Pencegahan kencing manis – pemakanan, makanan dan senaman untuk mengelakkan kencing manis

Pencegahan kencing manis – pemakanan, makanan dan senaman untuk mengelakkan kencing manis

Rintangan insulin atau kencing manis adalah sejenis penyakit metabolik ditapis biasa yang ditemui dalam berjuta-juta orang dari seluruh dunia. Kencing manis menyebabkan menyusahkan dalam pemprosesan kandungan gula dalam badan manusia dan mendorong kenaikan paras gula darah. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Persekutuan Diabetes antarabangsa, jumlah pesakit kencing manis di dunia semakin meningkat oleh enam juta pada setiap tahun. India memegang jawatan nombor satu antara negara-negara dengan jumlah pesakit kencing manis. Kencing manis, terutamanya disebabkan oleh kekurangan insulin boleh dikesan dengan melakukan ujian glukosa darah. Terdapat dua jenis ujian bagi menguji paras glukosa darah. Salah satu dilakukan di Kosongkan perut di mana seperti yang lain dilakukan dua jam selepas makanan. Rosak hati, kerosakan pankreas, pengambilan gula yang berlebihan dan aktiviti fizikal yang rendah merupakan antara punca penyakit kencing manis.

Seseorang sepatutnya untuk kencing manis, jika beliau mempunyai tahap gula yang lebih besar daripada 126 mg sebelum makanan dan ke atas 200 mg selepas makanan. Kencing manis boleh dibahagikan kepada jenis 1 kencing manis dan diabetes jenis 2. Daripada mereka, kencing manis jenis 1 adalah disebabkan oleh kekurangan insulin dan kebanyakannya dilihat dalam belia. Tapi kencing manis jenis 2 berlaku disebabkan gaya hidup yang tidak terkawal dan berbahaya apabila membandingkan kencing manis jenis 1. Jika ibu bapa kencing manis, maka peluang untuk berlakunya kencing manis adalah lebih banyak dari jenis 2. Merendahkan tahap kolestrol, tekanan darah dan mengurangkan berat badan berlebihan adalah antara cara untuk mengawal diabetes jenis 2. Sentiasa lapar adalah gejala utama kencing manis.

Pesakit akan meminta lebih banyak dan lebih banyak makanan. Ini adalah disebabkan oleh kehadiran unburnt gula dalam badan pesakit. Berjalan sekurang-kurangnya setengah jam sehari mengurangkan berat badan dengan mengurangkan tahap kolestrol dan tahap tekanan darah. Berjalan kaki adalah dianggap sebagai satu senaman yang baik untuk meningkatkan sensitiviti insulin. Dengan berjalan atau melakukan senaman secara kerap, kalori yang berlebihan dalam badan akan mendapat dibakar tiada dengan mengurangkan berat badan.

Pesakit kencing manis harus cuba untuk mencapai berat badan yang terendah yang mungkin. Mengurangkan pengambilan karbohidrat adalah satu teknik yang utama untuk mengurangkan berat badan. Diet yang seimbang dengan kepekatan rendah karbohidrat adalah pilihan untuk pesakit kencing manis. Mengelakkan lebih pengambilan gula, minyak, buah-buahan Kering, telur, daging lembu dan kambing daging dalam makanan. Pesakit kencing manis perlu sentiasa mengambil kawalan yang besar ke atas barang-barang makanan.

Mengambil sedikit makanan dalam perjalanan banyak yang dipilih lebih mengambil kuantiti makanan yang banyak. Antara barangan makanan yang baik untuk pesakit kencing manis ialah sayur-sayuran hijau, oat, kacang soya, kekacang, yogurt, ikan dan telur. Pesakit harus cuba untuk memasukkan kandungan kaya serat yang sebanyak mungkin dalam diet mereka. Barang-barang makanan yang membantu membakar lemak dan mengurangkan tahap kolestrol dalam badan. Kakitangan kesihatan dietitians cadangkan diet kaya protein untuk pesakit kerana protein merendahkan paras gula darah badan. Semak up untuk tahap gula dalam darah perlu dilakukan secara kerap. Gaya hidup yang sihat dengan ubat-ubatan yang betul mencegah kencing manis dan meningkatkan pengurusan insulin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *