Pencemaran haba dan sebab-sebab yang

Pencemaran haba dan sebab-sebab yang

Apabila seseorang ditanya untuk menentukan jenis-jenis pencemaran yang mereka akan sedar, jarang salah satu jawapan mereka akan kepanasan. Dalam realiti haba, haba yang berpunca dari perbuatan manusia untuk lebih speisifik; adalah salah satu jenis yang lebih umum dan maut yang Sungai kita diancam pencemaran.

Ramai di antara kita tidak pernah mengambil masa untuk meneliti bagaimana elektrik kami sampai rumah dan perniagaan kami. Komputer sangat yang anda sedang membaca artikel ini pada dihidupkan oleh sumber tenaga yang anda hanya menganggap akan berada di sana apabila anda menyambung peranti anda ke dinding yang ghaib, dan unquestioned. Di banyak lokasi, tenaga yang secara langsung disokong oleh sungai-sungai berhampiran yang menderma air mereka ke peranti kami seperti empangan dan struktur biomas ke turbin kuasa dan menjana tenaga elektrik.

Tradeoff yang adalah tidak sama, namun. Peratusan yang lebih rendah secara drastik daripada air yang dikeluarkan untuk penyejukan atau menjanakan purposed digantikan, dan air yang diletakkan kembali boleh membawa maut kepada penduduk di Sungai. Bila air yang dikeluarkan dan, seperti dalam kes kilang Russell Biomass yang dicadangkan, digunakan untuk menyejukkan peralatan industri, suhu secara drastik meningkatkan, dan haba ini kemudian dibawa kembali ke dalam sungai. Ini dikenali sebagai pencemaran haba.

Di samping, mengeluarkan pokok-pokok yang berlaku secara semulajadi dan tumbuh-tumbuhan lain di kawasan watershed Sungai ini untuk memberi ruang untuk loji janakuasa atau empangan, atau untuk mengeluarkan bahan-bahan yang diperlukan untuk pengekalan yang, juga menyumbang kepada pencemaran haba. Sebagai penutup terendak lampu dan Sungai mengurangkan jumlah cahaya matahari yang terus Sungai akan menangkap kenaikan, menjadikan kolam di Sungai yang sekarang banyak daripada pengesan haba solar yang sempurna, oleh itu secara dramatik meningkatkan suhu air.

Malangnya, Sungai kita sudah semakin panas disebabkan pemanasan global dan menurun aliran yang disebabkan oleh peningkatan penggunaan manusia. Menambah sengaja dan dengan mudah boleh dielakkan terma pencemaran kepada keadaan sudah lemah ini adalah semata-mata yang tidak bertanggungjawab.

Ikan, serta lain-lain organisma akuatik, adalah amat sensitif terhadap perubahan suhu air; badan-badan mereka telah berkembang memerlukan ciri-ciri tertentu daripada persekitaran terus agak stabil. Bukan sahaja mereka akan biasa dengan suhu habitat spesifik, tetapi sumber oksigen juga menjadi terjejas. Tahap yang lebih tinggi daripada oksigen yang akan wujud dalam suhu air yang lebih sejuk dan kerana ia memanaskan, oksigen didapati ketara jatuh bagi makhluk bergantung.

Ikan, selepas menyedari bahawa alam sekitar tidak lagi boleh menyokong spesies, akan berhijrah di tempat lain jika ia adalah mungkin untuk berbuat demikian, atau mereka hanya akan mati. Kejatuhan secara tiba-tiba dalam kepelbagaian biologi boleh mengejutkan dalam web kawasan makanan dan kesihatan yang lebih rendah secara drastik.

Sungai-sungai seperti Sungai Colorado besar-besaran, berasa kesan pencemaran ini. Sungai-Sungai kurang dikenali yang lain, seperti Sungai Westfield di Barat Massachusetts, akan berpotensi menghadapi isu-isu ini dalam masa terdekat. Sungai Westfield secara khususnya, Terdapat satu projek biomas yang berpotensi di bawah pertimbangan. Manakala loji Biomass Russell adalah bertujuan untuk memberi kawasan dengan tenaga hijau, Semua akibat pembinaannya telah tidak telah sepenuhnya diterokai.

Sebagai dengan contoh-contoh yang diterangkan di atas, loji biojisim akan menggunakan Sungai sejuk peralatan semasa pengisian hanya kira-kira 15 peratus daripada air yang diambil. Inilah malang dan tidak perlu kerana pada masa ini terdapat lain-lain teknologi yang sedia ada yang menggunakan Penyaman daripada air dalam industri proses penyejukan yang dengan mudah dapat mengelakkan pembuangan dan seterusnya Pemanas air sungai.

Di samping itu, Russell biomas telah mencadangkan menggunakan kayu-kerepek sumber utama bagi bahan api, yang membawa kepada persoalan keupayaan Massachusetts mampu untuk menyediakan sumber yang diperlukan untuk janakuasa tanpa mengancam sumber-sumber lain, bebas-air secara mampan.

Loji biojisim adalah satu usaha yang murni; mana-mana peguam bela daripada sifat boleh melihat cadangan-cadangan yang positif. Syaitan, sebagaimana yang mereka katakan, adalah di butiran. Siasatan lanjut perlu dijalankan untuk sapukannya di antara tepi yang kasar untuk membuat cadangan ini, satu yang kita dapat di belakang. Dalam kes biojisim di Sungai Westfield, lawan pandangan mata telah maka oleh penyokong dalam bentuk enggan mendengar Testimoni yang sah, pakar dari saintis dalam bidang yang berkaitan. Kita mesti sepakat untuk mendengar semua fakta-fakta yang relevan dan data untuk membuat keputusan yang akan memberi kesan kepada kehidupan kita dalam tempoh terdekat.

Ya, sebagai pakar alam sekitar kita menyokong pembangunan tenaga yang lebih bersih dan lebih cekap teknologi, tetapi kita tidak boleh mengorbankan sebahagian daripada sumber-sumber kita kepada orang lain. Ia bukanlah hanya satu penyelesaian yang mampan menyebabkan berbeza jenis pencemaran di samping mengurangkan lain. Pengeluaran tenaga hijau mesti dicipta secara holistik memberi kesan paling rendah yang boleh didapati pada persekitaran kita, atau ia tidak akan hijau pada semua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *