Pencegahan untuk kanak-kanak tercekik

Pencegahan untuk kanak-kanak tercekik

Choking atau lemas kerana boleh berlaku pada mana-mana dan pada bila-bila masa walaupun ia adalah kebanyakannya biasa kanak-kanak. Di laluan pendek berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh keluarga untuk mengelakkan tercekik atau lemas kerana terutama dalam kanak-kanak. Ia juga adalah idea yang baik untuk belajar pertolongan cemas bagi tercekik. Meminta Penasihat kesihatan atau doktor anda mengenainya dan mereka mungkin boleh mencadangkan beberapa sumber.

Tercekik sebab asphyxia, atau kehilangan oksigen kepada badan. Asphyxia berpanjangan boleh menyebabkan paru-paru yang runtuh, jangkitan seperti radang paru-paru, dan kerosakan otak yang kekal. Jika halangan ini tidak dikeluarkan, ia boleh membawa kepada kematian. Pusat kawalan penyakit dan pencegahan atau CDC, anggaran bahawa item nonfood 59% disebabkan maut tercekik episod kanak-kanak berusia 14 dan di bawah pada tahun 2000 sahaja.

Tirai dan lain-lain rawatan tetingkap yang mempunyai masa rehat tassels jauhnya di hujung tunjang akan lebih selamat kerana penutup hujung tunjang pecah kaki apabila tekanan digunakan tidak seperti wayar pada rawatan tetingkap yang lebih tua yang tidak berpisah kerana mereka looped. Dengan tirai baru atau warna-warna yang dipasang akan menghalang kanak-kanak menjadi ditangkap atau tangled di kord tetingkap yang buta atau terendak lampu yang boleh mengakibatkan menjadi strangled.

Anda perlu melakukan “sapu rumah” setiap hari dan bahkan beberapa kali sehari. Pada dasarnya bermakna yang anda akan lakukan berjalan melalui dan mengambil mana-mana item yang sesuai di kelapa tangan bayi tersebut. Benda-benda seperti duit syiling, mainan kecil, belon, dan apa sahaja yang kecil dan boleh menjadi bahaya kepada kanak-kanak. Ini juga termasuk mana-mana item dari jadual yang rendah di mana anak anda boleh sentuh dan merebut terutama jika anak anda boleh tarik ke atas Jadual.

Beri perhatian Khas kepada tercekik bahaya seperti cebisan makanan yang kecil dan bahagian-bahagian mainan. Pastikan bahawa mainan anda memberikan anak kecil anda tidak mempunyai bahagian-bahagian yang boleh digigit dan tertelan secara tidak sengaja. Dengan cara yang sama, berhati mainan dengan kord dan tali yang mereka boleh sampai ke leher anak anda dan menyebabkan tercekik.

Bagi bayi di bawah 6 bulan ia adalah penting untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Pastikan pakaian bayi ringan Seluar panjang, baju panjang-Wardrobe dan topi brimmed luas – merangkumi lengan, kaki dan leher. Memohon sedikit pelindung matahari kepada mana-mana kulit yang terdedah seperti muka, tangan dan belakang leher. Jika bayi menjadi sunburned, memohon memampatkan sejuk.

Setiap kerusi dipenuhi dengan berjuta-juta kecil, bersaiz bertempur “kacang” yang boleh dapat di mana-mana. Kerusi-kerusi yang banyak telah dibuat daripada bahan-bahan murah yang akan merobek dengan mudah, menyebabkan semua kacang ini menumpahkan keluar di tingkat. Kanak-kanak akan meletakkan kacang ini di mulut mereka, seringkali lemas pada mereka. Tragedi lain berlaku juga.

Banyak peranti untuk mencapai langkah-langkah pencegahan ini disediakan untuk pembelian. Banyak childproofing peranti adalah murah dan boleh dengan mudah boleh didapati dalam talian dan di kedai-kedai runcit. Supaya alat-alat ini untuk bekerja, mereka mestilah dipasang dengan betul. Anda perlu membaca semua arahan pemasangan dan gunakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *