Pengasuh pantang Part1

Pengasuh pantang Part1

Bayangkan tidak perlu mandi dan basuh rambut anda untuk untuk seluruh bulan 28 hari. Tiada aktiviti membeli-belah dan kolam. Semua makanan mesti dimasak dalam Minyak bijan dan halia, dan anda tidak dibenarkan untuk minum walaupun segelas air. Kekecewaan dan kesedihan pada isteri saya adalah luar biasa pada pemikiran pertama itu.

Dalam bahagian pertama saya banyak artikel akan datang, saya akan menyentuh tentang pengalaman mempunyai pengasuh pantang untuk isteri saya semasa beliau berpantang dan pengenalan beberapa pemakanan sepanjang tempoh berpantang. Semua ini dilihat di mata pihak ketiga serta suami.

Tempoh penahanan mandatori bagi ibu-ibu Cina dikenali atas sebab-sebab yang jelas. Dalam tempoh berpantang selama sebulan, tradisi lama, bertujuan untuk memupuk Kesihatan ibu kembali ke keadaan pre-natal. Tujuan adalah mengekalkan badan hangat dan memandu Keluar “angin” yang telah memasuki badan ibu semasa bersalin. Pengamal am akan memanggil kekembungan, tetapi pengamal perubatan tradisional Cina jangka ia sebagai elemen yang menghasilkan kesakitan yang tidak tempatan seperti fenomena semulajadi angin yang bertiup, berhenti atau bertukar arah. “Angin” yang tidak dihapuskan selepas kehamilan dipercayai membawa satu serangan penyakit seperti penyakit sendi, sakit kepala dan backaches semasa usia.

Penting untuk pengasuh pantang Kantonis yang boleh jangka ia sebagai “Pei Yuet” maksud teman bagi sebulan. Tugas pengasuh penahanan itu ialah untuk memasak dan menjaga ibu, bayi dan kanak-kanak lain sepanjang penahanan tersebut. Orang-orang yang mampu mengupah pengasuh pantang. Tetapi kadang-kadang ibu atau ibu mertua yang digantikan sama ada daripada pertimbangan kewangan, hormat, atau ketidakupayaan untuk mendapatkan pengasuh pantang disebabkan permintaan yang tinggi.

Saya bernasib baik kerana mempunyai seorang pengasuh berpengalaman pantang untuk menjaga isteri saya semasa beliau 28 hari tempoh berpantang. Setelah memahami keutamaan pemakanan isteri saya, pengasuh pantang pergi membeli barangan runcit dengan saya untuk halia tua, beberapa botol DOM, wain beras, Minyak bijan, cuka gelap, paket merah dan hitam pada tarikh dan pelbagai herba Cina untuk penyediaan makanan berpantang serta yang terkenal mesti minum “Teh tarikh merah”. Bahan-bahan ini dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah dan menggiatkan Kesihatan seorang wanita yang baru beranak.

Saya masih boleh ingat dalam hidangan dalam pantang yang isteri saya sepanjang tempoh berpantang. Aroma bijan dan halia dari hidangan dalam pantang pengasuh adalah cukup untuk mengejutkan dia dari katil mahu mula awal makanan. Dan pada akhir setiap kali makan, tidak walaupun satu bijirin beras kekal pada plat beliau. Percayalah, hidangan yang pengasuh pantang yang dimasak, adalah memang lazat. Ia mempunyai rasa seperti hidangan yang nenek saya digunakan untuk menyediakan kami pada hari-hari muda kami.

Pada keseluruhan bulan (28 hari), isteri saya hanya dibenarkan untuk menghilangkan dahaga beliau dengan teh yang dibuat daripada tarikh merah. Setiap malam, pengasuh pantang akan meletakkan beberapa tarikh merah, dang shen, dan penyakit longan kering (buah pokok evergreen Cina) ke dalam periuk yang perlahan. Oleh pagi, harum aroma teh yang penting dapur. Dia terus teh panas di dalam termos flask.

Sepanjang hari dia akan minum daripada air kosong untuk mengelakkan air pengekalan dan menggiatkan kesihatan. Walaupun dia yearned air biasa (yang minuman kegemaran masa beliau semua), dia akan sentiasa ingat nasihat yang diberikan oleh pengasuh pantang tentang akibat minum air kosong yang kononnya akan membuatkan urat-urat yang membengkak dan juga menyebabkan pengekalan air. Selepas semua, kembali kepada bentuk dalam masa yang singkat adalah matlamat beliau, beliau diendahkan nasihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *