Pencegahan kehamilan selepas persetubuhan

Pencegahan kehamilan selepas persetubuhan

Anak kontraseptif oral atau pil kawalan kelahiran yang digunakan untuk mencegah kehamilan selepas persetubuhan. Pil ini mempunyai beberapa kesan yang membantu mencegah kehamilan. Drospirenone adalah sebahagian daripada formulasi kawalan kelahiran yang tertentu. Drospirenone pada 3 mg yang berpotensi boleh menyebabkan hyperkalemia dalam pesakit-pesakit yang berisiko tinggi, adalah setanding dengan satu keseimbangan di antara 25 mg spironolactone. Anak kontraseptif oral hendaklah digunakan di bawah penyeliaan perubatan yang ketat.

Kompaun ini adalah sebahagian daripada formulasi oral contraceptive tertentu baru. Sebagai contoh Yasmin yang mengandungi drospirenone 3 mg dan ethinylestradiol mula 30 satu tablet. Ia dinyatakan untuk pencegahan kehamilan di kalangan wanita yang memilih untuk oral contraceptive. Yasminelle mengandungi drospirenone 3 mg ethinylestradiol mula 20 satu tablet dan digunakan untuk pencegahan kehamilan. Yaz mengandungi drospirenone 3 mg ethinylestradiol mula 20 satu tablet dan diberikan selama 24/4 hari dengan tanda-tanda yang sama. Ia juga telah digubal pada ubat-ubatan untuk menguruskan gejala-gejala menopaus.

Anak kontraseptif oral, juga dikenali sebagai pil kawalan kelahiran, mengandungi jenis buatan dibuat dua hormon yang dihasilkan secara semulajadi dalam badan. Hormon ini, estrogen dan progestin mengawal kitaran haid wanita. Apabila diambil dalam amaun yang tepat mengikut jadual tertentu, anak kontraseptif oral adalah sangat berkesan untuk menghalang kehamilan.

Untuk kehamilan berlaku, telur mesti menjadi matang di dalam ovari wanita, dikeluarkan, dan perjalanan ke tiub fallopio. Sperma lelaki juga mesti sampai ke tiub fallopio, di mana ia fertilizes telur. Kemudian telur disenyawakan mesti perjalanan ke rahim wanita (rahim), di mana ia lodges di dalam lapisan Rahim dan berkembang menjadi satu janin. Cara utama bahawa anak kontraseptif oral menghalang kehamilan ialah dengan menghalang telur daripada ripening sepenuhnya. Telur yang tidak jangka sepenuhnya tidak fertilized. Di samping itu, pil kawalan kelahiran menebal mukus dalam badan wanita yang melalui yang mempunyai sperma yang berenang. Ini menjadikan ia lebih sukar bagi sperma untuk sampai ke telur. Anak kontraseptif oral juga menukar lapisan dalam rahim supaya telur yang disenyawakan tidak mengemukakan ada untuk membangunkan. Oleh itu anak kontraseptif oral membantu dalam pencegahan kehamilan selepas persetubuhan.

Seorang wanita yang ingin menggunakan anak kontraseptif oral harus meminta doktor beliau untuk maklumat terkini mengenai risiko dan manfaat semua jenis kawalan kelahiran dan harus mengambil kira umur, kesihatan dan sejarah perubatan beliau apabila membuat keputusan apa yang perlu digunakan. Pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan kesan sampingan yang baik atau buruk. Sebagai contoh, seorang wanita haid adalah tetap dan biasanya lighter apabila dia mengambil anak kontraseptif oral dan pil boleh mengurangkan risiko sista ovari, ketulan pada payudara, penyakit inflammatory pelvik, dan lain-lain masalah perubatan. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita boleh juga menghadapi kesan-kesan sampingan yang buruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *