Pendengaran jagaan kanak-kanak: Adakah anda bersedia?

Pendengaran jagaan kanak-kanak: Adakah anda bersedia?

Mahkamah memainkan peranan yang penting dalam menentukan apa yang ada di “kepentingan” kanak-kanak anda. Untuk menentukan yang ibu bapa boleh memberi lebih kerap untuk kepentingan terbaik kanak-kanak itu, Mahkamah akan mempertimbangkan bagaimana setiap ibu-bapa boleh bertemu fizikal, pendidikan, pendidikan, rohani, emosi, kanak-kanak itu dan dari segi kewangan keperluan. Sebelum keputusan jagaan dicapai, Mahkamah akan menjalankan kajian keperluan setiap rumah ibu bapa, dan temubual juga boleh dijalankan bagi sekolah-sekolah kanak-kanak anda, penyedia penjagaan kesihatan, guru-guru, dan mana-mana institusi lain yang berkaitan.

Walaupun Mahkamah Keluarga sentiasa berusaha untuk memenuhi kepentingan terbaik kanak-kanak anda, ada lebih berpengetahuan mengenai perkara ini daripada anda dan anda tidak lama lagi-untuk-menjadi-bekas. Oleh itu, anda dan dia atau dia harus cuba untuk menyelesaikan sebarang isu jagaan kanak-kanak di luar Mahkamah. Saya mengatakan hal ini kerana jika anda dan ex anda tidak tiba pada susunan pertelingkahan jagaan sendiri, salah satu akan ditentukan untuk anda oleh seorang Hakim. Peraturan jagaan yang tiba dengan dua bersetuju ibu bapa adalah lebih wajar daripada satu yang dipertikaikan dan kemudian ditentukan oleh Hakim. Walaupun berhadapan dengan pasangan anda bekas boleh memberi tekanan, ia adalah dalam kepentingan terbaik anak anda sudah mempunyai perjanjian tentatif Lawatan sebelum anda pergi untuk mendengar jagaan kanak-kanak anda. Hubungan anda dengan anak anda akan mendapat manfaat sebagai hasilnya. Jangan biarkan seseorang dengan sedikit pengetahuan anda dan anda kanak-kanak membuat suatu keputusan yang penting untuk anda.

Semasa anda bersedia untuk mendengar jagaan kanak-kanak atau percubaan, anda perlu membawa dokumen-dokumen dan maklumat tertentu mengenai anak anda. Ini dokumen-dokumen yang sangat penting, kerana mereka akan membantu menentukan kepentingan terbaik kanak-kanak anda. Saya merujuk kepada dokumen-dokumen tersebut adalah orang-orang yang menghuraikan peristiwa-peristiwa yang mempengaruhi kanak-kanak anda, seperti: melawat dengan lain-lain ibu bapa, Datuk dan nenek, doktor pelantikan, aktiviti sekolah, keluarga dan aktiviti keagamaan, dan sebagainya. Anda perlu mengemukakan bukti-bukti yang menyokong kedudukan anda, seperti Nota-nota pada:

1. Ibu atau bapa rumah – faktor ini menentukan sama ada anda boleh memberikan perlindungan yang mencukupi dan selamat untuk anak anda. Jangan takut untuk menyebut saiz rumah anda, maklumat tentang kawasan kejiranan anda, Bilik mandi, Bilik tidur, dan sebagainya.

2. Status Quo – ini adalah satu faktor yang penting dalam membuat penentuan jagaan kanak-kanak. Jika ibu-bapa kanak-kanak yang tinggal di Daerah sekolah berbeza, ia tidak mungkin bahawa mahkamah akan memerintahkan perubahan dalam kediaman semasa sesi persekolahan. Mahkamah Keluarga lebih suka perkara-perkara kekal seperti mereka, demi kepentingan kanak-kanak. Jika anda serius mahu mengubah status quo untuk alasan yang sah, bersedia untuk membentangkan bukti kukuh bagi menyokong kedudukan anda.

3. Anak keutamaan – ini adalah hanya satu faktor yang penting jika kanak-kanak remaja dan mampu menyatakan jawatan secara logik. Secara amnya, Mahkamah tidak membenarkan anak muda untuk membuat keputusan bagi dirinya atau dirinya.

4. Ibu atau bapa ketersediaan – ibu bapa sepenuh masa mempunyai kelebihan berbanding bekerja sepenuh masa. Walau bagaimanapun, tidak ramai ibu bapa yang mampu mempunyai mewah tidak perlu bekerja untuk mencari nafkah, dan Mahkamah tidak akan menghalang daripada memberikan anda jagaan hanya kerana anda mesti bekerja untuk menyokong diri anda dan anak anda.

Ini adalah hanya beberapa perkara untuk dipertimbangkan semasa anda bersedia untuk mendengar jagaan kanak-kanak anda. semoga berjaya!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *