Pengambilan buah-buahan kiwi boleh membantu tidur Menurut kajian Universiti Perubatan Taipei

Pengambilan buah-buahan kiwi boleh membantu tidur Menurut kajian Universiti Perubatan Taipei

Satu kajian tidur yang dijalankan di Universiti Perubatan Taipei pada 2006 membuat kesimpulan bahawa memakan buah-buahan kiwi dua satu jam sebelum katil mengakibatkan peningkatan yang signifikan secara statistik pada permulaan tidur, tempoh, dan kecekapan dalam orang dewasa dengan gangguan tidur self-reported. Kajian ini petunjuk bahawa buah-buahan kiwi boleh membantu tidur selain banyak faedah kesihatan yang mereka sudah memberi.

Buah-buahan kiwi adalah satu buah tropika eksotik yang kaya dengan vitamin, serat, mineral dan nutrien. Pangsapuri ini juga mengandungi flavonoid, karotenoid, kalium dan antioksidan juga. Hanya salah satu daripada buah-buahan yang kecil ini mempunyai lebih daripada 100% daripada dos harian yang disyorkan vitamin C. Satu kajian menunjukkan bahawa makan kiwi adalah berkesan sebagai aspirin pada penipisan darah tanpa kesan-kesan sampingan yang negatif daripada pendarahan dan bengkak usus. Satu lagi kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang makan kiwi kerap mempunyai asma kurang gejala-gejala yang berkaitan. Kajian melaporkan 44% tolak insiden wheezing, sesak nafas berkurangan sebanyak 32%, teruk wheeze sebanyak 41%, batuk malam masa sebanyak 27%, batuk kronik sebanyak 25%, dan hidung yang berair sebanyak 28%.

Kajian tidur, subjek 24 terlibat yang berumur 20 hingga 55 dengan gangguan tidur melaporkan diri, berlangsung selama lima minggu. Kaedah kajian melibatkan soal selidik tidur dan diari tidur, yang mengukur kualiti tidur, masa tidur, masa permulaan tidur, bangun masa selepas bermulanya tidur, waktu bangun dan tidur jumlah masa. Mata pelajaran telah diarahkan untuk mengisi diari tidur dalam masa 30 minit untuk bangun.

Keputusan kajian ini telah mengejutkan. Selepas subjek dalam diari tidur data yang dikaji, ia menunjukkan bahawa penggunaan dua buah-buahan kiwi sejam sebelum katil peningkatan jumlah tidur masa lebih daripada tiga belas peratus peningkatan kecekapan tidur lebih daripada lima peratus, dan penurunan sebanyak hampir tujuh belas peratus dalam masa tidur.

Kajian ini adalah menunjukkan bahawa terdapat potensi buah kiwi untuk membantu tidur, dan yang lebih banyak kajian mengenai buah-buahan kiwi dan tidur perlu dijalankan untuk mendapat gambaran yang jelas bagaimana berkesan adalah buah kiwi bantuan tidur. Jika kajian yang seterusnya boleh mengesahkan penemuan ini, ia akan menambah lagi Kesihatan takuk ke tali pinggang buah sudah ajaib ini.

Teknik-teknik lain yang boleh membantu tidur untuk mengelakkan tembakau dan alkohol sejam sebelum tidur, tidak makan hidangan besar sebelum tidur dan Jangan minum air terlalu banyak sebelum tidur. Tilam yang anda pilih juga mempunyai kesan yang besar pada tidur juga. Terdapat beberapa jenis tilam-tilam yang termasuk innerspring, memori buih dan tilam-tilam latex. Innerspring adalah yang paling biasa dan termurah, manakala ingatan buih di softest. Tilam latex tidak murah tetapi ia menawarkan sokongan yang hebat dan ketahanan yang panjang. Jadi untuk malam yang hebat jika tidur, mengendahkan nasihat ini dan anda pasti akan mendapati diri anda hanyut hak luar untuk tidur.

Sumber:
Lin, H., Tsai, P., Fang, S., & Liu, J.. (2011). Kesan penggunaan buah kiwi pada kualiti tidur orang dewasa dengan masalah tidur. Asia Pasifik jurnal pemakanan klinikal, 20(2), 169-174. Diambil Disember 26, 2011, daripada ProQuest Central. (Dokumen ID: 2402606271).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *