Pemprosesan rahsia coklat & menyediakan Cacao cara Maya

Pemprosesan rahsia coklat & menyediakan Cacao cara Maya

Apabila pengeluar menerima kacang, mereka mungkin akan menggabungkan beberapa jenis dari kawasan-kawasan yang berbeza dan jenis-jenis cacao, seperti pengeluar kopi. Ini adalah kerana cacao dari ladang-ladang yang berbeza dan pokok-pokok walaupun dari ladang sama sentiasa tidak rasa dan aroma yang sama.

Di samping itu prosedur perkilangan berbeza dari satu loji ke satu lagi, masa suhu, perkadaran dan pemprosesan adalah rahsia yang sangat dijaga.

Setiap langkah pemprosesan adalah dikawal di bawah keadaan kebersihan yang ketat; benih fumigated dan diletakkan di lokasi yang bersih, sejuk dan nyaman di mana mereka tidak dapat menyerap mana-mana rasa atau bau. Mereka kemudian dibancuh dan dibersihkan yang membuang pulpa ini, pod keping atau apa-apa tidak diingini sisa lain yang boleh tinggal dalam kacang semasa proses pengeringan.

Prosedur seterusnya adalah berat dan adunan mereka mengikut saiz, dan kemudian mereka akan dipanggang dalam silinder besar yang berputar pada suhu 250-350 darjah untuk 30 minit hingga dua jam. Ini bergantung pada jenis kacang dan formula pengeluar kegunaan; ini adalah peringkat apabila mereka mula-mula mula mempunyai aroma dan perisa coklat.

Selepas menggoreng kacang dibenarkan untuk menyejukkan dan benih dibuang kulit, daun ini hanya daging yang dipanggil nibs, nibs purata 55 hingga 59% Koko mentega yang lemak sayur-sayuran semulajadi daripada cacao. Biji benih kemudian akan tanah antara batu besar dan berat cakera keluli, dipanggil conching. Menjana haba semulajadi yang mencukupi untuk liquefy mentega Koko yang kemudian dikeluarkan.

Penyingkiran mentega Koko daun gelap tampal tebal yang dipanggil minuman keras coklat, apabila teracu ini adalah unsweetened chocolate atau coklat bakers. Jika ini tidak dilakukan lagi satu langkah dan semua mentega Koko yang dikeluarkan dan ia adalah tanah ke dalam serbuk halus ini dipanggil serbuk Koko.

Menyediakan Cacao cara Maya:
Menurut kajian Maya mempunyai banyak cara untuk menyediakan makanan dengan cacao, di antara kajian-kajian ini telah datang daripada peperiksaan hieroglyphic teks yang terdapat pada pasu mereka. Kamus Bahasa Sepanyol Maya dari abad ke-17 menunjukkan coklat yang biasa dipanggil haa chacau, bermakna air panas atau coklat Panas, (dalam Maya, haa boleh bermakna air atau coklat.)

Tzune adalah minuman yang diperbuat daripada cacao, biji jagung dan Senarai pokok, minuman ini dibuat mungkin hanya untuk majlis-majlis khas. Saca adalah gruel yang diperbuat daripada air dimasak jagung (jagung) dan cacao, coklat biasa ini, seperti yang ditunjukkan oleh nama adalah diminum panas.

Lacandon Mei pada satu-satu masa adalah satu kumpulan yang besar, tetapi kini nombor hanya beberapa ratus, mereka kini hidup dalam apa yang masih salah satu daripada hutan hujan yang besar di masa lalu. Walaupun budaya mereka sedang tenat, Lacandon Maya masih mengekalkan banyak tradisi budaya mereka yang lepas, tradisi ini termasuk banyak persediaan masakan mereka.

Lacandon Maya berkembang cacao sendiri, menyediakan dua jenis minuman daripadanya, salah satu minuman ini adalah untuk kegunaan biasa dan lain-lain disediakan untuk menawarkan kepada Tuhan-Tuhan mereka. Highland kontemporari yang Maya Guatemala mempunyai cara-cara yang tidak terkira banyaknya menyediakan cacao sebagai minuman yang banyak menggunakan bahan-bahan yang Sepanyol membawa kepada mereka termasuk ane gula, kulit kayu manis, lada hitam dan nasi.

Ada bahan-bahan yang mereka digunakan dari dapur sendiri juga madu, jagung, padi dan allspice. Minuman paling maya Guatemala yang dipanggil batido, yang akan menterjemahkan frappe jika diminta di pancut soda Amerika.

Dalam resipi mereka semua, kacang cacao yang pertama panggang kemudian tanah; pada masa ini resipi mula berbeza sangat. Mereka termasuk yang lebih ke dalam periuk air mendidih / atau suam, menewaskan dengan tangan atau dengan kayu kayu, rempah-ratus ditambah dan pelbagai jenis minuman yang dihasilkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *