Pengekodan perubatan kiropraktik

Pengekodan perubatan kiropraktik

Prosedur terapeutik yang utama yang memberi difinisi adalah manipulasi/pelarasan tulang belakang. Secara umumnya, kiropraktik Perkhidmatan pembayaran balik adalah terhad kepada rawatan melalui manipulasi secara manual (menggunakan tangan) tulang belakang untuk membetulkan subluxation yang. Subluxation ini tulang belakang harus dibuktikan dengan sinar-x atau pemeriksaan fizikal. Tujuan bil, chiropractor telah menentukan tahap subluxation pada tuntutan itu dan senarai sebagai diagnosis utama. Diagnosis sekunder akan keadaan neuromusculoskeletal yang memerlukan rawatan. Kod diagnostik sepadan (ICD-9 Kod) hendaklah disenaraikan bagi menyokong keperluan perubatan.

98940, 98941, 98942 adalah kod manipulasi rawatan (CMT) kiropraktik yang menggambarkan bilangan tulang belakang kawasan-kawasan yang menerima manipulasi. 98943 adalah satu extraspinal CMT kod yang digunakan oleh kiropraktor untuk menggambarkan manipulasi Perkhidmatan Ketua, sangkar rusuk, extremities, dan perut. Bagi habis tempoh pembayaran balik, difinisi perlu melaporkan ini tidak menggunakan kod-kod manipulasi CPT yang sesuai.

98940–Rawatan manipulasi kiropraktik (CMT); saraf, satu kepada dua Wilayah
98941–Rawatan manipulasi kiropraktik (CMT); saraf, tiga hingga empat wilayah
98942–Rawatan manipulasi kiropraktik (CMT); saraf, lima wilayah
98943–Rawatan manipulasi kiropraktik (CMT); extraspinal, satu atau lebih Wilayah

Bagaimana difinisi balik?

Difinisi dibayar bagi perkhidmatan mereka dengan cara yang berbeza. Medicare menyediakan pembayaran hanya untuk Kod ini, manakala terdapat syarikat-syarikat insurans komersial yang membayar balik yuran yang global. Dalam kes kedua, difinisi dibenarkan jumlah dolar tertentu untuk setiap Lawatan, tanpa mengambil kira perkhidmatan yang diberikan atau kod CPT yang dibilkan. Difinisi juga mungkin bil bagi modaliti selain manipulasi dan kod Lawatan Pejabat, pelbagai kod modaliti ini dari 97010 – 97530, yang sekali lagi akan dibayar balik oleh beberapa syarikat-syarikat insurans.

Kod berbeza dengan pesakit baru dan yang mantap baru pesakit pesakit bil kod antara 99201-99205 dan pesakit yang ditetapkan kod dari 99211-99215. Kadang-kadang difinisi mungkin perlu bil untuk Perkhidmatan E & M bersama-sama dengan lagu pada hari yang sama. Difinisi boleh bil Kod E & M berasingan pada Majlis-Majlis seperti Lawatan pesakit baru, atau yang ditetapkan pesakit membentangkan dengan kecederaan baru, re-kecederaan/berulang, exacerbation, atau awal yang menentukan sama ada apa-apa perubahan dalam rancangan rawatan yang diperlukan. Apabila bil perkhidmatan anda, peperiksaan anda untuk dikodkan dengan betul, dan kemudian pengubahsuai -25 ditambah di bawah Seksyen Pengubah suai. Ini akan menjelaskan bahawa pemeriksaan perubatan adalah satu perkhidmatan yang berbeza daripada prosedur manipulasi terapi anda dan oleh itu hendaklah dibayar sebagai tambahan kepada pelarasan. Medicare membayar balik terapi kiropraktik penyelenggaraan.

Lain-lain Perkhidmatan kiropraktor mungkin bil

Kaedah perubatan fizikal, kiropraktor boleh melaporkan termasuk kaedah kehadiran diselia dan berterusan. Modaliti yang diselia tidak menuntut hubungan peribadi dengan pembekal penjagaan kesihatan, dan layak hanya sekali satu tarikh Perkhidmatan. Kaedah kehadiran berterusan berdasarkan masa dan memerlukan hubungan individu secara langsung dengan Pemberi Perkhidmatan. Difinisi juga boleh melaporkan terapeutik prosedur; ini adalah berdasarkan masa dan memerlukan hubungan secara langsung dengan Pemberi Perkhidmatan.

Kepentingan dokumen yang tepat

Dokumentasi yang tepat adalah penting jika seseorang sedang bagi pembayaran balik yang mudah dan tepat pada masanya. Insurans pembayar perlu menjadi yakin faktor-faktor seperti:

• Tapak di mana perkhidmatan diberikan
• Keperluan perubatan dan kesesuaian dalam perkhidmatan diagnostik dan/atau terapi yang disediakan
• Perkhidmatan yang diberikan semua dengan betul akan dilaporkan

Dokumentasi yang betul akan mengesahkan claim(s) yang dikemukakan kepada Medicare untuk pembayaran Perkhidmatan. Difinisi harus memastikan bahawa dokumentasi selaras dengan Penerang klinikal dan definisi yang terkandung dalam CPT. It harus diterima oleh pakar secara amnya serta ditafsirkan dan seragam diguna pakai oleh pengguna di seluruh negara.

Pengetahuan ciri-ciri utama pengkodan yang menyeluruh adalah penting

Coders perubatan yang berpengalaman dengan kemahiran memasukkan kod kiropraktik dan modifiers boleh menjadi bantuan yang besar kepada mengamalkan kiropraktor. Mereka cekap boleh sepadan dengan kiropraktik ICD-9 kod kod CPT kiropraktik sesuai untuk membuktikan keperluan perubatan. Mereka akan memastikan bahawa tuntutan anda tidak akan ditolak kerana pengekodan perubatan kiropraktik tidak betul, dan membolehkan anda untuk mendapatkan bayaran yang perlu dibayar kepada anda tepat pada masanya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *