Pengemaskinian penyelidikan aromaterapi: Kemenyan dan Serai menunjukkan aktiviti anti-kanser yang kuat

Pengemaskinian penyelidikan aromaterapi: Kemenyan dan Serai menunjukkan aktiviti anti-kanser yang kuat

Penyelidikan berterusan mencari penawar kanser pada kadar yang demam. Salah satu cabaran besar yang dihadapi oleh pasukan penyelidikan ini adalah kos luar biasa yang berkaitan dengan teknologi baru–Ciri perubatan moden ini sebenarnya membawa kepada penyiasatan yang lebih banyak potensi terapi ‘tradisional’ dan ‘alternatif’. Satu sistem alternatif yang semakin mendapat banyak perhatian dalam beberapa tahun yang lepas adalah apa yang telah dikenali sebagai ‘aromaterapi’–walaupun penggunaan terapi minyak benar-benar telah mendapat nama buruk. Di Barat, orang biasanya berfikir ‘Penyegar udara Plug-In gembira’, dan bukannya penggunaan kompleks tidak menentu kimia sebatian yang dihasilkan oleh tumbuh-tumbuhan sebagai ubat-ubatan. Perspektif ini minyak penting yang menjadi ‘lembut Sains’ dan agak ‘baru agey’ dijangka berkurangan dalam cahaya baru potensi terapeutik.
Penyelidikan Kemenyan dan minyak pati Serai
Pengasingan melalui penyelidikan yang disiarkan dalam jurnal saintifik yang disemak rakan sebaya, seseorang akan menemui dua minyak pati tertentu yang biasanya dikaitkan dengan aktiviti anti-kanser: Kemenyan dan Serai. Untuk menjelaskan, Serai disuling dari daun rumput Serai Makan; nama Kemenyan sebenarnya merujuk kepada resin pokok-pokok Olibanum yang ditemui kebanyakannya di Habsyah, Somalia dan India–minyak pati disuling dari resin–atau ‘sap’–pokok-pokok ini. Serai dan Kemenyan mempunyai sejarah yang sangat panjang penggunaan ubat-ubatan. Kemenyan telah menjadi salah satu produk-produk ubat-ubatan yang Tempahan sangat penting sepanjang sejarah manusia–Serai hanya berlaku untuk menjadi sangat prolifik, tetapi keberkesanannya tidak kurang berharga kerana dengan adanya.
Penyelidikan moden membuktikan potensi perubatan kuno
Kemenyan minyak pati telah dicatat oleh aromatherapists perubatan untuk menjadi paling berkesan sistem imun yang modulating aromatic yang terkemuka. Kajian semula kajian Kemenyan minyak agak menakjubkan, dan hidup deklarasi ini. Menggunakan istilah carian ‘Kemenyan minyak kanser’ pada pangkalan data Institut untuk National Health menghasilkan keputusan 34 (seperti tulisan ini). Kemenyan minyak nampaknya untuk mempunyai keupayaan untuk membezakan di antara sel-sel yang sihat dan kanser dalam organ atau tisu, dan membawa kepada kematian sel-sel kanser sambil meninggalkan orang-orang yang sihat yang unharmed.
Penyelidikan ini memberi tumpuan kepada komponen-komponen kimia minyak pati yang unik untuk Kemenyan: asid Boswellic. Sebatian semulajadi ini telah dikaji dengan teliti untuk aktiviti mereka anti-radang, dengan badan yang penting daripada keputusan yang positif. Asid Boswellic boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan dalam sendi artritis, dan walaupun telah ditunjukkan untuk meningkatkan tekstur dan rupa kulit yang mungkin pramatang berusia kerana overexposure matahari. Ia adalah asid Boswellic ini sama yang telah ditunjukkan untuk mendorong kematian sel semulajadi dalam sel-sel kanser–ia merupakan salah satu ciri-ciri kanser yang berlaku kematian semulajadi sel, dan sel-sel kanser maka pada dasarnya tumbuh pemisah seluruh badan.
Spesifisiti sel kanser
Salah satu cabaran dalam merawat kanser mensasarkan sel-sel kanser khusus dengan mana-mana ubat-ubatan atau rawatan, manakala meninggalkan sel-sel normal yang sihat dan tidak terjejas. Lebih dari satu penyiasatan yang menggunakan Kemenyan telah mencapai kesimpulan yang sama: bahawa Kemenyan minyak “nampaknya untuk membezakan” kanser daripada sel-sel bukan kanser, dan menyekat percambahan sel-sel kanser sahaja. Dan bukan hanya Kemenyan ini penting tindakan, tetapi ia telah terbukti untuk mengurangkan daya maju untuk kanser dalam agak pelbagai sistem organ dan tisu. Ternyata, ia boleh menjadi rawatan untuk pelbagai kes dan syarat-syarat.
Herba Serai dan minyak: penyelidikan moden mendedahkan potensi aktiviti anti-kanser
Sejak dua tahun yang lalu, penyelidik India menerbitkan dua kertas ringkasan penyiasatan mereka dalam tindakan-tindakan anti-kanser Serai. Minyak pati telah didapati berkesan dalam menyebabkan kematian sel dua belas baris sel kanser yang biasanya digunakan dalam penyelidikan tersebut. Minyak pati Serai telah dicatat untuk menunjukkan “dose tanggungan kesan terhadap pelbagai garisan sel kanser”. Keberkesanan minyak terbesar adalah terhadap sel kanser kolon, dengan tumpuan 4.2 mikrogram setiap mililiter penyelesaian yang sangat rendah. Minyak pati juga didapati berkesan dalam apa yang dikenali sebagai tetikus-model kajian, di mana tikus yang dipasang dengan sel-sel tumor yang khusus akan dilayan dengan minyak. (Perhatikan bahawa manakala pengarang membiarkan haiwan pengajian dalam apa jua cara, maklumat yang dikemukakan oleh kajian ini mungkin in-fakta membawa kepada penjimatan kehidupan yang banyak).
Ke masa depan: membolehkan lebih banyak penyelidikan berikut!
ABSTRAK Penyelidikan yang dirujuk dalam kertas kerja ini disediakan secara bebas melalui pangkalan data atas talian. Terdapat banyak yang hebat ini abstrak yang menunjukkan terapi alternatif kanser, termasuk minyak, dalam cahaya yang sangat menguntungkan. Memandangkan bahawa kadar survival kanser tidak berubah secara mendadak sepanjang beberapa dekad yang lepas walaupun kemajuan dalam teknologi perubatan konvensional, ia seolah-olah masa kaedah alternatif ini perlu mendapatkan lebih dekat daripada Pertubuhan Perubatan. Jika anda jadi cenderung, mengambil peluang untuk mengemukakan jenis rawatan. Teruskan tekanan ke atas, dan perubahan akan datang akhirnya. Sila ambil perhatian bahawa maklumat yang diberikan di sini tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk nasihat perubatan yang baik, ia adalah semata-mata untuk membentangkan data penyelidikan Tempahan yang sedia ada.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *