Penderaan haiwan – apa yang membentuk kekejaman?

Penderaan haiwan – apa yang membentuk kekejaman?

Penderaan haiwan atau kekejaman haiwan merujuk kepada rawatan sakit atau penjagaan yang substandard yang mengakibatkan perlu kemudaratan, kesusahan atau penderitaan. Piawaian dan undang-undang penyalahgunaan haiwan, pelaksanaan, toleransi yang berbeza-beza di seluruh Amerika Syarikat. Jadi syarat-syarat yang merupakan penyalahgunaan ditentukan pada dasar kes ke kes.

Sebagai contoh, sekurang-kurangnya lima isu telah menyebabkan pendapat yang dibahagikan antara masyarakat Amerika Syarikat.

1. Bulu penternakan
2. Kilang ternakan
3. Haiwan ujian produk kosmetik
4. Perubatan penyelidikan yang menggunakan subjek haiwan
5. Menggunakan haiwan (liar terutama haiwan) di rodeo atau sarkas

Amalan-amalan yang dianggap kejam di negara-negara lain, yang diterima di Amerika Syarikat, termasuk ekor dok, telinga tanaman, dan halangan Geier yang (menggunakan tali melalui cincin hidung untuk herd ternakan).

Kebajikan vs hak

Mungkin salah satu sebab untuk dibahagikan pendapat awam Amerika Syarikat ke atas isu-isu apa yang membentuk kekejaman adalah fakta bahawa dua pergerakan sokongan haiwan yang aktif telah memberi respons secara berbeza kepada soalan.

Kebajikan haiwan penyokong mengatakan bahawa menggunakan haiwan untuk keuntungan manusia mungkin kadang-kadang wajar. Tetapi mereka bertujuan untuk bekerja di kedua-dua rawatan meningkatkan dan menamatkan penderitaan yang tidak berasas.

Di sisi lain, Penyokong-penyokong hak asasi haiwan percaya bahawa haiwan mempunyai hak yang sama seperti seorang manusia. Itulah, setiap haiwan mempunyai hak untuk tidak digunakan untuk keuntungan manusia. Mereka bekerja di menghentikan manusia daripada pengendalian haiwan seperti komoditi.

Implikasi psikologi

Seperti yang disebutkan, penderaan haiwan mempunyai implikasi mendalam terhadap keadaan akal fikiran kepada penagih. FBI, untuk satu, menyatakan bahawa sejarah penderaan haiwan adalah satu sifat yang berulang dalam profil dan pembunuh bersiri rapists.

Selain itu, kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang haiwan penagih sering mangsa penderaan diri atau tidak, sekurang-kurangnya, melihat penderaan yang dilakukan terhadap ahli keluarga mereka.

Persatuan berperikemanusiaan AS dikeluarkan hasil daripada dua kajian untuk kesan ini: kira-kira satu pertiga daripada keluarga yang mengalami keganasan rumah tangga telah seorang kanak-kanak sekurang-kurangnya yang telah menyakiti/membunuh haiwan kesayangan.

Bagaimana kekejaman diuruskan di Amerika Syarikat

Sesiapa sahaja yang terlibat dalam penjagaan haiwan dan latihan di Amerika Syarikat perlu menyemak undang-undang asas, kekejaman terhadap haiwan Akta. Undang-undang menumpukan pada keperluan penjagaan yang minima (bukannya optimum), seperti:

1. Makanan, air, dan tempat tinggal
2. Perkhidmatan perubatan
3. Pengharaman penyeksaan atau pembunuhan yang tidak berperikemanusiaan

Kumpulan sokongan haiwan dan pencinta haiwan kesayangan mengutuk ineffectiveness undang-undang tersebut atau berdiam diri mengenai amalan-amalan di sarkas dan rodeos dan rawatan binatang-binatang yang dianggap serangga perosak. Selain itu, penguatkuasaan tersebut di seluruh Amerika Syarikat adalah lamentably tidak konsisten.

Tetapi beberapa Negeri mengambil penderaan haiwan lebih serius daripada yang lain. Di New York, misalnya, wakil-wakil masyarakat yang berperikemanusiaan dilantik oleh kerajaan untuk menguatkuasakan undang-undang terhadap kekejaman haiwan. Negeri lain dengan polisi yang sama adalah Massachusetts.

Amerika Syarikat juga adalah rumah kepada dua kumpulan-kumpulan sokongan haiwan yang paling aktif di dunia:
-Masyarakat yang berperikemanusiaan dari Amerika Syarikat
-Persatuan pencegahan penganiayaan haiwan

Seperti hukuman bagi penyalahgunaan haiwan kecil, haiwan perkara terbaik yang penggemar boleh berharap untuk adalah bahawa apabila terdedah kes-kes penganiayaan penyalahgunaan akan berakhir.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *