Pendekatan semulajadi untuk rawatan Lupus

Pendekatan semulajadi untuk rawatan Lupus

Terdapat 2 jenis lupus. Ini adalah discoid lupus erythematosus dan systemic lupus erythematosus (SLE).

SLE adalah gangguan tisu keradangan kronik yang tidak diketahui punca yang boleh melibatkan sendi, buah pinggang, permukaan serous dan dinding kapal dan yang kebanyakannya berlaku dalam wanita muda tetapi juga kanak-kanak.

Discoid lupus adalah satu gangguan yang kronik dan berulang terutamanya melibatkan kulit dan dicirikan oleh macules mendadak dihadkan dan memaparkan erythema (kemerahan), memasang folikel, skala, telangiectasia (cetek darah diluaskan di kulit) dan atrofi plak.

Kedua-duanya syarat-syarat ini adalah syarat-syarat autoimun. Syarat-syarat autoimun adalah gangguan di mana sistem imun yang menghasilkan autoantibodies untuk sembuh untuk dalaman, dengan akibat kecederaan kepada tisu-tisu. Pati ini bermakna sistem imun mula menyerang tisu badan sendiri.

Rawatan semulajadi Lupus

Rawatan semulajadi lupus akan disasarkan dalam komponen penyakit autoimun. Homoeopathy dapat membantu banyak dalam rawatan autoimun keadaan; terutamanya kerana ia mensasarkan gejala individu pengalaman setiap pesakit. Saya tidak boleh membuat sebarang cadangan bagi rawatan perubatan lupus kerana ia adalah terbaik untuk berunding dengan Homoeopath apabila merawat keadaan ini dengan ubat-ubatan perubatan. Walau bagaimanapun, saya akan membuat cadangan ke atas Nutraseutikal, herba dan diet dalam rawatan lupus.

Nutraseutikal

Nutraceutical nombor satu yang saya cadangkan dalam rawatan keadaan ini akan menjadi glyconutrients. Ini adalah kerana keupayaan mereka untuk meningkatkan dan membetulkan talian komunikasi antara sistem organ dalam badan. Ini adalah amat penting dalam merawat keadaan autoimun, sebagai keperluan badan untuk mendapatkan sistem imun untuk mengenal pasti tisu-tisu badan yang tidak asing dan untuk mematikan response imun dan oleh itu keadaan autoimun. Saya sendiri telah melihat salah seorang pesakit saya yang mempunyai discoid lupus yang sembuh sepenuhnya daripada luka-luka kulit beliau dengan mengambil glyconutrients.

Nutraseutikal lain yang membantu adalah asid eikosapentaenoik (EPA) melegakan Lupus – ramai pesakit lupus mengalami jumlah PEREMITAN gejala-gejala yang berikut tambahan EPA (biasanya dari minyak ikan). Minyak ikan adalah satu rawatan berkesan untuk Lupus Erythematosus (minyak ikan ditemui dalam kajian tikus untuk memanjangkan survival pesakit Lupus dan menghalang Nefritis yang biasanya berlaku dalam pesakit Lupus; keberkesanannya adalah dipercayai disebabkan oleh asid eikosapentaenoik (EPA) kandungan minyak ikan yang mengurangkan pengeluaran Prostaglandin E2).

L-cysteine & L-methionine adalah juga bermanfaat kerana ia membantu perlindungan sel dan membantu dalam pembentukan kulit. Glukosamina sulfat adalah penting untuk kulit yang sihat, tulang dan tisu penghubung. Pregnenolone (50-600 mg setiap hari) yang ada manfaat kepada pesakit-pesakit Lupus Erythematosus. Vitamin B12 (1 mg sehari) melegakan luka-luka Lupus. Vitamin E (900-1,600 IU sehari) melegakan Discoid Lupus Erythematosus.

Herba

Ashwagandha memodulatkan dan mengawal selia sistem imun, yang penting pesakit lupus. Pesakit lupus mempunyai tahap yang rendah daripada sel-sel CD8 berbanding individu sihat. Sel-sel CD8 adalah penting dalam modulating dalam sistem imun berkontraksi seperti kes penyakit autoimun. Ashwagandha membantu meningkatkan sel-sel CD8.

Makanan tambahan dan herba untuk mengelakkan

Jangan gunakan perkara-perkara berikut: seterika tambahan, kerana ia mungkin menjadi lebih teruk keradangan. Mengelakkan herba seperti Ekinasea, atau mana-mana lain-lain yang merangsang sistem imun, kerana mereka teruk memburukkan lupus. Tryptophan aggravates sistem Lupus Erythematosus – oleh itu pesakit-pesakit SLE tidak perlu menggunakan tambahan Tryptophan.

Cadangan pemakanan untuk pesakit-pesakit Lupus

Makan asparagus, telur, bawang putih & bawang; makanan ini mengandungi sulfur yang diperlukan untuk pembaikan dan pembinaan semula tulang, rawan dan tisu penghubung dan membantu penyerapan kalsium. Termasuk beras, ikan, sayur-sayuran berdaun hijau, -asid buah-buahan segar, oatmeal dan bijirin. Makan nenas segar, kerana ia mengandungi bromelain untuk mengurangkan keradangan. Makan beberapa bentuk serat setiap hari.

Tidak mengambil susu, hasil tenusu atau daging merah. Elakkan kafein, buah-buahan citrus, paprika, garam, tembakau dan gula. Elakkan sayur-sayuran nightshade, contohnya lada, terung, tomato, yang boleh menyumbang kepada keradangan. Elakkan alfalfa.

Cadangan-cadangan am

Dapatkan banyak rehat dan senaman sederhana yang kerap. Elakkan cahaya matahari yang kuat, dan menggunakan perlindungan daripada matahari. Jangan gunakan pil kawalan kelahiran, kerana ia boleh menyebabkan lupus ke suar.

Penggunaan tambahan Estrogens oleh perempuan sahaja yang berlebihan meningkatkan risiko mereka menghidap Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

Jika anda menikmati artikel ini dan ingin melanggan newsletter saya dan menerima maklumat mengenai anda berada keadaan kesihatan anda kemudian Lawati website saya untuk melanggan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *