Pengalaman imigran dalam penjagaan kesihatan Toronto

Pengalaman imigran dalam penjagaan kesihatan Toronto

Toronto menempatkan 30% daripada semua pendatang baru dan 20% pendatang di Kanada. Terhadap saiz dan kerancakan menjadikannya sangat menarik kepada pendatang baru. Ia tidak menghairankan bahawa ramai melihat kepada industri penjagaan kesihatan yang berkembang untuk pekerjaan.

Pendatang dengan latihan sedia ada
Beberapa pendatang mempunyai latihan perubatan yang sedia ada. Bagi orang-orang dengan pensijilan yang merupakan sebahagian daripada perjanjian antarabangsa, ia mengambil masa sedikit untuk pergi dari disembarking untuk memilih tempat di hospital atau klinik. Walau bagaimanapun bagi kebanyakan orang, ini boleh menjadi satu cabaran besar. Piawaian berbeza-beza mengikut negara dan Kanada merupakan pantau pilih-Pilih tentang membolehkan orang tanpa kelayakan Kanada yang betul. Sementara itu, sesetengah majikan tidak pasti jika mereka boleh mempercayai akreditasi asing. Stereotaip doktor yang memandu teksi tidak berlaku. Satu kerja sekitar adalah untuk memilih sebuah sekolah perubatan di Toronto latihan semula cepat. Kadang-kadang ini membantu pendatang bersedia untuk peperiksaan untuk mendapatkan sijil Kanada. Dalam hal ini walaupun, ini boleh menjadi masalah kefasihan bahasa. Latihan penjagaan kesihatan tambahan masih boleh membantu, walaupun di kawasan yang tiada latar belakang asal imigran tersebut, menunjukkan mereka boleh mengendalikan kerja-kerja perubatan.

Pendatang yang tidak mahir
Walaupun dengan dasar Imigresen yang memberi manfaat orang-orang yang mahir, pendatang banyak membawa keluarga yang tidak mahir, dan pelarian tidak sentiasa dilengkapi dengan kebolehan sedia kerja yang sedia ada. Latihan penjagaan kesihatan juga menyediakan Kumpulan ini dengan halangan rendah masuk. Sebagai contoh, mereka boleh mengambil kursus pekerja sokongan peribadi dan boleh bekerja dalam hanya beberapa bulan sahaja. PSWs, yang melakukan banyak caretaking bahagian dalam rumah penjagaan kesihatan, terutamanya bagi warga tua dan orang Kurang Upaya mempunyai sejumlah besar pendatang pangkat mereka. Jadi Adakah pembantu perubatan lain pilihan mudah masuk. Walaupun kerja-kerja boleh keras dan waktu panjang, penuaan pesat penduduk dan sistem penjagaan kesihatan yang kukuh membuat kerja-kerja yang sangat boleh dipercayai.

Kelebihan kepada pendatang dalam penjagaan kesihatan
Dengan itu pendatang yang tinggi penduduk, penutur pelbagai bahasa, terutama jika mereka juga membawa budaya memahami, adalah juga dalam permintaan yang tinggi untuk memberi penjagaan kesihatan kepada penduduk mereka sendiri. Kadang-kadang ini melibatkan ubat-ubatan tradisional, contohnya di Chinatown Toronto, poket untuk etnik di pusat bandar Toronto, anda boleh mencari klinik Akupunktur dan herba, tetapi ia adalah sama penting untuk pesakit-pesakit yang menjalani prosedur perubatan yang tetap. Mereka perlu berasa seperti mereka akan didengar dan difahami, snap untuk ahli komuniti mereka sendiri dalam peranan yang terdiri daripada farmasi kejiranan yang mesra untuk master pakar bedah.

Satu kelebihan yang akhir untuk pendatang dalam penjagaan kesihatan pekerjaan adalah integrasi meningkat. Walaupun Majlis Perbandaran seperti Toronto bermakna rakyat sudah mempunyai interaksi berkala, dalam keterbukaan yang luas sistem penjagaan kesihatan berfungsi untuk mengatasi ghettoization dan pengasingan. Walaupun Toronto boleh berbangga kawasan kejiranan untuk setiap Kumpulan, dari Greektown (atau dikenali sebagai “The Danforth”) untuk sedikit Poland, Kanada setiap mempunyai akses yang sama untuk perubatan dan melihat pendatang yang meletakkan latihan penjagaan kesihatan mereka untuk bekerja mengajar Torontonians bahawa semua orang adalah sebahagian daripada masyarakat yang lebih besar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *