Pendarahan dubur Fissures

Pendarahan dubur Fissures

Anal fissures akan menangis kecil di dalam lapisan dubur, sangat dekat di mana bahan najis dikeluarkan daripada badan. Fissure dubur akut yang telah hadir selama enam minggu atau kurang manakala fissures dubur yang kronik akan hadir untuk lebih daripada enam minggu. Satu fissure dalam membangunkan punca sfinkter untuk mula spasm dan ini menyebabkan fissure untuk menjadi lebih buruk dan berkembang. Pendarahan fissures boleh menyebabkan anda kebimbangan tetapi biasanya ia hanya salah satu daripada gejala-gejala yang dikaitkan dengan keadaan.

Tidak pendarahan dubur fissures akan biasanya tidak sebenar berbahaya kecuali meninggalkan dirawat. Jika tidak dirawat di kiri mereka boleh menjadi lebih teruk dan kawasan itu benar-benar mendapat jangkitan. Kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada sisa-sisa badan yang ada kemungkinan jangkitan jadi tinggal bersih adalah penting.

Anal fissures boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita dan ramai orang memilikinya tanpa pernah membincangkan mereka dengan doktor mereka. Mereka mengalami penghinaan dan kesakitan kerana mereka terlalu malu untuk bercakap tentang keadaan mereka tetapi sebenarnya mereka adalah agak biasa.

Pendarahan dubur fissures mungkin disertai dengan tajam, terkoyak kesakitan. Inilah biasanya ketara apabila anda mempunyai gerakan usus, terutamanya jika terdapat lebihan straining dengan pergerakan. Kesakitan biasanya hilang tidak lama selepas pergerakan tetapi kadang-kadang ia boleh menjadi teruk cukup untuk membuat orang-orang yang cuba untuk mengelakkan pergerakan pada semua.

Cara terbaik untuk mengelakkan pendarahan dubur fissures adalah untuk mencegah mereka sebelum mereka memulakan. Ini boleh dilakukan dalam beberapa cara. Makan diet yang kaya dengan serat membantu mengekalkan pengawalaturan dan mencegah sembelit. Sembelit adalah punca nombor satu pendarahan fissures kerana straining itu. Sembelit boleh menyebabkan semua jenis masalah seperti gangguan perut dan menurun tenaga.

Pembersihan usus juga boleh membantu mengurangkan risiko anal fissures. Diamalkan dua kali setahun, prosedur ini boleh membantu menggalakkan kesihatan yang baik, kekerapan, dan kesejahteraan. Ia membuang bahan najis yang berbahaya di dalam usus besar dan menyediakan persekitaran yang bersih. Ini memberikan pendarahan dubur fissures masa untuk sembuh.

Fissures berdarah biasanya tidak mengeluarkan darah yang banyak tetapi mereka boleh membimbangkan masa yang pertama. Ia adalah penting untuk ingat bahawa pendarahan adalah gejala untuk membiarkan anda tahu bahawa ada sesuatu yang salah. Jarang fissures berdarah menyebabkan masalah yang serius.

Cuba untuk sentiasa mengelakkan trauma ke kawasan dubur. Ini bermakna menjaga najis anda lebih lembut dan tetap. Mengambil softener najis yang mungkin diperlukan, terutamanya bagi mereka yang mengambil ubat-ubatan tertentu. Ubat tahan sakit mempunyai sejarah yang boleh menyebabkan sembelit, jadi jika anda mengambil ubat tahan sakit yang anda selalu lakukan sesuatu untuk membantu usus anda kekal tetap.

Cirit-birit kronik boleh hanya merbahaya kerana sembelit kerana ia menyebabkan sfinkter kontrak terlalu kerap. Anda mungkin perlu mengambil beberapa jenis ubat-ubatan anti-diarrheal untuk mendapat cirit-birit anda di bawah kawalan tetapi makan diet tinggi serat boleh pergi jauh dalam membantu anda kekal normal. Elakkan seks dubur kerana ini meletakkan tekanan yang melampau di dalam terusan dubur dan dengan mudah boleh menyebabkan pendarahan yang teruk dan terkoyak. Bidaan terbaik anda untuk pendarahan dubur fissures adalah untuk mengetahui punca dan mencegah mereka sebelum mereka mula.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *