Pemisahan, menjejaskan peraturan dan empati

Pemisahan, menjejaskan peraturan dan empati

Tidak lengkap pemisahan psikologi antara ibu dan kanak-kanak, dan gejala-gejala yang boleh muncul dari keadaan ini saudara undifferentiation, semakin muncul dalam pesakit dan keluarga yang saya anggap sebagai satu elemen yang biasa dalam sejarah dan kehidupan semasa mereka. Co-Sleeping, dilanjutkan payudara pemakanan, pergantungan kepada ibu untuk toileting, dan kebimbangan pemisahan yang ketara tidak ciri-ciri yang luar biasa dalam dyad jenis ini, dan sering kita juga melihat beberapa gabungan impulsivity, pencerobohan, kapasiti yang rendah untuk kekecewaan dan empati, masalah pembelajaran di sekolah dan sosial, dan sebagainya, yang boleh dianjurkan di bawah kategori umum “miskin keupayaan untuk mengawal-selia secara bebas mempengaruhiatau perasaan. ” Kadang-kadang, dyads ini mesti dianggap terapeutik sebagai pasangan dalam psikoterapi ibu bapa kanak-kanak jika perpisahan adalah mustahil atau terlalu trauma untuk kanak-kanak itu atau ibu, rawatan yang boleh berubah menjadi individu terapi untuk kanak-kanak itu, dan mungkin juga untuk ibu.

Hampir tidak dapat dielakkan, enmeshed ibu-kanak-kanak dyads mempunyai sejarah trauma awal sama ada sejarah anak dan/atau ibu. Selalunya saya mendapati bahawa kedua-dua ibu dan kanak-kanak mengalami trauma (penderaan ibu dan kanak-kanak dengan yang pihak ketiga, trauma kelahiran anak angkat (trauma kehilangan atau perpisahan) perubatan penyakit, kolik, kemasukan ke hospital, menyihatkan kemurungan, dan sebagainya) dalam awal bulan dan tahun kanak-kanak itu, dan kadang-kadang pengalaman ini adalah satu pengulangan sesuatu yang ibu-ibu yang berpengalaman dalam tahun-tahun awal beliau dengan ibunya sendiri (enmeshed dyads ibu-kanak-kanak sering diturunkan generationally dan juga budaya, iaitu dyads ini mungkin lebih biasa dalam budaya di mana keluarga enmeshment adalah jangkaan biasa. Enmeshment tidak semestinya hasil daripada trauma tetapi mungkin boleh juga banyak yang diperoleh selepas nilai budaya).

Sebagai tindak balas kepada pengalaman trauma ini di peringkat awal kanak-kanak itu, ibu dan kanak-kanak berpaut antara satu sama lain untuk keselamatan – mereka berdua merasa lebih baik apabila yang lain berdekatan. Pegangan bersama – fizikal dan psikologi – adalah biasa dan dijangka pada bulan-bulan awal kehidupan bayi, tetapi disebabkan oleh trauma, kedua-dua ibu dan kanak-kanak mengalami kesukaran yang besar dalam memisahkan dan tinggal lebih bersendirian apabila masa itu tiba apabila ini biasanya perlu mula berlaku. Co-Sleeping (dan kadang-kadang berpanjangan penyusuan) adalah tanda pertama kejadian ini, yang boleh diikuti oleh kebimbangan perpisahan sengit, clinginess, perasaan tidak menentu atau regressiveness am dan perjuangan dengan toileting bebas, Makan, dan sebagainya. Kisah paling biasa adalah bahawa kanak-kanak cepat marah dan mengungkapkan pemisahan dari mula, enggan meletakkan di dalam katil bayi, dan co-sleeping adalah lebih mudah dan menenangkan ketegangan bayi sekaligus. Kemurungan menyihatkan ibu adalah kadang-kadang ciri kes-kes ini, dan sering muncul kanak-kanak yang memang lahir dengan perangai yang sama ada sukar untuk ibu bapa atau mungkin menghimpunkan ibu perlu kekal terlalu dekat dengan kanak-kanak.

Kanak-kanak ini biasanya tidak dapat dirujuk bagi psikoterapi sehingga mereka mula menghadiri sekolah, di mana impulsivity, toleransi kekecewaan yang miskin dan kapasiti untuk kebimbangan empati, pencerobohan dan pemisahan boleh mencipta masalah yang serius untuk kanak-kanak ini dalam pembelajaran dan bersosial dengan kanak-kanak dan orang dewasa lain. Pemisahan fizikal dan psikologi yang lengkap pasangan dengan pencerobohan dan impulsivity begitu konsisten dalam pengalaman saya yang saya sudah mula merenung sifat hubungan ini lebih serius
dan bagaimana satu perkara yang membawa kepada yang lain.

Untuk memulakan, kita boleh mengatakan bahawa, walaupun rasa Keselamatan bayi itu boleh muncul dari menjadi sangat melekat pada ibunya, Bilakah lampiran ini melangkaui zaman apabila bayi atau anak kecil mungkin biasanya mula menunjukkan tanda-tanda yang membezakan (iaitu dengan tidur sahaja, meneroka alam sekitar, memisahkan bermain dengan rakan-rakan atau pergi ke tempat penjagaan anak/sekolah) perasaan keselamatan boleh bertukar menjadi ketakutan dan kritikal tanpa kehadiran menenangkan, ibu pelindung dan mengawal. Kita boleh mengatakan bahawa kerana kanak-kanak itu bergantung banyak pada ibu untuk membantu dengan perasaan yang, yang ia gagal untuk belajar bagaimana untuk menguruskan perasaan sendiri tanpa kehadiran beliau, dan ini hanya boleh berlaku jika tidak hadir sekali-sekala beliau. Jika ibu tidak pernah hadir, tetapi sentiasa ada, kanak-kanak itu perjuangan untuk menjadi diri yang boleh mengawalselia sendiri perasaan – mayat kanak-kanak yang “self-mother” dan boleh mendapati ia mencabar sepenuhnya pengalaman ibu dan diri sebagai seorang yang autonomi. Kanak-kanak berkongsi fungsi-fungsi psikologi dengan ibu, seperti keupayaan untuk melegakan kaki sendiri dalam menghadapi tekanan persekitaran dalaman dan mengekalkan kawalan diri dan diri-perpaduan (menyimpannya “bersama”), tetapi di luar kehadiran ibu kanak-kanak berfungsi pada banyak tahap yang lebih rendah, kerana tiada satu pun ciri-ciri psikologi penting yang perlu beliau atau dia sahaja. Ibu dan kanak-kanak boleh berfungsi dengan baik sebagai salah satu, tetapi bukan sebagai dua.

Secara ringkasnya, menjejaskan peraturan menjadi serius dikompromikan dalam konteks perhubungan ibu-anak yang enmeshed, perkongsian penting fungsi psikologi yang tidak kanak-kanak itu semata-mata. Kanak-kanak ini tidak pernah belajar bagaimana untuk menguruskan ketidakselesaan, kekecewaan, menunggu, kesepian dan sebagainya, kerana ibu sentiasa ada untuk mengawal perasaan ini sekaligus. Impulsif dan agresif bertindak keluar (khususnya di sekolah dengan guru dan rakan sebaya) adalah satu kaedah yang kanak-kanak boleh menggunakan untuk Daftar perasaan ketidakselesaan dan kekecewaan mereka tidak pernah benar-benar dapat merasakan atau menguruskan secara bebas.

Titik yang kedua, kita boleh membuat adalah bahawa empati yang berasal pada permulaan dari keupayaan untuk melihat orang lain yang berasingan daripada diri sendiri. Apabila kanak-kanak pengalaman ibu sebagai sebahagian daripada diri – sebagai lanjutan atau bantuan diri – kanak-kanak tidak mendapat penghargaan yang mencukupi bagaimana tindakan beliau mungkin memberi kesan yang lain, kerana yang lain tidak secara teknikal wujud-yang lain bersamaan dengannya.

Empati berasal dari pertama mengetahui bahawa yang lain adalah berasingan dan boleh empathize dengan anda sebagai yang berasingan diri – ini membawa kepada memikirkan dan sensing apa yang lain boleh rasa, yang membawa kepada rasa bersalah, hati nurani, dan sebagainya. Tidak cukup memahami dalam keadaan mental orang lain (atau diri) bermakna anda boleh bertindak ke atas pihak yang lain tanpa mengetahui atau peduli tentang bagaimana yang terasa. Dalam pengalaman saya, ini cenderung berpunca dari kanak-kanak yang tidak memiliki seseorang berfikir tentang bagaimana dia merasakan, yang tidak boleh berlaku kerana ibu dan kanak-kanak telah digabungkan – mereka adalah satu. Pengalaman ibu adalah kanak-kanak dan sebaliknya. Ini tidak bermakna ibu-ibu yang tidak penyayang, mengambil berat, pelindung, dan sebagainya. Ini bermakna bahawa kanak-kanak tidak dapat melihat tingkah laku beliau sebagai dia dan dia memikirkan dia sebagai empati benar selagi mereka undifferentiated.

Terdapat tiada empati selagi ada “benda” yang satu-empati lahir apabila konsep “twoness” adalah diperkenalkan kepada bayi, dan “twoness” diperkenalkan dari awal kehidupan apabila bayi mengalami satu perasaan, keperluan atau kekecewaan tanpa kehadiran ibu itu. Ibu hilang mengingatkan kanak-kanak, ibu yang berasingan dan mempunyai keperluan sendiri, yang memaksa dia untuk empathize dengan dia – untuk mengenali subjectivity sendiri – dan mencari jalan untuk mengandungi sendiri perasaan dan idealistik sehingga ibu kembali. Bayi rasa ibu goneness yang agak konsisten dan tidak terlalu panjang (iaitu ibu kembali pada cara yang dijangka dan tepat pada masanya) adalah penting untuk memastikan bahawa bayi itu tidak trauma terlalu dan boleh belajar untuk mengawal dirinya (ini patut dikelirukan dengan kaedah Dr. Ferber membenarkan kanak-kanak “menangis ia” secara berasingan). Undifferentiated dyads boleh membuat kanak-kanak dengan sedikit perasaan empati yang berjuang untuk menghargai mereka sendiri dan lain-lain syarikat perasaan. Kanak-kanak ini mungkin muncul sebagai kejam, kejam, dan secara amnya naive dan nampaknya cuai tentang orang lain perasaan dan kesan kepada mereka. Mereka boleh menjadi agresif dan seolah-olah tidak mengambil berat dan juga ketawa pada orang yang mereka memukul.

Apabila anda menggabungkan kegagalan empathize, dengan defisit dalam kawal selia kendiri yang disebutkan sebelum ini, anda boleh lihat di impulsivity agresif yang tidak begitu biasa dalam bidang kesihatan mental kanak-kanak, terutamanya apabila kanak-kanak diperkenalkan ke sekolah, kerana sekolah membuat permintaan terhadap kanak-kanak dari segi dapat berfungsi secara bebas, kekecewaan, bertolak ansur dan sebagainya, yang kanak-kanak ini berjuang dengan khususnya. Secara semula jadi terdapat impulsif dan agresif kanak-kanak yang tidak berkongsi hubungan yang enmeshed dengan ibu, tetapi berulang kali apabila bekerja dengan dyads kurang diperbezakan saya telah menyaksikan sejarah dan gejala-gejala yang membawa kepada renungan hadir sama ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *