Pengenalan kepada Probiotics

Pengenalan kepada Probiotics

Secara rasminya, probiotics ditakrifkan sebagai “Live mikroorganisma yang apabila diambil dalam jumlah yang mencukupi, memberi manfaat kesihatan pada tuan rumah”.
Mikrob digunakan sebagai probiotics, dan yang paling biasa adalah bifido bakteria dan bakteria asid laktik. Bersama-sama dengan ini, beberapa variasi yis dan bacilli juga didapati berguna. Probiotics terbaik terdapat dalam menggunakan produk seperti yogurt yang mengandungi budaya hidup yang khas ditambah.
Perkataan dianggap berasal dari bahasa Latin “PRO” dan kata sifat Yunani “BIOS”, yang bermaksud kehidupan. Secara ringkasnya, probiotics ditakrifkan sebagai bakteria baik dalam badan kita.

Terdapat bakteria dan semua jenis, jenis, varieti semua yang ada di sekeliling kita. Ada bakteria baik dan beberapa dianggap berbahaya. Bakteria baik akan orang-orang yang membantu badan kita melakukan pekerjaan yang secara harian. Mana-mana ketidakseimbangan bakteria ini boleh membawa kepada isu-isu pencernaan jangkitan yis, keletihan yang kronik, selesema seperti penyakit, dll.
Jika bakteria jahat mencari jalan mereka dalam sistem kami, seperti E.Coli, Staph, dan sebagainya kita jatuh sakit, kerana ini mungkin berbahaya kepada badan kita. Jika langkah-langkah pencegahan tidak diambil pada masa yang ditetapkan, mereka boleh membawa kepada masalah kesihatan yang utama.
Usus kita adalah waris bakteria-baik menaip, itulah. Jika sistem anda tidak seimbang, anda berasa sihat dan bertenaga. Badan kita, dan khususnya, flora usus, satu sistem yang sangat rumit dan kompleks, di mana ketidakseimbangan yang sedikit boleh menyebabkan upsets.
Mengapa kita perlukan probiotics?
Hari ini, kesedaran tentang kesihatan dan Kesihatan, dan penyebaran ini ihsan kesedaran internet, pernah berkembang. Probiotics juga telah menemui tempatnya dalam milieu ini maklumat. Mereka kini diberikan disebabkan hal dan kepentingan tabiat seseorang secara keseluruhan pemakanan dan kesihatan.
Ketika membesar, kita sentiasa diajar tentang kepentingan tauhu atau yogurt, seperti ini bahan-bahan yang diperlukan untuk penghadaman yang baik walaupun pemakanan probiotics. Sekarang, sudah tentu, terdapat lebih banyak kesedaran tentang probiotics dan faedahnya.
Gangguan flora usus dalam apa jua bentuk yang membawa kepada rasa ketidakselesaan untuk keseluruhan. Beberapa isu yang boleh berlaku adalah perkara-perkara seperti:
Berasa kembung
Senak
Jangkitan disebabkan oleh pembentukan yis
Tanda-tanda seperti selsema
Keletihan kronik
Semua di atas boleh mendatangkan malapetaka dengan rasa kesejahteraan anda secara keseluruhan, tetapi terdapat dua aspek yang lebih banyak yang salah satu mesti tahu tentang:
Gejala-gejala fizikal diketepikan, kekurangan probiotics atau beberapa ketidakseimbangan flora usus boleh membawa kepada gejala-gejala mental dan emosi juga. Kadang-kadang, kita tidak sedar mengapa gejala-gejala yang diberikan di bawah akan jadi menyusahkan, dan kebanyakan cenderung untuk meletakkan ia disebabkan oleh tekanan dan overwork dan lain-lain. Manakala tekanan juga memainkan peranan dalam mengucar-ngacirkan penghadaman anda, probiotics mempunyai lebah diberi pertimbangan yang wajar sebagai alasan mungkin. Beberapa gejala yang disenaraikan di bawah-
PMS
Otak terasa berkabus
Kemurungan
Masalah penumpuan
Kehilangan memori dan cepat marah
2. Probiotics memainkan peranan yang sangat penting dalam memastikan usus kita bersih. Jika dinding usus anda bersih, badan anda boleh menyerap nutrien yang lebih baik, dan fungsi usus berfungsi dengan baik juga. Vitamin B secara semulajadi dihasilkan dengan bantuan bakteria yang baik.
Sesetengah vitamin B ini termasuk-
Asid folik
Niacin atau B3
Pyridoxine atau B6
Biotin
Bakteria ini juga diterima oleh badan dalam bentuk pil juga. Dengan cara ini, kami menambah bakteria baik pulang dalam sistem kami, terutamanya apabila diet kita tidak dapat memenuhi keperluan ini.
Apakah sumber-sumber yang terbaik?
Makanan adalah sumber terbaik probiotics, walaupun masalah tertentu memerlukan penggunaan tambahan dalam bentuk pil. Sumber makanan adalah cara terbaik untuk mendapatkan probiotics. Di antara yang terbaik adalah seperti di bawah:
Produk-produk tenusu yang berbudaya seperti:
Keju semulajadi
Yogurt
Kefir
Buttermilk
Makanan hijau juga adalah sumber yang baik:
Rumput gandum
Spirulina
Chlorella
Sumber-sumber yang bebas tenusu yang kaya dengan probiotics termasuk:
Sauerkraut (bertapai kubis)
Kimchi (Korea kubis pedas)
Tempeh (produk menggunakan kacang soya)
Kicap
Sumber-sumber bebas bukan susu mungkin atau tidak mungkin probiotics, jadi anda perlu melihat label yang perlu menyebut bahan-bahan dan kemasukan “budaya hidup”.
Makanan hijau adalah loji kuasa penting nutrien, vitamin dan mineral. Mereka bekerja dengan baik untuk merangsang sistem imun dan membantu detoksifikasi tubuh.
Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati tambahan probiotik yang mengandungi glukosa atau gula, seperti bahan-bahan ini dua menghalang pertumbuhan Lactobacili, yang adalah bakteria baik yang diperlukan oleh badan kita. Jika anda tidak toleran laktosa, anda boleh mempertimbangkan sama dalam bentuk pil.
Diet yang dirancang dengan bijak akan memastikan anda mendapat semua nutrien dan probiotics yang diperlukan untuk penghadaman yang memberi manfaat kesihatan anda dalam jangka panjang kepada anda. Makanan adalah keperluan manusia untuk tenaga bahan api, dan probiotics Simpan Mesin penghadaman dalam keadaan kerja yang baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *