Pengenalan kepada Ashtanga Yoga

Pengenalan kepada Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga adalah jenis yoga yang tanah dan diasaskan oleh K. Pattabhi Jois. Yoga jenis ini dikenali sebagai Yoga anggota lapan yang telah berpusing di hadapannya dalam idea secara besar-besaran di Pattanjali. Ia dibentangkan bahawa jalan Pemurnian terdiri daripada amalan-amalan kerohanian yang lapan.

Empat pertama limbs yang mewakili Ashtanga Yoga adalah – yama, niyama, Asana dan Pranayama ini. Ini dianggap amalan pembersihan yang luar correctable. Set anggota yang lain-pratyahara, dhyana, dharana akan amalan dalaman.

Anggota ini hanya boleh diperbetulkan oleh aplikasi yang sesuai kaedah Ashtanga Yoga. Jenis kaedah yoga ini adalah agak merbahaya kepada minda.

K. Pattabhi Jois berkata bahawa mengamalkan anggota lapan ini dan juga sub-limbs dengan amalan luar termasuk niyama dan yama adalah tidak mungkin. Dalam berbuat demikian, badan hendaklah cukup kuat supaya ia boleh melakukan amalan ini. Jika badan lemah, dan organ-organ deria yang tidak berfungsi dengan baik, mengamalkan tidak akan menjadi berguna kepada orang sekali.

Falsafah yang K. Pattabhi Jois telah menggunakan adalah bahawa anda mesti ingat bahawa selepas melakukan Yoga ini Ashtanga badan akan bertambah baik dan ia akan menjadi lebih kuat dan sihat.

Vinsaya dan Tristhana akan diamalkan dalam Ashtanga Yoga.

Vinsaya ini adalah gaya yang Ashtanga dan prinsip-prinsip yang diskret dari yang lain. Vinsaya bermaksud pergerakan dan pernafasan yang digunakan untuk proses pembersihan dalaman. Setiap pergerakan yang dilakukan disertakan dengan hanya satu nafas. Peluh merupakan hasil paling penting daripada Vinsaya. Apabila anda mengeluarkan peluh, ia hanya bermaksud bahawa anda akan berjaya menggunakan amalan. Apabila anda melakukan Asanas itu, badan mencipta haba yang menyebabkan darah untuk rebus dan mengeluarkan bahan toksin di luar tubuh. Toksin terdapat di peluh anda. Jadi lebih banyak keringat anda mencipta, lebih banyak toksin akan dikeluarkan.

Menimbulkan yoga ini digunakan sepenuhnya membina kekuatan dan kesihatan badan. Siri amalan membuat ini mungkin. Terdapat tiga postur yang digunakan dalam Ashtanga Yoga.

Tiga dikategorikan pada tahap yang berbeza.

Yang pertama ialah siri utama yang bertujuan menjajarkan badan dan juga detoksifikasi.

Kedua ialah pertengahan siri pembukaan dan pembersihan saluran tenaga yang datang untuk proses menulenkan sistem saraf.

Siri terakhir akan siri lanjutan dari A ke D. dalam siri ini, rahmat dan kekuatan diukur.

Tristhana ini adalah satu lagi prinsip yoga yang mewakili Kesatuan tempat tiga tindakan dan perhatian. Pertama adalah postur yang, kedua ialah iklan teknik pernafasan buat Dristhi tempat Looking. Ketiga-tiga harus bekerja sama sekali untuk melaksanakan fungsi.

Teknik-teknik pernafasan yang serentak dan disegerakkan. Ia adalah penting untuk membuat satu nafas satu pergerakan. Ujjayi bernafas adalah teknik bernafas Yoga yang digunakan dalam aplikasi Ashtanga Yoga. Menggunakan teknik ini harus berpanjangan selepas setiap amalan. Apa yang anda perlu master memegang menimbulkan anda lagi pada masa penahanan sama nafas anda. Ini adalah senaman pernafasan yang menakjubkan yang akan meningkatkan kebakaran dalaman anda dan akan menguatkan sistem saraf.

Ashtanga dan Tristhana berurusan dengan siri Dristhi. Dristhi yang disifatkan sebagai titik di mana anda boleh mendapat tumpuan atau perhatian anda ketika melakukan Asana itu. Ini membolehkan minda anda untuk menjadi bersih dan stabil dengan jelas.

Menetapkan fikiran yang jelas dan pembersihan ia hanya boleh dilakukan di lapan anggota Yoga atau Ashtanga Yoga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *