Pendidikan kesihatan: tidur ‘ sleep apnea ‘ gejala

Pendidikan kesihatan: tidur ‘ sleep apnea ‘ gejala

Ramai yang tidak benar-benar sedar mereka ada ‘ sleep apnea ‘ tidur, khususnya kerana gejala-gejala ‘ sleep apnea ‘ tidur hanya berlaku semasa tidur. Walau bagaimanapun, gejala-gejala tidur ‘ sleep apnea ‘ yang membawa kepada ciri-ciri tertentu yang boleh membantu menunjukkan mungkin tidur ‘ sleep apnea ‘. Ciri-ciri tertentu gangguan tidur ini boleh membantu anda menentukan jika anda benar-benar mempunyai ‘ sleep apnea ‘ tidur atau tidak.

‘ Sleep apnea ‘ tidur bukanlah sesuatu yang harus diabaikan; penyelidikan menunjukkan ia merupakan salah satu faktor-faktor risiko yang tinggi untuk secara tiba-tiba tangkap jantung, tekanan darah tinggi, kemalangan, serangan kebimbangan dan lain-lain lagi. Bukan sahaja tidak tidur ‘ sleep apnea ‘ yang membawa kepada kecederaan fizikal yang boleh didapati, ia boleh menyebabkan masalah sosial, mental dan kerja-kerja yang berkaitan.

Berdengkur adalah salah satu daripada gejala-gejala paling biasa tidur ‘ sleep apnea ‘. Kuat berdengkur boleh disebabkan runtuh saluran udara, atau terdapat halangan dalam saluran udara menyebabkan tisu-tisu yang bergema. Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang snores mempunyai tidur ‘ sleep apnea ‘, tetapi semua ‘ sleep apnea ‘ tidur penghidap mempamerkan berdengkur sebagai gejala utama.

Mengalami sakit kepala, sedang letih dan mengantuk sepanjang hari dan kerengsaan merupakan gejala-gejala yang biasa tidur ‘ sleep apnea ‘. Ini adalah disebabkan otak telah dinafikan tidur yang mendalam, yang diperlukan untuk membolehkannya santai dan cas itu sendiri. Orang dengan ‘ sleep apnea ‘ tidur juga menunjukkan masalah dengan kepekatan, berfikir, mengingati dan memberi tumpuan, terutamanya semasa kerja.

Ujian tidur ‘ sleep apnea ‘ yang digunakan untuk membantu mendiagnosis tidur ‘ sleep apnea ‘, dan untuk menentukan keterukan yang, punca dan rawatan sewajarnya yang diperlukan untuk merawat keadaan ini. Ujian tidur ‘ sleep apnea ‘ ini boleh dilakukan di rumah, tetapi ia sentiasa terbaik untuk Hadiah perubatan profesional untuk mendiagnosis penyakit tidur dengan tepat.

Jangan sekali-kali mengabaikan gejala tidur ‘ sleep apnea ‘, kerana jika anda berbuat demikian, anda menjalankan risiko pelbagai komplikasi kesihatan. Terdapat banyak pilihan untuk rawatan tidur ‘ sleep apnea ‘, jadi tidak perlu risau dan akan bimbang tentang tidur ‘ sleep apnea ‘.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *