Pemeriksaan Asbestos berkaitan kematian dan isu-isu kontroversi

Pemeriksaan Asbestos berkaitan kematian dan isu-isu kontroversi

Mengikuti kemajuan dalam penyelidikan mesothelioma boleh menjadi tugas yang sukar. Ia seolah-olah seperti setiap hari yang terdapat dalam percubaan klinikal yang baru dijalankan atau beberapa kawasan baru yang sedang dikaji, dan sebab yang baik. Lebih 250,000 orang telah meninggal dunia akibat pendedahan asbestos, dan jumlah itu terus mendaki. Dengan usaha yang berterusan dan sokongan, kita boleh mengalahkan penyakit maut ini.

Satu kajian menarik yang melihat ke dalam hubungan antara pekerja penebat dan kematian berkaitan asbestos dipanggil, “Asbestos yang berkaitan kematian antara pekerja penebat di Amerika Syarikat dan Kanada, 1967-1987 oleh Selikoff, IJ | Seidman, H catatan daripada di New York Academy of Sciences [ANN. N.Y. ACAD. SCI.]. Jld 643, ms 1-13. 1991. Berikut adalah petikan: “selain menunjukkan peningkatan dalam kematian dari asbestosis, kajian mengenai punca kematian pekerja penebat asbestos 17,800 diikuti secara prospektif untuk 20 tahun (1967-1986) juga menunjukkan kenaikan signifikan dalam kanser dalam pelbagai organ. Ini termasuklah kanser paru-paru, mesothelioma pleura dan peritoneal, gastrousus dan lain-lain jenis kanser seperti yang di oropharynx dan buccal rongga, larynx, buah pinggang, pankreas, pundi hempedu dan salur hempedu. Di sisi lain, tiada penambahan ditemui kanser pundi kencing, prostat, testis, utama kanser hati dan kanser otak yang utama, atau metastatik, leukemia atau lymphoma. Kerana kajian ini disediakan banyak data, mencerminkan 301,592.6 person-years pengalaman, seseorang itu boleh agak yakin bahawa, sekurang-kurangnya pendedahan ini asbestos, pada masa ini, mencari “negatif” boleh diterima dengan beberapa jaminan. Nampaknya setiap organ dan tisu mempunyai jawapan tersendiri neoplastic kepada asbestos; dalam tisu-tisu beberapa risiko kanser adalah meningkat, tetapi tidak pada orang lain.”

Satu lagi kajian bernilai melihat dipanggil, “penyakit yang berkaitan Asbestos di tempat kerja dan alam sekitar: isu-isu kontroversi.” Oleh A. Churg – Jabatan Makmal Perubatan, Hospital Universiti, Universiti British Columbia, Vancouver, Kanada. Monogr Pathol. 1993; (36): 54-77. Berikut adalah petikan: “klasik kriteria diagnostik diselia asbestosis, iaitu kehadiran tersebar cystic ruang-antara yang menyerupai biasa radang paru-paru yang ruang-antara, dan badan asbestos yang boleh dilihat di bahagian tisu biasa, telah terbukti untuk menghadapi ujian masa. Kes-kes tanpa asbestos badan kelihatan dalam rutin atau bahagian-bahagian besi-kerosakan tisu hampir tidak pernah bertukar menjadi asbestosis. Harus diingati bahawa pekerja dengan pendedahan asbes membangunkan semua penyakit paru-paru ruang-antara yang baki penduduknya adalah tertakluk; di antara syarat-syarat ini yang boleh dirawat dan tidak boleh misdiagnosed sebagai asbestosis, yang tidak boleh dirawat. Terdapat epidemiologic dan diselia bukti kukuh bahawa Persatuan hanya asbes barah paru-paru dan pendedahan adalah Persatuan kanser paru-paru dan asbestosis. Oleh itu, kanser paru-paru harus hanya boleh dikaitkan dengan pendedahan asbes apabila asbestosis hadir atas sebab-sebab klinikal atau diselia. Histologic jenis dan lokasi ketumbuhan tersebut adalah tidak relevan dalam hal ini. Analisis elektron microscopy menunjukkan bahawa chrysotile asbestos mendorong mesothelioma dalam diri manusia, tetapi tahap yang sangat tinggi gentian terkumpul, tahap yang tinggi seperti yang dilihat dalam kes-kes asbestosis, yang diperlukan untuk peristiwa ini berlaku. Berat bukti-bukti yang menunjukkan bahawa pendedahan penduduk umum ke tahap sangat rendah chrysotile yang terdapat di sesetengah bangunan (tahap tidak banyak berbeza daripada udara ambien) akan pernah menghasilkan kanser mesothelioma, asbestosis atau paru-paru kerana penyakit-penyakit ini semua kelihatan memerlukan pendedahan chrysotile pekerjaan yang agak tinggi. Walaupun satu menerima idea-idea (mungkin salah) bahawa mana-mana tahap pendedahan asbes membawa risiko kanser, dan bahawa penentuluaran matematik risiko dari peringkat tinggi pendedahan pekerjaan kepada pendedahan bangunan tahap rendah secara saintifik yang sah, dikira risiko adalah lebih kecil berbanding risiko sebenar sehari-hari seperti memandu ke tempat kerja. Oleh itu, pendedahan kepada asbestos di peringkat alam sekitar muncul untuk menghasilkan sebarang bahaya yang sebenar untuk kesihatan.”

Untuk maklumat lanjut, sila baca kajian ini sepenuhnya mereka dan menganggap melakukan beberapa kajian bebas anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *