Penanaman herba seperti Basil di Taman kaki anda Square adalah mudah

Penanaman herba seperti Basil di Taman kaki anda Square adalah mudah

Jika anda tidak memilih-up satu salinan buku Mel Bartholomew layak semua baru Square kaki perkebunan anda benar-benar tidak kelewatan kerana di dalamnya terdapat pelbagai maklumat mengenai penanaman herba.

Masakan herba seperti basil, berkembang dengan tomato anda bersama-sama dengan cilantro, pudina dan oregano akan melayan khas. Dan herba yang boleh dimakan seperti marigolds dan nasturtiums yang bukan sahaja menambah zing salad anda, tetapi yang juga Menyimpan bug buruk daripada sampai ke munch herba segar dan sayur-sayuran anda sebelum anda berbuat demikian, ini seronok juga. Terdapat pelbagai jenis untuk dipilih bagi anda Taman kaki persegi, tetapi basil terutamanya baik.

Basil di Taman kaki persegi anda yang semakin meningkat merupakan cara yang baik untuk mempunyai Taman dapur yang betul-betul di luar pintu belakang anda. Herba seperti basil bercampur dengan sayur-sayuran yang segar seperti lada, tomato, lobak merah, radishes, sayur, dan beets adalah mudah untuk dilakukan dengan kaedah Mel Bartholomew berkebun kaki persegi.

Basil, terutamanya ‘Genovese manis’, adalah yang terbaik untuk pesto Itali, tetapi pastikan dan bereksperimen dengan basil perisa seperti kulit kayu manis, likuoris dan lemon yang juga baik dalam banyak hidangan.

Ingin mempunyai basil semua musim panas? Tumbuh-tumbuhan yang enam daripada “Genovese manis ‘ basil akan menghasilkan daun-daun yang cukup untuk membuat pesto semua musim panas yang panjang tanpa menjadi terharu. Sudah tentu, ia adalah mudah untuk membekukan sebarang jenis basil jika anda perlu.

Kepelbagaian yang lain untuk mencuba, terutama jika anda gemar masakan Asia, adalah ‘Ratu Siam’. Ia adalah basil Thai yang pedas dengan dan rasa yang kuat dan wangian semua itu sendiri. ‘Basil Suci’, diperkenalkan ke Eropah pada abad keenam belas sebagai herba masakan dan ubat-ubatan adalah satu lagi pilihan yang baik. Walaupun cuba lemon basil dalam sos ikan anda… sangat sedap!

Anda akan menemui banyak jenis basil benih yang disediakan di pusat Taman yang bermula pada bulan Februari. Anda akan menemui lebih banyak kelainan, seperti yang disebutkan di atas, secara dalam talian dari syarikat-syarikat benih.

Sesetengah syarikat benih, seperti benih Pinetree, memenuhi tukang kebun kaki persegi dengan menawarkan bilangan biji satu paket yang lebih kecil. Ini berguna kerana anda tidak panjang barisan tanaman dengan cara ini, anda sudah tentu tidak perlu benih yang begitu banyak.

Berkembang dan menjaga Basil

Terdapat dua cara untuk mengembangkan basil. Cara pertama adalah dengan mula benih di dalam 4 hingga 6 minggu sebelum tarikh frost spring, atau memilih untuk memulakan mereka di luar baik selepas semua bahaya frost berlalu dan tanah yang panas.

Cara kedua untuk berkembang basil adalah dengan membeli pemindahan (tumbuh-tumbuhan sedia untuk dinyatakan) dari pusat Taman tempatan anda yang biasanya dijual dalam pasu 4 inci.

Akan sangat berhati-hati untuk tidak meletakkan keluar basil anda terlalu tidak lama lagi. Satu baik rule of thumb untuk menanam ialah bahawa jika anda memerlukan sweater yang di luar, ianya terlalu sejuk untuk basil. Untuk memberi peluang terbaik untuk berkembang, loji mereka di luar selepas semua tumbuh-tumbuhan anda peluang fros akan hilang dan ianya bagus dan mesra.

Salah satu faedah-faedah berkebun kaki persegi adalah bahawa anda boleh meletakkan plastik atas katil anda dibangkitkan untuk tanah. Jika anda teruja dengan snap sejuk selepas tarikh frost-free, seperti yang kita lakukan beberapa tahun yang lalu, hanya kelajuan cloche kaca atau rumah hijau hoop atas katil anda untuk perlindungan.

Jika anda pemilik ladang adalah cahaya yang cukup, anda boleh juga membawa dalam pada malam frosty.

Apabila tanaman basil di Taman anda kaki persegi, ia adalah idea yang baik untuk tanaman di sebelah tomato anda untuk membantu mereka berkembang lebih kuat dan lebih rasa. Ia juga boleh menangkis lalat buah-buahan dan simpan sial lalat hijau dari berkelah anda apabila digunakan sebagai susunan dalam segelas air.

Loji basil salah satu kaki persegi jika anda tidak merancang menuai sangat kerap. Menanam dua per kaki persegi jika anda merancang penuaian sering untuk menggunakan segar, kering (paling wajar) atau dibekukan.

Musim semakin pinch mematikan tunas bunga untuk menyelamatkan loji tenaga untuk pertumbuhan daun. Nanti berpunca di atas nod daun di mana batang baru akan bercambah.

Menuai basil bila-bila masa dan menggunakan hanya daun untuk memasak. Batang boleh diletakkan dalam longgokan Kompos.

Mewujudkan Taman dapur sendiri dek anda atau mana-mana sahaja di sebelah rumah anda untuk capaian mudah dan membuat herba yang semakin meningkat yang jauh lebih mudah. Anda akan dengan cepat melihat bahawa penanaman herba, terutama basil, mudah untuk dilakukan menggunakan kaedah Mel di kaki persegi berkebun. Salah satu tip ini adalah untuk membina katil anda dengan 8 atau 10 inci papan, daripada 6, hanya untuk memberikan akar anda sedikit lebih banyak ruang dan mengurangkan jumlah air yang disarankan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *