Pengenalan kepada gabungan pil – Marvelon dan Mercilon

Pengenalan kepada gabungan pil – Marvelon dan Mercilon

Dengan pengenalan pil oral contraceptive, berjuta-juta wanita menikmati kebebasan mengawal kehamilan. Kini wanita boleh hamil hanya apabila dia mental disediakan untuknya. Kaedah yang paling berkesan setakat ini, untuk pencegahan kehamilan yang tidak dirancang telah pil kontraseptif. Pil ini mengandungi versi tiruan dihasilkan secara semula jadi seks hormon wanita, iaitu oestrogen dan progestogen. Sesetengah pil mengandungi kedua-dua hormon ini, manakala sebahagian daripada mereka terdiri daripada hanya satu hormon. Pil yang mengandungi gabungan kedua-dua hormon yang dikenali sebagai gabungan pil perancang keluarga. Hormon-hormon sintetik ini bekerja dengan cekap dalam tubuh untuk mencegah kehamilan dengan hampir 100%. Marvelon dan Mercilon digabungkan pil perancang keluarga, yang melindungi anda daripada mengandung.

Pil Marvelon akan monophasic oleh alam semulajadi, yang bermaksud bahawa setiap pil mengandungi jumlah oestrogen dan progestogen dos yang sama. Masa terbaik untuk mula mengambil pil ini adalah dari hari pertama period, supaya anda mendapatkan perlindungan yang serta-merta. Dalam sesetengah kes, anda juga dibenarkan mengambil sehingga hari kelima tempoh, tetapi anda perlu menggunakan satu contraceptive tambahan bagi tempoh tujuh hari yang akan datang. Anda dikehendaki untuk mempunyai pil Marvelon selama 21 hari kitaran haid anda, selepas itu anda akan berehat tujuh hari. Pada masa ini anda mengalami bleed pengeluaran satu, tetapi masih dilindungi dari kehamilan. Wanita yang menggunakan pil ini, juga menyaksikan manfaat dalam bentuk peningkatan masalah jerawat, tempoh kurang menyakitkan, pengurangan dalam bulu badan berlebihan dan juga membantu dalam merawat di endometriosis. Walau bagaimanapun, pil ini hanya bertujuan untuk wanita yang benar-benar sihat. Jika anda mempunyai sejarah perubatan angin ahmar, menderita daripada penyakit-penyakit hati, batu karang, obesiti atau asap, elakkan ubat ini betul-betul. Adalah disyorkan untuk berjumpa doktor sebelum mengambil pil kontraseptif.

Pil Mercilon juga adalah contraceptive oral gabungan yang mengandungi oestrogen sintetik dan progestogen. Walau bagaimanapun, ia mempunyai dos yang lebih rendah daripada sintetik oestrogen berbanding dengan pil kontraseptif yang lain. Kekuatan dikurangkan oestrogen menjadikan ia sesuai bagi wanita yang mengalami beberapa kesan sampingan kerana ia atau bagi wanita yang berumur 35 tahun. Anda perlu mula mengambil ubat-ubatan ini dari hari pertama period, dan ia akan membuktikan lebih bermanfaat jika anda mengambil pil setiap pada masa yang sama setiap hari. Pil ini perlu diambil selama 21 hari kitaran haid anda, selepas itu berehat tujuh hari yang perlu diambil. Di samping itu untuk menghalang kehamilan, pil Mercilon juga membantu anda mengurangkan gejala PMS, mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan payudara. Anda juga mungkin akan mengalami beberapa kesan sampingan semasa menggunakan pil ini, seperti sakit kepala, loya, nafsu seks menurun dan tekanan darah meningkat. Walaupun dos rendah hormon menjadikannya sangat selamat untuk wanita, jika anda mempunyai sejarah penyakit-penyakit hati, kanser payudara atau mengalami tekanan darah tinggi, maka ia adalah dinasihatkan untuk mengelakkan daripada ubat-ubatan ini. Anda boleh memilih untuk perundingan dalam talian dengan doktor berdaftar sebelum membeli pil ini dalam talian melalui klinik berdaftar dalam talian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *