Pemeriksaan kesihatan perniagaan.

Pemeriksaan kesihatan perniagaan.

Yang berkata, untuk perniagaan yang masih berdagang, beberapa menunjukkan ketabahan dan ketahanan dalam iklim ini tidak dapat diramalkan, terdapat lagi lebih risiko untuk dinilai.

Terdapat ancaman dalaman dan luaran untuk mempertimbangkan. Orang berkelakuan berbeza di bawah tekanan dan ia tidak pernah lebih benar bahawa “terdesak times panggil untuk langkah-langkah terdesak”. Perniagaan adalah di bawah ancaman yang berterusan dari pesaing dan pekerja memang terdesak yang mungkin percaya bahawa pekerjaan mereka adalah tidak lagi selamat.

Kadar pengangguran adalah yang tertinggi sejak tahun 1995. Dalam kaji selidik baru bertajuk ‘ kemelesetan dan kesannya terhadap kerja etika’, dijalankan di kalangan pekerja pejabat 250 di London sibuk Canary Wharf, yang mengejutkan 60% mengakui mereka akan mengambil data yang berharga dengan mereka (jika mereka dapat pergi dengan) mereka telah berhadapan dengan redundansi atau guni itu.
Luar biasa, 40% mengaku sudah mempunyai snooped seluruh rangkaian dan dimuat turun rahsia Syarikat sensitif dari hidung bos mereka menjangkakan bahawa mereka boleh kehilangan pekerjaan mereka.

Dengan semua ini berterusan pada dalaman ditambah tekanan perniagaan biasa sebagai pesaing anda cuba untuk mendapatkan kelebihan, menambah bahawa ancaman keganasan yang boleh menghadapi apa-apa perniagaan dan beban pada kemungkinan rawak vandalisme dan jenayah am. Ianya mungkin masa anda memberikan perniagaan anda satu pemeriksaan keselamatan.

-Menjalankan penilaian risiko untuk membuat keputusan tentang ancaman yang anda mungkin hadapi dan kemungkinan mereka. Mengenal pasti kelemahan anda dan potensi kesan daripada eksploitasi. Bertindak ke atas risiko-risiko tersebut. Membuat keputusan mengenai rancangan untuk menghapuskan atau mengurangkan risiko-risiko tersebut. Melaksanakan, menimbang risiko, mengenal pasti masalah dan bertindak untuk mengurangkan risiko.

-Jika memperolehi dan memperluaskan premis, pertimbangkan keselamatan di peringkat perancangan. Ia akan menjadi lebih murah dan lebih berkesan daripada langkah-langkah menambah kemudian. Keselamatan perniagaan anda harus di tengah-tengah semua projek-projek baru. Bercakap dengan pembekal Keselamatan semasa bagi panduan atau hubungi perunding jika anda tidak pasti apakah yang diperlukan.

-Membuat Bahagian Keselamatan kesedaran budaya organisasi anda dan memastikan keselamatan diwakili di peringkat kanan. Keselamatan tidak boleh dibiarkan untuk ahli kakitangan junior. Sama ada ia Keselamatan kepada ahli-ahli Lembaga Pengarah keselamatan fizikal perlu terlibat dan menerima tanggungjawab muktamad untuk membuat keputusan perniagaan yang dibuat.

-Memastikan housekeeping yang baik dan asas seluruh premis anda. Terus letak kemas dan pencahayaan yang baik, membuang perabot yang tidak perlu dan menyimpan kawasan-kawasan Taman yang jelas. Langkah-langkah asas mempunyai minyak banyak percubaan untuk menyebabkan kemudaratan kepada perniagaan atau individu. Ia juga bertindak sebagai penghalang kerana penglihatan yang lebih jelas oleh itu peluang yang dilihat lebih tinggi.

-Menyimpan titik capaian kepada kakitangan yang minimum dan isu dan pengunjung dengan Pas. Di mana mungkin, tidak membenarkan kenderaan tidak dibenarkan berhampiran dengan bangunan anda. Kawasan penerimaan tetamu yang cekap adalah penting untuk mengawal akses, sisi dan belakang pintu masuk yang dinafikan kepada semua orang tetapi dibenarkan. Simpan titik capaian kepada minimum dan pastikan sempadan di antara kawasan-kawasan awam dan peribadi bangunan anda adalah selamat dan ditanda dengan jelas. Melabur dalam kawalan akses berkualiti seperti magnet leret kad pengenalan atau kad ‘dekat’ yang boleh dibaca dari jarak yang pendek. Jika sistem Pas kakitangan yang berada di tempat, bertegas bahawa kakitangan memakai Pas mereka pada setiap masa dan pengeluaran mereka adalah ketat dikawal dan dikaji semula dengan kerap. Pelawat harus diiringi dan harus memakai ditandakan dengan jelas Pas sementara, yang hendaklah dikembalikan meninggalkan. Sesiapa sahaja yang tidak memaparkan Keselamatan Pas harus sama ada mencabar atau melaporkan dengan serta-merta kepada sekuriti atau pengurusan. Mempertimbangkan untuk memperkenalkan satu sistem Pas jika anda tidak mempunyai satu pun.

-Memasang langkah-langkah fizikal yang sesuai seperti kunci, penggera, CCTV pengawasan, pelengkap lampu dan glazing perlindungan. Hubungi sendiri atau penyedia perkhidmatan keselamatan berwibawa untuk membincangkan sistem yang boleh diperkenalkan yang memuji atau menggantikan sistem sedia ada anda dan yang berada dalam lingkungan bajet anda.

-Meneliti prosedur pengendalian mel anda

-Apabila pengambilan kakitangan atau mengupah kontraktor menyemak identiti dan susulan rujukan. Kakitangan perlu diperiksa dengan betul. Anda akan membenarkan orang-orang akses penuh atau separa untuk perniagaan anda. Anda mesti pastikan anda tahu banyak tentang mereka sebagaimana yang boleh didapati. Anda mesti pastikan mereka tidak Tempahan telah di penjara atau telah dilanjutkan cuti dari UK. Adakah anda menyemak rujukan mereka dengan teliti sebelum anda membiarkan mereka leret dalam atau layari? Jika anda tidak ada masa atau keupayaan untuk berbuat demikian anda perlu benar-benar disalurkan ini dengan serta-merta.

-Mempertimbangkan cara terbaik untuk melindungi maklumat anda dan bawa bersesuaian langkah berjaga-jaga Keselamatan. Meneliti kaedah anda untuk melupuskan sisa sulit. Amanah bukanlah Dasar Keselamatan.

-Merancang dan menguji pelan kesinambungan perniagaan anda memastikan bahawa anda boleh terus berfungsi tanpa akses utama premis dan sistem anda. Ini adalah kunci kepada mana-mana perniagaan. Semua orang bertanggungjawab banjir pada satu masa nanti, akan ditutup oleh satu penyakit yang sangat mudah berjangkit, mengalami kebakaran di premis atau hanya mempunyai pelayan utama meletupkan. Bagaimana jika bekalan air ke laman web anda pecah dan semua kakitangan telah dihantar pulang? Keganasan adalah satu ancaman yang sebenar yang patut tidak akan lebih kelihatan tetapi mungkin bahaya lebih realistik untuk perniagaan anda adalah selesema babi, Norovirus, tiada Pemanas atau paip air pecah. Semua ini boleh berhenti berfungsi perniagaan anda.

Pembekal Keselamatan sepatutnya dapat membantu dengan isu-isu ini dan membantu anda bekerja cara anda melalui pemeriksaan kesihatan anda. Jika keselamatan anda dalam rumah mungkin akan bernilai menghubungi perunding untuk membantu dengan pemeriksaan kesihatan, ujian peruntukan semasa anda dan mewujudkan pelan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *