Pengenalan kepada ceramah keselamatan 5 minit

Pengenalan kepada ceramah keselamatan 5 minit

Menurut www.whscc.nb.ca, ceramah keselamatan adalah cara yang praktikal untuk mengingatkan pekerja keselamatan dan kesihatan yang penting di tempat kerja. Manakala www.ofswa.on.ca menerangkan ceramah keselamatan sebagai satu mesyuarat ringkas yang diadakan secara kerap dengan pekerja dan penyelia-penyelia mereka untuk membincangkan masalah dan kebimbangan mengenai keselamatan dan kesihatan. Terutamanya, Keselamatan bercakap tawaran dengan topik tertentu, subjek dan masalah kesihatan dan Keselamatan yang berkaitan di tempat kerja.

Objektif ceramah keselamatan adalah untuk mengingatkan para pekerja tentang bahaya yang mungkin timbul di tempat kerja mereka dan membantu pekerja mengenal pasti dan mengawal bahaya ini.

Ceramah keselamatan terbaik dihantar oleh orang-orang yang bertanggungjawab bagi Keselamatan dan kesihatan pekerja. Mereka boleh menjadi penyelia, Pegawai-Pegawai Keselamatan dan Kesihatan, ahli-ahli Jawatankuasa Keselamatan atau sesiapa yang mempunyai tugas-tugas Keselamatan dan kesihatan. Malah beberapa syarikat setiap pekerja dijangka memberi ceramah Keselamatan, bagi mengekalkan kesedaran keselamatan di kalangan mereka.

Jadi apa jenis mesej yang perlu kami buat semasa ceramah Keselamatan? Adakah terdapat sebarang mesej standard? Pada dasarnya terdapat tiada mesej-mesej ceramah keselamatan standard. Selagi kita memilih satu topik yang khusus, perkara atau masalah yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan di tempat kerja, ia akan menjadi cukup. Tetapi titik penting adalah mesej ceramah keselamatan perlu juga disediakan, kerana ia perlu selesai kira-kira 5 minit.

Sekarang tiba masa untuk menyediakan Jadual ceramah keselamatan. Kita boleh melaksanakan seminggu sekali, tiga kali seminggu atau sekali sehari. Ia semata-mata bergantung pada polisi Syarikat OHS, risiko kerja, keadaan tempat kerja dan kemahiran pekerja.

Memilih lokasi yang paling sesuai di mana kami akan melakukan Keselamatan bercakap. Sedapat mungkin, memilih tempat kerja sebenar, atau sekurang-kurangnya hampir yang boleh didapati di tempat kerja sebenar. Sebagai contoh, jika kita ingin melaksanakan Keselamatan bercakap tentang bahaya kerja Ruang terkurung, melakukannya pada kereta kebal, satu lajur reaktor dibuka atau berhampiran sebuah kapal.

Jika boleh gunakan alat sebenar, peralatan, bahan-bahan (sebagai contoh bahan kimia), prosedur dan syarat-syarat kerja untuk menunjukkan perkara utama ceramah keselamatan yang kita bicarakan, dan untuk membuat ia begitu mudah untuk difahami.

Jangan lupa untuk membuat ceramah rekod keselamatan. Merekodkan tarikh, lokasi, pemimpin, atendan dan topik. Pastikan bahawa semua atendan telah ditandatangani di dalam senarai atendan. Juga membuat salinan bahan ceramah keselamatan dan terus bersama-sama dengan rekod-rekod untuk rujukan masa depan.

Akhir sekali, saya ingin menekankan bahawa walaupun ceramah keselamatan hanya mengambil masa 5 minit untuk selesai, tapi ia membantu majikan dan pekerja untuk mengingatkan kepentingan kesihatan dan Keselamatan, mengenali dan mengawal bahaya, dan kesedaran pekerja terus hidup. Ingat, Terdapat banyak yang bahaya di dalam loji kimia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *