan USS adalah kapal pertama yang dibina di Limbungan Tentera Laut Boston dan banyak kapal lain tentera laut yang diikuti. Kapal selam, pembinasa, pengiring pembinasa, kapal-kapal pendaratan kereta kebal, kapal-kapal barrack dan tarik motor adalah antara kapal-kapal yang dibina di Limbungan Tentera Laut Boston. Limbungan Tentera Laut Boston juga digunakan untuk membaiki dan menyimpan kapal-kapal.

Limbungan Tentera Laut Boston telah aktif dalam beberapa peperangan yang berbeza, termasuk perang Amerika Sepanyol, Perang Dunia I dan Perang Dunia II. Semasa Perang Dunia Kedua, Limbungan Tentera Laut Boston mengekalkan rekod-tinggi 50,000 pekerja. Ini kebanyakannya disebabkan pelbagai serangan dari kapal selam Jerman yang musnah dan tenggelam kapal-kapal tentera laut yang tidak terkira banyaknya.

Sepanjang sejarahnya, Limbungan Tentera Laut Boston bekerja banyak jenis pekerja-pekerja yang termasuk Tukang kayu, shipbuilders, Juruelektrik, Tukang paip, machinists, belayar pembuat dan blacksmiths. Malangnya, ramai pekerja-pekerja mungkin telah terdedah kepada asbestos mineral yang toksik. Asbestos merujuk kepada sekumpulan enam mineral yang telah digunakan secara meluas untuk penebat. Oleh kerana itu, asbestos digunakan dalam pelbagai industri, termasuk pembinaan kapal, dari lewat tahun 1800 sehingga ban yang pada 1900-an lewat. Produk-produk yang mengandungi asbestos yang rosak atau terganggu, gentian asbestos yang kecil akan dibebaskan ke atmosfera dan boleh disedut ke dalam paru-paru. Akhirnya, gentian asbestos ini boleh menyebabkan penyakit mengancam nyawa, seperti barah mesothelioma, asbestosis dan paru-paru.

Limbungan Tentera Laut Boston menggunakan asbestos meluas dalam pembinaan kapal, terutamanya selepas ia mula menggunakan keluli dan logam untuk badan dan pelbagai bahagian-bahagian lain. Menurut tentera laut Amerika Syarikat, hampir 300 produk mengandungi asbestos digunakan secara kerap dalam proses pembinaan kapal. Walaupun kesan kesihatan terhadap asbestos telah direkodkan seawal tahun 1920-an, orang-orang yang bekerja dengan mineral tidak sedar akan bahaya sehingga di pertengahan ke lewat 1900-an. Hasilnya, shipbuilders, Veteran Tentera Laut dan tentera laut kontraktor, antara lain, mungkin telah terdedah kepada gentian asbestos dalam jumlah yang berbahaya. Walaupun tentera laut diharamkan menggunakan asbestos pada tahun 1973, ramai kakitangan sudah telah terdedah kepada mineral berbahaya.

Limbungan Tentera Laut Boston telah ditutup pada tahun 1974 sebagai sebahagian daripada pelan penjimatan kos kerajaan. Kerana bahaya asbestos menjadi awam dalam tahun 1970-an, mana-mana produk asbestos yang ketinggalan di limbungan kapal yang terpaksa membersihkan dan dibuang dengan betul. Beberapa ekar Limbungan Tentera Laut Boston kini sebahagian Boston National Historical Park.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *