Pendidikan dwibahasa Pro dan kontra

Pendidikan dwibahasa Pro dan kontra

Akhir-akhir, ‘kebaikan dan keburukan pendidikan dwibahasa’ telah menjadi satu topik pemerhatian kritikal di kalangan pendidik, para ulama, ibu bapa, guru dan organisasi pendidikan yang pelbagai. Memahami pelbagai pendidikan dwibahasa Pro dan kontra akan membantu kami untuk mengambil satu pendirian yang tidak berat sebelah mengenai keberkesanan bentuk sistem pendidikan dwibahasa.

Pendidikan dwibahasa kebaikan dan keburukan

Debat pendidikan dwibahasa telah gemuruh di media sejak tahun 1960-an. Perbahasan pendidikan dwibahasa Pro dan kontra dipercayai berasal dari dua kisah, Akta hak awam (1964) dan Akta Pendidikan dwibahasa (1968) yang memainkan peranan yang dominan dalam membentuk undang-undang bagi pendidikan dwibahasa.

Kelebihan pendidikan dwibahasa
Bagi yang uninitiated, pendidikan dwibahasa, pelajar diajar dalam tempoh masa dalam bahasa ibunda mereka dan Bahasa Melayu dianggap sebagai bahasa kedua, diajar sebelah menyebelah dan hanya apabila pelajar dikatakan telah mencapai kecekapan dalam bahasa ibunda, supaya beliau boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan mudah. Pendidikan teknikal dan hanya bercakap, dwibahasa adalah mana-mana sistem pendidikan yang mementingkan pendidikan dalam lebih daripada satu bahasa.

Sekarang bergantung kepada jenis pelbagai bahasa yang digunakan untuk mengajar, Terdapat pelbagai jenis sistem pendidikan dwibahasa. Menurut pendukung sistem pendidikan dwibahasa, manfaat yang paling penting sistem pendidikan dwibahasa adalah bahawa pelajar yang dari latar bercakap bukan-Bahasa Inggeris, boleh dengan mudah belajar Bahasa Inggeris, kerana itu perkembangan bahasa, bahasa ibunda beliau serta Bahasa Inggeris.

Dan Bukankah ia baik untuk menjadi mahir dalam pelbagai bahasa? Masalah apa yang tidak ia mencipta jika pelajar juga kurang mahir dalam Bahasa Inggeris serta bahasa ibunda beliau? Selain itu, kanak-kanak yang terdedah kepada pelbagai bahasa akan dapat membangunkan rasa lebih menghargai pelbagai budaya dan pemahaman masyarakat.

Lagipun, kini kita sedang hidup dalam dunia global dan jadi yang berbilang bahasa memang satu aset firma dan kerja-kerja perniagaan. Ditambah keuntungan ini pendidikan dwibahasa, adalah bahawa kanak-kanak itu dengan mudah boleh menggunakan bahasa ibunda dalam Kumpulan dan dia tidak akan berasa malu itu.

Dalam kes ini, beliau yang hanya mengetahui satu bahasa, beliau mungkin menghadapi masalah teragak-agak dalam menyatakan dirinya. Ianya indah bentuk pendidikan seperti pembesar suara minoriti boleh belajar Bahasa Inggeris walaupun dapat mengukuhkan ikatan budaya mereka dengan menjadi fasih dalam bahasa ibunda mereka.

Kelemahan pendidikan dwibahasa
Di kalangan pelbagai kebaikan dan keburukan pendidikan dwibahasa, kelemahan pendidikan dwibahasa yang muncul kebanyakannya adalah bahawa pendidikan dwibahasa adalah satu bentuk pendidikan yang sangat mahal. Ini adalah terhutang kepada fakta bahawa jika salah satu bahasa yang dominan diajar di sekolah-sekolah, maka pasti kos akan menjadi kurang daripada mengajar sekurang-kurangnya 120 pelbagai bahasa di negeri-negeri yang berbeza.

Orang-orang yang menentang pendidikan dwibahasa mengatakan bahawa berjuta-juta dolar adalah sia-sia dengan tumpuan kepada pendidikan dwibahasa. Salah satu kelemahan utama pendidikan dwibahasa, iaitu bercakap tentang, di media, adalah minoriti yang Speaker, walaupun ingin belajar Bahasa Inggeris, tidak berminat untuk masuk ke dalam masyarakat arus perdana dan jadi mereka berpegang kepada bahasa ibunda mereka.

Walau bagaimanapun, ini tidak sah banyak hujah ini kerana menjadi fasih dalam bahasa ibunda bukan satu masalah dalam pembelajaran Bahasa Inggeris. Rakyat terhadap Pendidikan dwibahasa, sokongan yang Bahasa Inggeris tidak boleh mengajar tanpa mengikuti “pendekatan rendam” pendidikan, iaitu pelajar mesti benar-benar terlibat dalam belajar Bahasa Inggeris daripada bahasa lain. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa kerana pendidikan dwibahasa, pelajar boleh mendapatkan keliru dalam pembelajaran pelbagai bahasa.

Seperti yang kita lihat, Terdapat pelbagai pendidikan dwibahasa Pro dan kontra. Kerana terdapat kedua-dua belah hujah, perdebatan mengenai pendidikan dwibahasa adalah satu yang berterusan dan biasanya dalam berita. Kepada Imigresen dan interaksi budaya, berurusan dengan topik ini tidak mungkin satu isu yang sangat mudah bagi kerajaan Amerika Syarikat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *