Pemelihara skrin

Pemelihara skrin

Saya sedang duduk di kerusi kegemaran saya di hadapan komputer saya berasa menyesal kerana diri saya sendiri. Saya benar-benar sakit dengan keadaan yang telah berlangsung selama lebih tiga bulan dan masih saya tidak berasa apa-apa lebih baik. Saya tidak mempunyai idea berapa lama penyakit saya mungkin berlangsung. Kerana bagaimana sakit saya saya terpaksa membungkus sehingga apartmen saya di mana saya tinggal, meletakkan segala-galanya dalam simpanan, dan bergerak semula di seluruh negara untuk tinggal bersama ibu bapa saya. Saya terpaksa menutup perniagaan saya dan beritahu semua pelanggan saya tahu bahawa saya tidak mempunyai idea apabila atau jika saya menginap pernah akan kembali. Dalam tempoh ini, saya telah menghabiskan puluhan ribu ringgit yang cuba untuk mencari penyelesaian bagi apa yang saya akan melalui tanpa kejayaan dan adalah hampir pecah. Saya telah baru sahaja selesai satu minggu tersebut di mana segala-galanya seolah-olah salah. Kini ia adalah penghujung panjang lagi, hari yang sukar, bajet dan ia seolah-olah seolah-olah hidup saya adalah pada titik di mana saya boleh katakan bahawa ia telah hampir jatuh selain. Kesihatan tiada, tiada kerja, tiada Wang, akhir tiada di sisi. Akhirnya, saya digantung telefon untuk lebih banyak berita buruk dan baur utter saya berkata, “Tuhan, menghisap kehidupan.”

Pada masa yang tepat pemelihara skrin komputer saya dihidupkan. Ia dipaparkan indah siri imej-imej dari angkasa. Galaksi, bintang-bintang dan planet dengan bulan perlahan-lahan melancarkan dalam perarakan badan Syurgawi. Imej terakhir ialah planet bumi. Seperti yang aku duduk di kerusi saya berasa Resah dan kesepian, marah dan kecewa, saya menyedari bahawa saya juga benar-benar duduk di alam semesta yang tidak terhingga.

Saya membayangkan saya kesedaran yang berkembang daripada luar badan saya dan kerusi yang saya duduk dalam, luar bilik, rumah, kejiranan, Negeri, negara, walaupun planet ini. Saya biarkan saya kesedaran yang terus tersebar di luar sistem solar, cara Suave, laut berbilion-bilion galaksi, dan ke tak terhingga kekosongan ruang alam semesta. Tiba-tiba ini, saya tidak merasa begitu sahaja. Malah, dalam ketenangan tertentu dibasuh ke atas saya dan dengan cara yang aneh saya rasa diadakan.

Saya sedar bahawa saya adalah benar-benar sebahagian daripada sesuatu yang luar biasa, yang tidak terhingga. Manakala saya adalah infinitesimally kecil Berehatlah di salah satu besar di alam semesta, saya merupakan sebahagian daripadanya. Tidak hanya itu, saya telah benar-benar unik. Pernah salah seorang saya sebelum dan tidak pernah ada satu lagi saya lagi. Saya secara literal adalah yang menjadi sekali dalam seumur hidup, dan bahawa saya boleh menjadi jadi minit lagi masih memainkan peranan, Walau bagaimanapun secara ringkasnya, dalam sesuatu yang begitu grand kelihatan seperti Hadiah yang saya hampir tidak boleh mengandungi kebenaran. Dan ia tidak, sekurang-kurangnya tidak untuk tempoh yang lama. Rasa bahagia epiphany tidak lama kemudian diluluskan, tetapi ia telah pun dibasuh bersih semua mementingkan diri sendiri sedikit emosi bahawa saya telah mempunyai dan menggantikannya dengan rasa aman dan merendah diri yang mendalam.

Saya teringat bahawa Albert Einstein pernah berkata, “Saya rasa soalan yang paling penting yang dihadapi oleh manusia ialah, ‘ alam semesta tempat mesra?’ Ini adalah soalan pertama dan asas yang semua orang mesti menjawab untuk diri mereka sendiri.”

Saya diiktiraf bahawa sehingga saat itu aku telah telah melihat alam semesta sebagai tempat yang tidak mesra. Saya telah telah memberi sepenuhnya tumpuan saya akan melalui pengalaman ‘negatif’. Pada masa ini dalam hidup saya saya mungkin tidak mempunyai kesihatan yang baik, atau apartmen saya sendiri, atau pekerjaan, atau apa-apa wang, tetapi sesungguhnya ini adalah semua perkara yang bahawa dalam masa saya dapat mengembalikan. Dalam pada itu, saya dapat tinggal tumpuan banyak yang saya lakukan dan telah mengabaikan untuk menghormati. Aku sudah lupa semua tentang alam semesta seluruh nikmat yang saya menerima dalam setiap saat. Terutamanya, dengan rahmat yang terbesar sekali, hidup saya. Saya masih hidup, bernafas dengan saya, saya berada di tempat yang selamat dan selesa dengan bumbung atas kepala saya, makanan dalam perut saya, pakaian saya kembali, dan dikelilingi oleh keluarga yang disayangi dan dirawat dengan saya. Mereka juga berdoa bagi pihak saya setiap hari.

Apabila masa yang sukar dan perkara-perkara ‘buruk’, kita mempunyai kecenderungan untuk fokus pada apa yang tidak ‘kanan’, pada apa yang kita tidak ada. Jika kita boleh memperluaskan kesedaran kita ke semua yang kita miliki termasuk ia beralih perhatian kita kepada perspektif yang lebih seimbang dan positif, dan menjadikannya jauh lebih mudah untuk menangani cabaran-cabaran di tangan.

Tidak kira bagaimana sukar sesuatu mungkin seolah-olah hidup, ingat, alam semesta merupakan tempat yang mesra.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *