Pengenalan bagi lemak Binder/lemak Blocker

Pengenalan bagi lemak Binder/lemak Blocker

Binder lemak adalah salah satu daripada kesan pil diet, ia berfungsi mengikat lemak dari makanan yang anda makan sebelum diserap daripada tubuh yang inilah kononnya akan membuat anda menurunkan berat badan memandangkan jumlah lemak yang tidak disimpan dalam badan anda. Tapi sebenarnya ianya bukan sahaja lemak yang mereka menyekat tetapi juga sihat vitamin seperti vitamin A, D, E dan K. Semua mereka adalah penting untuk kesegaran badan anda, jadi ia dinasihatkan bahawa jika anda ingin mengambil pil mengikat lemak ini maka anda perlukan suplemen vitamin tambahan.

Binder lemak ini mula terkenal pada produk yang dipanggil Xenical, ubat kuat yang diluluskan oleh FDA sebagai rawatan bagi orang-orang yang berlebihan berat badan. Xenical diperbuat daripada Orlistat bahan pengikat yang lemak yang biasa, tetapi walaupun xenical berkesan dalam mengurangkan berat badan orang yang ia menjadikan itu kelemahan itulah kesan sampingan yang tidak diingini, bahawa dalam beberapa kes membuktikan seriou dan di sesetengah negara ubat ini telah diharamkan. Ia seolah-olah ubat mengikat lemak ini adalah tidak berbaloi…

Kemudian datang Alli, generasi kedua binder lemak yang dibuat dari Orlistat tetapi dalam dos yang kecil. Alli merupakan yang pertama dan hanya lebih kepada kaunter pil diet yang telah diluluskan oleh FDA, membuat produk ini seolah-olah menjadi pil diet yang besar untuk menyembuhkan lebih berat badan atau demikian seolah… Hingga penemuan baru dari JAMA (jurnal Persatuan Perubatan Amerika) bahawa orang-orang yang telah mengambil Alli walaupun ia berfungsi pada mulanya selepas tempoh lama mengambil dadah ia seolah-olah orang-orang yang telah mendapatkan berat mereka kembali.

Jadi apa pilihan lain bagi pil diet lemak pengikat? Juga terdapat pil diet herba atau semulajadi yang dipromosikan oleh bahan semulajadi seperti chitosan dan juga Opuntia ficus-indica. Chitosan adalah diperbuat daripada Cangkerang yang crustacean, ia dipercayai berkesan untuk mengikat lemak seperti Orlistat pula tetapi lebih kecil atau walaupun tanpa kesan sampingan, tetapi jika anda tanya saya chitosan tidak berkesan. Chitosan biasanya didapati dalam pil diet dengan bahan campuran lain seperti Hoodia atau teh hijau.

Ramuan herba terkenal yang kedua adalah Opuntia ficus-indica Kaktus yang berasaskan ekstrak yang mempunyai beberapa kajian klinikal dan penyelidikan lain yang lebih kecil mengenai keberkesanan untuk mengikat lemak. Opuntia dinaikkan pangkat dan produk terkenal yang diperbuat daripada pil diet ini adalah Proactol dengan reputasi ia mempunyai kesan sampingan sehingga hari ini, tetapi proactol datang dengan harga yang mahal dan tidak ramai orang mampu.

Binder lemak adalah salah satu pilihan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan bantuan, tetapi ini bukanlah satu kaedah yang cepat dan anda tidak harus berfikir bahawa hanya kerana anda berada di pil binder lemak ia tidak bermakna anda boleh makan apa sahaja yang anda mahu, lemak orang-orang yang akan diserap oleh pil yang telah datang dari badan anda satu cara atau yang lain. Juga dinasihatkan supaya anda tidak mengambil ubat-ubatan lain apabila mengambil pil ini mengikat lemak, sentiasa rujuk doktor atau pakar kesihatan apabila anda ingin mengambil pil mengikat lemak dengan ubat lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *