Pencegahan terhadap Penyakit Alzheimer – apa yang anda boleh lakukan

Pencegahan terhadap Penyakit Alzheimer – apa yang anda boleh lakukan

Mungkin anda menyaksikan kawan-kawan rapat atau saudara-mara menjadi satu shell diri mereka bekas kerana kebolehan mental mereka layu dari kesan melemahkan Penyakit Alzheimer. Ia adalah kejadian yang benar-benar tragis untuk bertahan. Jika anda tidak berada dalam kedudukan yang malang ini, menganggap diri anda sangat bertuah.

Pada masa ini, lebih daripada 5 juta orang menderita penyakit Alzheimer di Amerika Syarikat. Kira-kira 12.5% rakyat Amerika yang berumur lebih dari 65 yang berisiko untuk Alzheimer, dan angka itu melompat kepada 50% yang mengejutkan bagi mereka lebih 85. Kerana generasi yg mengiklan sesuatu bayi mendekati 60 pertengahan mereka, anda mungkin akan melihat angka-angka ini meningkat lebih tinggi.

Pada masa ini, Terdapat tiada kaedah yang 100% terbukti pencegahan terhadap Penyakit Alzheimer. Ia adalah satu penyakit yang kompleks dan nuanced, dan sementara doktor dan penyelidik akan membuat kemajuan besar, mereka masih tidak sepenuhnya pasti semua punca-punca dan pencegahan amalan-amalan terbaik.

Walau bagaimanapun, penemuan-penemuan terkini menunjukkan hakikat bahawa pencegahan terhadap Penyakit Alzheimer terletak terutamanya dalam bagaimana anda menjalani kehidupan. Sebagai dengan pelbagai penyakit lain dahsyat seperti kanser, penyakit jantung dan strok, menyesuaikan amalan gaya hidup sihat telah didapati menjadi cara terbaik untuk mencegah Alzheimer.

4 Tonggak Alzheimer pencegahan

“Kita harus sedar bahawa era peluru ajaib – ubat-ubatan untuk rawatan penyakit Alzheimer – adalah lebih. Kita perlu mengambil pendekatan integratif, seperti yang mereka lakukan untuk penyakit jantung. Apa yang bekerja untuk jantung, bekerja untuk Ketua”mengandaikan Dr. Dharma Singh Khalsa, MD, Presiden dan Pengarah Perubatan Yayasan pencegahan dan penyelidikan Alzheimer di.

Dr. Khalsa telah bekerja untuk melawan Penyakit Alzheimer dengan ARPF bukan sejak 1993. Beliau telah membentuk beliau “4 tonggak Alzheimer pencegahan” yang ditegaskan adalah cara yang paling berkesan untuk mengelakkan membangunkan penyakit.

Rukun 1 – Diet dan vitamin

Menurut Dr. Khalsa, diet mencegah Alzheimer yang betul perlu terdiri daripada 20% lemak “baik” (termasuk minyak zaitun extra virgin, alpukat dan minyak flaxseed), 40% protein tanpa lemak (terutamanya ikan), dan 40% karbohidrat kompleks dan sayur-sayuran.

Ia adalah penting untuk mengelakkan diet yang tinggi lemak trans, lemak tepu dan kolesterol. Makan makanan yang kaya dengan anti-oksidan adalah sangat penting. Banyak makanan yang tinggi vitamin C dan E akan juga kaya dengan anti-oksidan. Blueberry, anggur, cranberries, betik, epal, dan sayur-sayuran berdaun hijau akan semua sumber baik anti-oksidan.

Asid lemak Omega-3, ditemui dalam ikan salmon, trout, albacore tuna dan bayam, membantu mencegah kadar plak di dalam otak. Ianya juga penting bagi anda untuk mengambil multi-vitamin potensi tinggi yang mengandungi asid folik dan vitamin C.

Tunggak 2 – pengurusan tekanan

Kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan kortisol yang tinggi boleh membawa semua untuk membangunkan Alzheimer. Dan tekanan adalah salah satu faktor utama semua syarat-syarat ini.

Kortisol adalah satu tekanan kimia yang dikeluarkan dalam badan anda. Lebihan, ia merosakkan sel-sel dalam otak anda memori Pusat. Dan meningkatkan tahap tekanan dan kortisol, peluang anda untuk kehilangan ingatan meningkat secara dramatik.

Tekanan yang biasa mengambil amalan telah ditunjukkan untuk meningkatkan tumpuan, perhatian dan prestasi mental. Beberapa teknik pengurusan stres yang praktikal termasuk meditasi, yoga, hypnosis, senaman kelonggaran, doa, dan pernafasan yang mendalam.

Tonggak 3 – senaman badan dan minda

Ia adalah penting untuk melibatkan diri dalam senaman fizikal dan mental secara tetap. Kajian telah menunjukkan pautan antara Kesihatan kardiovaskular dan otak berfungsi. Ini masuk akal sempurna, kerana hati anda adalah bertanggungjawab untuk mengepam darah ke otak anda.

Senaman fizikal telah didapati mengurangkan risiko anda menghidap Alzheimer sebanyak 50%. Aktiviti-aktiviti berikut akan memberikan anda lebih daripada mencukupi regimen aktiviti fizikal untuk memastikan otak anda sihat: 30 minit tetap pantas berjalan, berjoging, menari kelas, Kembara Berjalan Kaki, berenang dan tetap penyertaan dalam sukan.

Ianya juga penting untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti-aktiviti mental. Mental senaman boleh mengurangkan risiko anda untuk Alzheimer sebanyak 70%.

Merangsang otak boleh meningkatkan bilangan sel-sel otak yang anda mempunyai serta sambungan di antara sel-sel ini. Ia juga boleh menguatkan sel-sel otak anda sekarang.

Dr. Khalsa menekankan kepentingan menyertai pelbagai latihan mental. Minda sentiasa tajam apabila aktiviti-aktiviti yang pelbagai dan baru. Berpegang kepada latihan mental rutin yang sama tidak membantu mengekalkan otak yang berfungsi sangat.

Beberapa aktiviti yang baik untuk mengekalkan fungsi otak yang sihat termasuk pembelajaran sesuatu yang baru (alat muzik, bahasa asing, hobi, dll), memori Permainan, mengambil kelas, membaca (mencabar terutamanya bahan), teka silang kata dan Permainan Sudoku dan menulis (cerita, rencana, puisi, memoir, dll).

Tunggak 4 – farmaseutikal

Cholinesterase inhibitors yang berkesan melambatkan penurunan dalam kebolehan kognitif yang disebabkan oleh Alzheimer. Ubat-ubatan lain yang biasa digunakan untuk merawat penyakit tersebut termasuk Aricept, Exelon, Namenda, dan Razadyne.

Sentiasa pastikan untuk berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat-ubat ini, dan pergi untuk pemeriksaan berkala untuk memastikan bahawa tubuh anda tidak mengalami sebarang kesan sampingan yang merbahaya dari ubat-ubatan.

Ianya tidak terlalu awal untuk memulakan atur cara pencegahan terhadap Penyakit Alzheimer. Dengan melaksanakan amalan-amalan gaya hidup yang sihat apabila anda muda, anda boleh menikmati berfungsi lebih baik mental anda sampai ke tahun-tahun kemudiannya hidup anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *