Pendidikan bagi kanak-kanak emosi terganggu

Pendidikan bagi kanak-kanak emosi terganggu

Untuk menentukan bagaimana emosi kanak-kanak terganggu perlu dikendalikan, anda mesti melihat apakah ciri-ciri sebenar mempunyai keadaan ini.

1) Ketidakmampuan untuk belajar tetapi tidak dapat diterangkan melalui faktor-faktor intelektual atau kesihatan kanak-kanak.
2) Dapat menghasilkan dan mengekalkan hubungan yang memuaskan dengan rakan sebaya.
3) Walaupun dalam keadaan biasa tiada akan jenis tingkah laku yang tidak sesuai.
4) Sangat meresap suasana seperti yang dilihat melalui kemurungan atau rasa tidak puas hati.

Bahagian yang malang adalah bahawa ada sebab-sebab yang banyak, atau kadang-kadang tiada, bagi kanak-kanak emosi yang terganggu. Malah, anda mungkin terkejut mengetahui bahawa kira-kira 3% atau mungkin sedikit lebih boleh secara teorinya boleh emosi terganggu. Masalahnya ialah bahawa hanya 1% dari Semua kanak-kanak sebenarnya didiagnosis dengan mempunyai keadaan.

Emosi terganggu kanak-kanak tidak mempunyai keupayaan untuk belajar pada kadar yang sama seperti seseorang yang tidak emosi terganggu dalam jenis persekitaran yang sama. Secara umumnya, dalam keadaan biasa, seperti yang disebut di atas dalam ciri-ciri, mereka masih mempunyai masalah. Oleh itu, mereka memerlukan beberapa bentuk pendidikan khas.

Walaupun terdapat begitu banyak kanak-kanak dengan masalah yang boleh dirawat walaupun tanpa seorang profesional, sangat sedikit mendapat rawatan yang mereka perlukan untuk menerima pendidikan yang baik. Ia bukanlah bahawa mereka tidak mempunyai kebolehan untuk belajar, tetapi masalah sosial akan mengadakan mereka kembali. Sekolah secara amnya tidak mempunyai peribadi atau kewangan untuk menangani semua masalah-masalah tersebut. Statistik menunjukkan bahawa hanya 1 dalam 5 kanak-kanak emosi terganggu akan menerima jenis pendidikan yang mereka perlukan. Paling tidak dapat didiagnosis dengan masalah.

Satu lagi statistik menunjukkan bahawa orang-orang yang tidak dilayan oleh masa yang mereka mencapai usia lapan tahun mungkin tidak pernah mempunyai kehidupan biasa seperti orang-orang yang tidak emosi terganggu. Sebelum ini rawatan yang betul boleh membawa mereka untuk kelajuan dan mengatasi masalah. Orang-orang yang tersesat dalam sistem harus mempunyai syarat yang perlu dilihat sebagai satu penyakit yang kronik. Mereka jarang mengatasi masalah mereka selepas ini dan banyak masa akan menghadapi kesukaran memegang pekerjaan atau meneruskan pengajian untuk lulus sekolah tinggi.

Kita mesti benar-benar menilai anak-anak kita subjectively untuk mengenal pasti jika mereka mempunyai masalah ini. Manakala guru-guru perlu menapis melalui dan menentukan kanak-kanak yang mempunyai masalah, berasakan, ia harus ibu bapa, mereka menghabiskan masa dengan kanak-kanak yang perlu sedar apabila mereka telah terganggu emosi kanak-kanak. Jika anda mempunyai kanak-kanak yang sudah telah didiagnosis, ia amat disyorkan bahawa anda menghubungi sekolah anda untuk melihat Apakah jenis pengaturan khas boleh dibuat baginya untuk menerima pendidikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *