Pendek dan jangka panjang kesan Nikotin pada Kesihatan

Pendek dan jangka panjang kesan Nikotin pada Kesihatan

Nikotin adalah bahan kimia yang aktif hadir dalam tembakau yang menyumbang untuk reputasi negatif tembakau. Bahan kimia ini, apabila didera (melalui Merokok atau mengunyah) mempunyai kesan yang berbahaya pada tubuh manusia dan ia juga didapati seperti ketagihan sebagai dadah haram. Yang di bawah ini adalah beberapa berbahaya dan ketagihan kesan Nikotin pada manusia, kemudian diikuti dengan kesan-kesan jangka pendek dan panjang.

Kesan-kesan yang merbahaya:
Tembakau kemudaratan setiap organ badan. Ia memberi kesan kepada paru-paru, jantung, buah pinggang, sistem penghadaman, hati, mata dan banyak organ-organ penting lain dalam badan. Selanjutnya, orang-orang yang menghisap tembakau mendapat deria bau dan rasa lemah.

Juga ‘asap rokok’ atau ‘terpakai rokok’ kemudaratan perokok. Asap tembakau mengandungi bahan kimia yang berbahaya. Apabila dihidu oleh perokok dengan pada perokok, ia menyebabkan batuk, kahak dan penurunan fungsi paru-paru. Kajian menunjukkan bahawa ia boleh menyebabkan penyakit jantung walaupun di antara mereka bebas-perokok yang akan tertakluk kepada rokok yang terpakai.

Kesan-kesan ketagihan:
Nikotin yang diserap ke dalam badan apabila individu yang merokok atau chews tembakau. Nikotin menyebabkan ketinggian mood. Ini adalah sebab utama Nikotin yang menyebabkan ketagihan. Nikotin yang diserap oleh perokok yang sampai ke otak melalui darah. Ini membawa kepada beberapa reaksi kimia di dalam otak dan menyebabkan rasa tinggi. Ia hanya untuk jangka masa yang pendek. Setelah penurunan paras Nikotin, ada lagi tinggi-perasaan. Perlu sama perasaan lagi, perokok yang telah merokok sekali lagi, sekali gus menyebabkan ketagihan.

Kesan-kesan jangka pendek tembakau:
Dalam jangka pendek, Nikotin didapati menyebabkan tekanan darah tinggi, kadar nadi meningkat dan batuk. Penyalahgunaan Nikotin juga mempunyai kesan serta-merta atas rongga mulut yang menyebabkan nafas dan mengotorkan gigi. Dalam kes-kes yang teruk, ia juga boleh membawa kepada Barah mulut.

• Nafas: Merokok tembakau atau mengunyah tembakau menyebabkan nafas yang teruk dalam individu. Nafas adalah kerana Nikotin, tar dan lain-lain bahan kimia dalam tembakau mendapat disimpan di rongga mulut anda. Bahan-bahan kimia dalam tembakau secara drastik mengurangkan pembentukan air liur di mulut anda, menyebabkan mulut Kering, sekaligus membawa kepada pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau.

• Kerosakan gigi: apabila anda Merokok atau mengunyah tembakau, bahan-bahan kimia seperti tar, Nikotin dan lain-lain membakar dan menjalani tindak balas kimia yang menghasilkan bahan-bahan melekit. Apabila anda mengambil asap dengan menarik nafas, bahan-bahan melekit di asap dapat dimasukkan ke dalam gigi anda dan seterusnya menyebabkan kotoran.

• Perokok muda batuk: batuk adalah mekanisme fisiologi yang perlindungan untuk menghapuskan perengsa dari badan, terutamanya dari saluran pernafasan. Rokok merosakkan silia, struktur pelindung di dalam saluran pernafasan. Apabila silia menjadi zarah-zarah berbahaya yang tidak lagi berfungsi seperti habuk, bahan-bahan kimia dari tembakau, dan sebagainya akan disimpan di dalam saluran pernafasan. Dalam tempoh masa, badan membuang pengumpulan bahan-bahan asing ini dengan batuk. Oleh itu, perokok yang mengalami batuk yang berat.

• Peningkatan jantung kadar dan darah tekanan: Nikotin yang menyebabkan peningkatan kadar jantung dan tekanan darah. Ini adalah kerana Nikotin yang mengurangkan bekalan oksigen ke jantung dan dengan itu menjadikannya kurang berfungsi. Selanjutnya, ia menjadikan darah kapal sempit kerana pembentukan darah beku. Oleh itu, menyebabkan peningkatan beban kerja hati; oleh itu, terdapat peningkatan kadar jantung. Semua faktor-faktor yang menyebabkan tekanan darah meningkat.

Kesan jangka panjang:
Kesan jangka panjang Nikotin termasuk ketagihan, meningkatkan risiko penyakit jantung, dan penurunan tahap insulin, kanser dan penuaan pramatang. Kesan jangka panjang Nikotin adalah sangat berbahaya dan boleh juga membawa kepada kematian dalam banyak kes.

Ketagihan dan kebergantungan: seperti kesan Nikotin pada badan sementara, meningkatkan perasaan pada perokok mendapat ketagih dan bergantung pada ubat dalam jangka panjang. Seterusnya, badan membangunkan toleransi untuk bahan kimia itu, dan dengan demikian jumlah keperluan seterusnya dan seterusnya perpetuates pengambilan yang menyebabkan ketagihan dan pergantungan dalam jangka panjang.

Meningkatkan risiko penyakit jantung: ada peningkatan risiko penyakit jantung dalam jangka panjang kerana ketagihan Nikotin. Nikotin menyebabkan mengecil darah terusan-terusan. Ia adalah kerana Nikotin yang disambung kepada penerima protein dalam salur darah dan tinggal di sana dan sekali gus menyebabkan kerja-kerja terusan darah.

Selain itu, dalam jangka panjang, Nikotin kerosakan dalam lapisan saluran darah yang membawa kepada pemendapan kolesterol dalam saluran darah. Ini akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung.

Menghalang pengeluaran insulin: Nikotin membawa kepada mengurangkan rembesan insulin yang penting dalam penyerapan karbohidrat di dalam badan. Biasanya, apabila paras glukosa meningkat kerana pengambilan makanan, insulin datang untuk menyelamatkan dengan mengurangkan tahap glukosa. Dalam perokok, ini bukanlah kes itu; insulin dikeluarkan dalam kuantiti kurang. Apabila paras glukosa sudah hadir dalam tahap yang lebih tinggi daripada yang diperlukan dalam darah, ia boleh membahayakan jantung dan buah pinggang.

Boleh membawa kepada kanser: Nikotin sebagai bahan causative kanser masih boleh dipertikaikan. Bahan-bahan lain kimia dalam tembakau seperti tar mengandungi cyanide benzene, formaldehid, dan lain-lain dikatakan menyebabkan kanser. Bahan kimia ini akan dikeluarkan dalam badan apabila memasuki tar kerana Rokok, dalam tempoh yang panjang.

Penuaan pramatang:
Perokok kelihatan lebih tua daripada mereka sebenarnya. Ini adalah kerana kesan Nikotin pada pengeluaran dan fungsi antioksidan di dalam badan – bertanggungjawab untuk melawan radikal bebas dalam badan yang terbentuk akibat pencemaran, tekanan, dan lain-lain. Antioksidan membuat kulit dan tisu-tisu lembut lain kelihatan muda.

Secara keseluruhannya, Nikotin mempunyai kesan-kesan yang merosakkan di setiap bahagian badan anda – pendek atau jangka panjang. Oleh itu, amaran ketat memang untuk bebas-perokok adalah tidak bereksperimen dengannya!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *